Produkce Svatomartinského vystoupala z nuly až na letošních neuvěřitelných 2 200 000 lahví. Svátek svatého Martina a první den ochutnávek tohoto vína již máme za sebou, ale vypito vše ještě určitě není. Tak si připomeňme: Svatomartinská vína mohou být bílá, růžová i červená, z našich raných odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Z nich proto, že u nás dozrávají dříve a vinaři z nich zvládnou včas vyrobit lahodný mok. Bílá a růžová jsou extrémně ovocná a svěží. Stejně tak červená vína, která se velmi často připravují metodou tzv. karbonické macerace. To je speciální způsob, jak z modrých hroznů vyrobit červené víno bez macerace na slupkách. Díky tomu jsou i červená vína extrémně ovocná a sametová, bez tříslovin a je vhodné podávat je lehce nachlazená.