Sezóna, kdy všechno kvete, je v plném proudu. Proč nezařadit květiny na svůj jídelníček? Jedlé květiny jsou nedílnou součástí moderní gastronomie. Jsou vhodné pro použití do různých salátů, případně v cukrářské produkci, nebo jednoduše na dekoraci. Květiny dodávají jídlům barvu, křehkost a jemnost. Dotvářejí estetickou stránku jídel.
„V Grand Hotelu Kempinski High Tatras používáme nejčastěji macešky, fialky a květiny brutnáku lékařského. V letním období jsou velmi oblíbené cuketové květy, které se dají plnit různými náplněmi a následně péct nebo smažit. Květy růží se používají spíše výjimečně a to většinou při romantických příležitostech, jako svátek sv. Valentýna nebo svatbách či při zásnubách. Z květů růží se dají připravovat různé gely, sirupy, esence a podobně. Jedlé květy mají využití i v cukrárně, kde se dají připravit např. kandované květiny fialky, obecně nejznámějším květem používaným do dezertů je květ levandule," dodává Tomáš Tejbus, šéfkuchař Grand Restaurant.