Koho a co mám ráda

 MG 5370 1 edOd vozů kompaktních rozměrů si většina z nás nic neslibuje. Přesně podle metafory čím větší, tím lepší. Také jsem si to myslela. Dokud jsem nepoznala malého lva z Francie, šelmu, která i těm velkým umí zamotat hlavu. Vyznačuje se totiž několika rysy, které naši obvyklou preferenci velkých věcí staví na hlavu. Na pohled první je to design. Ikonické MINI mi tentokrát odpustí, ale mou osobní anketu o nejhezčího mrňouse roku vyhrává nový PEUGEOT 208. Je to totiž fascinující ze všech stran. Za druhé: je obdařeno opravdu vynikajícími motory. V případě mnou testovaného modelu s označením GT Line benzinovým s objemem 1,2 litru. Ten přeměnil malé auto v šelmu, nikoli v plížidlo, jak bývá u mnoha malých vozů špatným zvykem. Díky tomu se s „Pežotkem“ skvěle manévruje a umí dát na zadek i velmi troufalým řidičům drahých vozů. Ještě než stlačíte pedál plynu k podlaze, už se dere vpřed. Navíc se vejde kamkoli, což opravdu převrací naši posedlost velkými věcmi na hlavu. V Praze je radost s ním parkovat. S 208 se tam zkrátka vejdete, využijete každou mezeru, nad níž byste s lamentováním spráskli ruce a objeli blok s vozem střední třídy ještě jednou a pak znovu v marné naději, že se něco třeba uvolní. Než to dokončíte, já už jsem dávno půl hodiny v práci. Jsem produktivní a mohu si ušetřit zbytečné emoční napětí. A co uvnitř v interiéru? Je hezky. A chválím velikost kufru. Ten totiž rozhodně není jen na kabelku, ale dokonce i na pořádný nákup z farmářských trhů. S přehledem zvládne dva velké pytle brambor, tašku košťálové zeleniny, 10 kg pomerančů, 3 kg ryb a 5 kilo dietního krůtího masa. Vejde se tam i nákup z Ikea. Společně s tím vším, co už jsem vyjmenovala. Jen se budete muset spokojit s dvoučlennou posádkou. V 90 % případů totiž ve dvou jezdíme, a tak megalomanské nákupy stejně jako stěhování připadá s 208 v úvahu. Tento model PEUGEOT je auto pro velké výzvy. A jeho rozměry ho rozhodně nediskvalifikují. Mně se po něm stýská. Opravdu, upřímně.

Kateřina Šimková

Pohledem MB

Bon Jour GERnetic K 3 edVšechny ty berličky v podobě motivačních citátů a publikací, videí a příspěvků na facebooku nebo instagramu zdaleka nemusí odrážet realitu zrovna toho jedinečného života, který právě teď žijete, ať už je dokonalý více či méně. Startovací pole nemají všichni stejné. Náboženství novoročních předsevzetí je krásné. Jenže dosáhnout toho, co si hýčkáme v mysli jen jako přání, je trochu vzdálené. Často to vídám u mladší generace, která má ve zvyku si velmi často a v hojné míře přát a poté už méně obdrží. Přichází rozčarování a frustrace, že věci nejdou, tak jak jsme si usmysleli. Přirozeně. Novoroční předsevzetí mají obvykle podobu přání, nějaké ideální reality. To je moment, kdy se představa stává nepřítelem. V životě totiž není nic jako ideální podmínky. A na to, aby s nimi člověk pracoval, dle mého názoru nepotřebuje speciální příležitost. Jde o to ovládnout flow magie každodennosti. Být trpělivý, být bdělý, chopit se iniciativy v pravý čas. A někdy být ochotný také udělat jeden, dva kroky zpět, nebo třeba ukročit stranou. Dokonce dělat mrtvého brouka může mít občas význam. Ale ne rozhodně to, že budete čekat, až se přání splní. Dokonce i v těch motivačních knihách se píše něco ve smyslu, že vesmír má rád rychlost, vytrvalost, píli a otevřené oči. A hlavně hlavu vzhůru – když to nejde jednou cestou, ta správná teprve čeká na objevení. Už chápete? Mistrovství nespočívá v jediném momentu, momentech, kdy si na své předsevzetí vzpomenete. K tomu momentu naplnění vede cesta dlážděná vlastním úsilím. A navíc to, čeho dosáhnete, si musíte udržet, pečovávat o to. Tradice novoročních předsevzetí potom přestává dávat smysl. To vy rozhodujete o tom, co si splníte. Každý den.

Kateřina Šimková

Pohledem MB

nafigate opalovaniPřed krátkou dobou jsem měla možnost seznámit se jako novinář i jako blogger s novinkami české značky NAFIGATE Cosmetics. O následnou spolupráci jsem značku požádala sama, když se mi doneslo, jaký převratný objev na poli opalování se ve dvou přípravcích s ochranným faktorem skrývá. Běžné chemické filtry „opalováků“ to totiž rozhodně nejsou. Ty dokáží s kondicí našich oceánů značně zamávat a ne zrovna ve prospěch zdraví planety. Jsou agresivní, a tak bohužel znečišťují vodní zdroje a ničí například život v korálových útesech, korály dokonce vybělují, čímž je zabíjejí. Tohle zjištění mě vždycky trápilo. Ale ani minerální nanofiltry nejsou tím pravým ořechovým. Nanočástice jsou natolik malé, že je možné, aby pronikaly do našich buněk. To může nepříznivě ovlivnit jejich další chování a tedy i zdraví člověka.

Koho a co mám ráda

nati tiskovka produktPro krásu se prý musí trpět. A krásu má za úkol udržet i řada kosmetických přípravků, které o naše tváře a těla pečují. Jenže u mnoha běžných výrobků jejich používáním nejvíce trpí příroda. Domnívám se, že i proto stále sílí boom přírodních produktů, které jsou šetrné k životnímu prostředí i lidskému zdraví. Nedávno jsem měla možnost seznámit se s opravdu revoluční novinkou. Peelingovým sprchovým krémem značky NAFIGATE Cosmetics, v obalu tak nápadném, že ho nepřehlédnete.

Koho a co mám ráda

 A142954Nikdy jsem si nemyslela, že by mohlo fungovat spojení dvou tak dominantních chutí, jako jsou pražené mandle a vaječný koňak neboli zabaione. Každá z nich mi připadala příliš charakteristická a příliš jedinečná na to, aby společně dokázaly vytvořit harmonický požitek. V POEX Velké Meziříčí, a.s., ale našli způsob, jak křupavé lehce pražené mandle propojit s chuťovými nótami italského vaječného likéru. Jádra sladkých mandlí jsou zabalená do kabátku z bílé čokolády a doladěna tak, aby připomínala proslulý nápoj. Ve složení člověk nenajde náhražky, ale jen skutečné suroviny. Třeba plnotučné mléko nebo smetanu. To se zcela určitě na výsledném zážitku z mlsání podepisuje. Nelze se divit, že když sáček s touto pochoutkou otevřeme v redakci, za pár minut jsou mandle pryč. Doslova nás tato laskomina uhranula. A máme podezření, že dokonce násobí inspiraci.

Kateřina Šimková

Koho a co mám ráda

 MG 1146Na samém severním cípu Olomouckého kraje se nachází přenádherné údolí, které má svou bohatou historii. Tam, kde vesnička položená na Račím potoce téměř končí, pod vrcholky Rychlebských hor, vznikla na počátku 20. století půvabná Tančírna v secesním stylu. Dal ji zbudovat Georg von Kopp a po něm nese dodnes svůj název Georgshalle. Jenže ke konci století se z překrásné budovy žijící kulturou, tanečními zábavami, hudbou a veselkami stala téměř ruina. Už se zdálo, že Tančírnu postihne tragický osud jako ostatně mnoho jiných unikátních staveb v našem pohraničí. Ale nakonec, díky šikovnosti lidí a lásce k dědictví, se podařilo něco neuvěřitelného.

Koho a co mám ráda

chlebUž od dětství jsem milovala jednu lahůdku. Čerstvý chléb s máslem a pažitkou. A do roku 2016 jsem si jej mohla dopřávat bez omezení. Dnes klasický chléb nahrazuje ten bezlepkový. Alergie změnila můj jídelníček. Máslo však naštěstí zůstává. Ale najít to opravdu vynikající byl oříšek. Ta v běžných marketech můj mlsný jazyk jen tak neuspokojí. Připadají mi až příliš tuhá, málo z nich cítím nasládlou lahodnost smetany. A tak jsem se vydala na menší průzkum specializovaných prodejen. A u jedné zůstala. La Formaggeria jest jméno mého nového svatostánku s tím nejlepším máslem, které jsem kdy ochutnala. Oceňuji, že máslo si vyrábí vlastní z vynikajícího českého mléka, na kterém se odráží delikátnost jarních kvetoucích luk a voňavého sena. Jetel, vojtěška i lipnice. V jeho chuti se zračí půvabná česká krajina. Kus země, který bych nevyměnila za žádný jiný. I díky La Formaggeria jsem zjistila, jak chutná má vlast. A že je to nenapodobitelná symfonie, kterou zakouším na patře!

Kateřina Šimková

Koho a co mám ráda

ingS létem člověk opouští pečené dobroty a hledá dezerty lehčí, ke kterým se hodí ovoce. Takové, které osvěží, a přitom nezaberou přípravou mnoho času. Jedním z nich je pro mne i puding vyvinutý v české společnosti Amylon. Není totiž ledasjaký. Suroviny jsou získávány od certifikovaných zdrojů, které deklarují, že byly rostlinné složky v tomto pokrmu pěstovány podle zásad ekologického zemědělství. A ještě k tomu v sobě obsahuje nemalé procento prášku jasně zelené barvy – totiž lahodnou a zdraví prospěšnou matchu, která mi dokáže vždy dodat energii a povzbudit lépe než káva v letních dnech, hlavně při velké pracovní zátěži. Nevím, kdo s tímto nápadem přišel, ale matcha se ke sladkým pokrmům hodí a z pudingu dokáže vytvořit tak trochu exkluzivní zážitek. Varianta s příchutí ananasu s tímto zeleným pokladem je výborná a lahodná. Nikdy jsem nejedla krémovější puding, k němuž se perfektně hodí rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, moruše. Je prostě zajímavým zpestřením jídelníčku, díky němuž si nevyčítám ony sladké kalorie.

Puding vyrábí společnost Amylon a nezbytnou ingredienci Matcha Tea dodává firma Kyosun, na jejímž e-shopu je možné produkt objednat.

Kateřina Šimková

Aktuální vydání v PDF

Prosinec 2024

Otevřít PDF | Prosperita | Fresh Time

Newsletter

Zaregistrujte se do našeho newsletteru a dostávejte nejnovější vydání Madam Business emailem. Na základě registrace navíc můžete využít 20 % slevu na první inzerci v Madam Business.

Registrací souhlasíte s Podmínkami zasílání a použití služby.

 

Hlavní partner:

manner84_84

Partneři:

logo-eternity_web_119 jaja_logo2_108design4net_119_119 nadeje_logo88_882018 yourchance rgb color120
smart press logologo klub manazerek 150lazne teplice v cechachnupreme SiMyCo

Tip Grady

Hospudka v Praze Julie caplinova knihy grada prosinec 2024Hospůdka v Praze

Julie Caplinová

 Anna získala vytoužené místo stážistky v pražském pivovaru a nemůže se dočkat, až se začne učit od skutečných mistrů v oboru. Několik měsíců v samém srdci Evropy, ochutnávky vyhlášené kuchyně a nejlepšího piva na světě, to zní jako sen. Ovšem jen do chvíle, než zjistí, kdo je druhý stážista a její nový spolubydlící – Leonardo, kterého roky neviděla a doufala, že to tak i zůstane. Bude mít kouzlo Prahy takovou moc, že je znovu svede dohromady?

 

 

Navštivte také

iprosperita RGB freshtimecz RGB