IMG 1970Krajina rozkvetla. Sady a zahrady jsou plné barev a vůní. Více času trávíme venku, v přírodě. S chutí usedneme do čerstvě vyrašené trávy, nadechneme se jara. Jenže... Lehnout si na louce, dát si ruce pod hlavu a sledovat plující obláčky už není jen o krásné chvíli, ale také o řadě nástrah. Jednou z nich jsou klíšťata.

Každý rok se v České republice zvyšuje počet případů nákazy lymskou boreliózou. Proti této nemoci, kterou přenášejí nejen klíšťata, ale i další hmyz, zatím neexistuje žádná účinná vakcína. Infekce je nejen nebezpečná, ale také vede ke vzniku dalších závažných onemocnění, jako jsou únavový syndrom nebo roztroušená skleróza. Její léčbu je nutné zahájit co nejdříve, protože jinak může přejít do chronické podoby.

„S problémem boreliózy jsem se setkala hned na počátku svého působení v oblasti bylinek. Dostal ji mladý člověk, který v té době byl již tři čtvrtě roku na neschopence, přetrvávala u něj velká únava, problémy pohybového aparátu, a bohužel i postižení nervového systému. Léčba spočívala v podávání antibiotik na klinice, jeho rodina kupovala různé drahé prostředky a stav byl bohužel stále stejný,“ vyprávěla Mgr. Jarmila Podhorná.

„Tehdy jsem si řekla, že bude potřeba nějaký bylinný prostředek na zlepšení stavu a hledala jsem v herbářích. Zaujalo mě možné použití tinktury z pupenů topolu. Po zhotovení této tinktury jsem dala dvě lahvičky nemocnému. Po dvou měsících pravidelného užívání nastoupil do práce, ale stále přetrvávala únava i nervové problémy. Napadlo mne hledat regenerační prostředky, které by pomohly organizmu mírnit a likvidovat následky boreliózy. Měla jsem velké štěstí, že mne oslovila kapitola o gemmoterapii, regeneraci a léčbě pomocí zárodečných tkání rostlin. Zhotovila jsem první a dodnes základní kúru na doléčení boreliózy. Tato sestava je naším nejžádanějším seskupením bylinných prostředků, protože člověku nemocnému s boreliózou přináší úlevu.“

Gemmoterapeutika nám mohou pomáhat odstraňovat další následky boreliózy – zánětlivé stavy pomocí olše, třezalky, problémy na nervové soustavě bělotrnem, lípou, šišákem a jiné potíže dalšími gemmoterapeutiky.
Působení a význam tinktury z pupenů topolu spočívá v možném opakujícím se projevu boreliózy, protože bohužel často přetrvává v cystách v různých orgánech.

„Existují také další byliny, které mohou bojovat proti boreliím, jako je štětka soukenická nebo andrographis, příroda je mocná, ale u tinktury z pupenů topolu již víme, že zde pomoc existuje,“ vysvětlila Jarmila Podhorná.
„Dnes, když se setkám s případem, že je člověk dlouhodobě unavený, má potíže s pohybovým aparátem, tak předpokládám, že tyto problémy může způsobovat borelie a do kúry zařadím topol. Pokud se stav po užívání kúry zlepší, tak vím, že problémy borelie opravdu způsobila. Dnes již vím, že borelie v organizmu napadá též pokožku, štítnou žlázu, oči, ale nejhorší je postižení nervového systému, kdy většinou napadá nervový systém pohybového aparátu, ale může se podílet i na vzniku depresí, obrny lícního nervu, poruch paměti a vzniku neuropatií,“ vysvětlila.

Které bylinky jsou důležité při pomoci organizmu při borelióze: topol, jasan ztepilý, jalovec obecný, olše lepkavá, javor babyka nebo jinan dvoulaločný. Máme však celou řadu dalších, například štětku, andrographis, na únavu maralí kořen, ostropestřec, na nervové obtíže též bělotrn, třezalku, bakopu a další. Takže je celá řada bylinných látek, které nám při této nemoci mohou alespoň zmírnit následky.
Abychom jí předešli, můžeme využít bylinné prostředky ke zvýšení imunity, vitamíny skupiny B a také repelenty, například levandulový Komárek.

připravila Eva Brixi