editbphoto 4387 2Jana KolrusováCtíte bylinky? Patří k vašemu životnímu stylu stejně jako nadšení pro zdravé stravování? Pak jste už určitě slyšeli o pampeliškové „kávě“, s níž jako první u nás přišla na trh Jana Kolrusová, přední nutriční terapeutka a zakladatelka poradny Fit, zdraví, výživa® a výrobce unikátních potravin z české byliny smetánky lékařské pod značkou Dandelion®. Co je v jejím portfoliu nového a co teprve chystá? Čtěte dále:

Pampelišková „káva“, kterou se vaše značka Dandelion proslavila, takříkajíc obletěla svět. Stala se hitem i tak trochu módním a vyhledávaným doplňkem stolu mnoha lidí. Kdo si ji oblíbil ale především?

Pampelišková káva se dostala už například do Japonska, Spojených arabských emirátů, sousedního Polska a Slovenska, také do Španělska a Německa. A získala oblibu u všech věkových skupin. Vůbec se nedá říci, že ji mají raději ženy, či muži, mladí, nebo senioři. A míří i k nejmladším strávníkům, pro které jsme připravili v tomto roce zcela novou kolekci Kafíčko pro děti s karamelem a čokoládou. Samozřejmostí je v čistě přírodní podobě bez cukru, aromat a barviv. Vše přírodní je zásadou u všech našich výrobků. A toho si cení naši zákazníci, nejen skvělé chuti, vůně a blahodárných účinků pro organizmus. Mottem výroby je: S láskou k přírodě.

Nezůstala jste jen u základní pampeliškové kávoviny. Jaké inovace následovaly?

Pampelišková rodina výrobků se velmi rychle rozrostla o další produkty a mnoho z nich získalo v České republice ocenění. Mimo pampeliškového kávovinového nápoje může nabídnout kávomilcům i pampeliškovou kávu, bylinkové čaje pro podporu a udržení pevného zdraví a vitality. Diabetici a odpůrci cukrů si mohou zamlsat na probiotických sušenkách, které nám vyrábí usměvavá Jana Študentová v partnerské kavárně Jannieś coffee house v Rožnově pod Radhoštěm. Také můžeme nabídnout luxusní pralinky Dandelionky pro opravdu gurmánský zážitek.
Hlavní náplní je macerovaný pražený kořen smetánky lékařské v bílém jamajském rumu z výrobny Andělské pralinky Martiny Brandové. V našem sortimentu najdete i naše vlastní koupelové soli, které patří k péči nejen o tělo, ale také 784E212D C1C1 47AE A177 A0C49A0B58AEduši. Uvolněné byliny v koupeli klidní mysl a navozují relaxaci pro celé tělo. Receptury připravujeme dle starých bylinkových herbářů, a to z rostlin, které jsou dostupné pro každého v přírodě nebo na zahrádce. Letošní novinkou je zmíněná kolekce zaměřená pro děti a mládež v podobě mléčného pampeliškového kávovinového nápoje.

A proč jste se rozhodla oslovit právě mladší generaci spotřebitelů?

Letošní rok jsme se zaměřili na děti proto, že jsme chtěli podpořit imunitu a dobré zdraví. V postcovidové době je to zapotřebí. Děti v období růstu a vývoje potřebují doplňky pro zdraví právě bylinného charakteru, dětský organizmus tyto cenné látky umí využít v maximálním množství.
Smetánka lékařská neboli pampeliška patří mezi bylinky na prvních místech pro regeneraci organizmu nejen po postcovidovém stavu, ale hlavně se hodí k podpoře celkové dobré kondice a zdraví.
Kafíčko pro děti s karamelem & Kafíčko pro děti s čokoládou představují hypoalergenní kávovinový nápoj z praženého jemně mletého kořene smetánky lékařské, sušeného kozího mléka (které je složením nejblíže mateřskému mléku) a pro variantu karamelu je přídavek karamelový pudr, pro variantu čokoláda hořké kakao. Vše je bez cukru, barviv, aromat a dochucovadel. Testování proběhlo v naší kavárně Dandelion v Lázních Bohdaneč, která je součástí naší pražírny a výrobny. Oblibu si obě varianty získaly nejen u dětí, ale i u našich lázeňských hostů. Kafíčko pro děti v obou variantách dodáváme zatím do dvou mateřských škol v Pardubicích a ohlasy dětí jsou skvělé, tak jak jsme předpokládali. Chutná a moc. Pro snadnou a rychlou přípravu si kafíčko oblíbily i paní kuchařky. Věřím, že si tento produkt oblíbí i mladé maminky, které chtějí pro děti zdravé a kvalitní potraviny.

Už je možné výrobek nakoupit přes váš
e-shop? A kde ještě?

Všechny naše výrobky najdete na e-shopu www.fitforlive.cz/výrobky. Dále ve vybraných prodejnách zdravých výživ nebo na online farmářském tržišti SCUK www.scuk.cz/dandelion-jana-kolrusova, který funguje napříč celou Českou republikou. Rozšiřuje se i síť kaváren, které mají stále více zájem o spolupráci a rozšíření jejich nápojových listů
o naše výrobky.

Právě dětská kafíčka jste přihlásila i do Čes­ké chuťovky. Z této soutěže už jednu zkušenost máte, jak vás motivovala?

Naše výrobky jsou vyráběny s láskou a porozuměním k přírodě. Jejich výjimečnost vnímáme jako to nejlepší, co můžeme zákazníkům nabídnout. A právě získaná ocenění nás těší, že to co děláme, je kvalitní a chutné, a o to nám jde především. Česká chuťovka je velmi prestižní potravinářká soutěž. Buď váš výrobek hodnotitelské komisi chutná, nebo ne. My máme zkušenost nejen s Českou chuťovkou, a to třikrát, ale i s Dětskou chuťovkou, a to letos podruhé. Dětská hodnotitelská komise je sestavena od dětí až po mládež, rozmanitost chuťových buněk je opravdu velká. Proto nás velmi a srdečně těší i letošní ocenění.
Na příští rok plánujeme novou kolekci bylinných a květinových káv pro dospělé a určitě výrobky opět přihlásíme.

Nevadí vám, že jste vlastně vyburcovala konkurenci, aby se i ona soustředila na potraviny z praženého pampeliškového kořene?

Upřímně – spíš z toho mám velkou radost. Další firmy odkoukaly náš unikátní výrobek... Konkurenci vnímám jako pozitivní zpětnou vazbu, že to, co děláme, je chutné a zajímavé. Kdyby tomu tak nebylo, konkurence by si nás nevšimla. Naše výrobky se těší velkému zájmu široké veřejnosti nejen nejen u samotných zákazníků, ale i mezi firmami ve formě originálních reprezentativních dárků a reklamních předmětů. Doba, kdy všechny firmy rozdávaly notesy, kalendáře a propisky, je již pryč. Dominuje nyní poptávka firem po kávě, bylinných a ovocných čajích. Firmám připravujeme vše na míru, zadají nám cenu, počet, a popř. druh reklamního výrobku a my kompletně připravíme od návrhu, cenové nabídky, zpracování grafiky vlastní etikety až po odeslání vybraného výrobku. Firmy i jednotlivci tak mohou mít svou vlastní kávu či jiný nápoj přímo pod svým firemním logem.

Před pár lety jste založila Pampeliškovou kavárnu v Lázních Bohdaneč, která se na podávání pampeliškové kávy specializuje. Jak se jí daří?

Otevření vlastní kavárny, která je připravena pro franšízový systém, bylo plánováno již při nákupu pražící technologie, kterou používáme jako pátá pražírna v celé České republice. Její šetrnost k samotné surovině a životnímu prostředí přináší zákazníkovi zcela výjimečný ne­jen chuťový zážitek, ale mohou si užít i kousek našeho příběhu osobně.
D56932CD 2649 4FA8 A1F0 52B1118104D3Nyní máme za sebou čtvrté narozeniny. Myslím, že se zákazníkům styl a nabídka pampeliš­kové kavárny moc líbí, rádi se k nám vracejí. Zvláště milé je, když se přijdou podívat ti zákazníci, kteří byli na slavnostním otevření, a ptají se, jestli se nám dobře vede a co nového máme v nabídce.

V prostorách kavárny je také hlavní sídlo výrobny pampeliškových dobrot, nachází se zde rovněž pražírna kořene i klasické zrnkové kávy. S čím nyní experimentujete, s jakým nápadem pracujete?

Jedním z velkých a dlouho připravovaných snů bylo vytvoření zcela nového rozměru chuti a pohledu na svět klasických pražených káv. Chtěla jsem vypracovat zcela nový styl, módní, lehký a nadčasový. Myslím, že se povedlo. V létě tohoto roku jsme poprvé uvedli do prodeje zkušební kolekci květinových káv. S našimi kávami jsme spojili různé kombinace sušených květů a bylin. Podařilo se vytvořit harmonii barev, chutí a vůní. Je to jako když navrhujete šaty, není to jen práce s kávou samotnou, ale s energií, barvami a náladou. Představte si krásný teplý letní večer se západem slunce a k tomu lehkou vůni jasmínu a svěžest čerstvých šťavnatých pomerančů. Nebo louku plnou květin s lehkým větříkem a k tomu omamnou vůni levandule a chrpou uvolňující tělo a mysl.
A tohle je jen začátek. V příštím roce budeme přidávat bylinky s blahodárnými účinky pro náš organizmus a koření pro uvolnění napětí a příliv pozitivní energie.

Zmínila jste, že chystáte vánoční balíčky pro firmy i jednotlivé zájemce...

Firmy i jednotliví zákazníci se mohou těšit na variace bylinných a ovocných čajů z našich receptur pod názvem Vánoční čaj. Tradičně budeme vyrábět velmi oblíbenou vánoční kávu s orientálním kořením, která svou vůní a chutí dokresluje opravdovou atmosféru Vánoc. Letošní Vánoce obohatíme o první koupelové soli, které k zimnímu období patří.

Ostatně jsou to právě firmy, které od vás pampeliškovou kávovinu odebírají a umožňují svým zaměstnancům vychutnat si zdravý nápoj. Přibývá jich? Když by měla zájem další společnost, co pro to má udělat?

Zájem firem opravdu roste jak o klasicky praženou kávu, kterou odebírají do kávovarů pro své kanceláře, ale i pampeliškový kávovinový nápoj se stává standardní nabídkou kuchyněk firem. Je fajn, že firmy mají zájem nabídnout svým zaměstnancům kvalitní suroviny, a tím bojovat proti únavě, vyčerpání, a následně i nemocnosti. Z toho máme opravdu velkou radost. Myslím, že mohu klidně uvést, že mezi naše odběratele patří i Pardubický záchranný sbor.

otázky připravila Eva Brixi
www.fitforlive.cz