DSC 0525 RetuseMarkéta KeclíkováKdyž vstoupíte do květinového atelieru ROSMARINO v Praze nahoře na Václavském náměstí, máte pocit, že čas zůstal stát na místě, aby vám pomohl vnímat jen a jen krásu tohoto světa. Interiér na vás dýchá činorodostí a poetikou zároveň, voní to tady kytkařskou pozitivní energií, a člověk má pocit, že se ocitl v ráji. Vědra s květinami, všelijaké to nářadí, bez kterého se speciální vazby nedají udělat, pásky, stuhy, přírodniny, svíčky i vlastní výroby, panoptikum kreativity, v němž se zatoužíte schovat před starostmi a průšvihy dne. Oáza nádhery, která inspiruje básníky, designéry i ženy z domácnosti, vystresované manažerky a přepracované podnikatelky stejně jako kohokoli jiného, kdo sem přišel rozkvést. Prostředí stokrát lepší k úklidu v duši než trapné pohovory u psychiatra. Promiňte mi moji upřímnost, tak to cítím. A moc odborníkům, kteří květinám rozumí, a učí to ostatní, fandím. Bc. Markéta Keclíková je jednatelkou firmy ROSMARINO Květinový ateliér s.r.o. a zároveň floristkou, která se rozhodla žít oborem, jenž jí učaroval:

Máte svůj květinový ateliér. Co všechno se v něm odehrává?

V podstatě vše, co v klasickém květinářství – vážeme kytice k doručování, zabýváme se svatební floristikou, vážeme věnce na pohřby, vyrábíme různé dekorace do bytu... Jediný rozdíl oproti květinářství je to, že květiny nemáme na skladě, nemáme otevřeno od – do, ale pouze na základě přijatých objednávek. Tzn., že pokud si od nás budete chtít koupit kytici, pak je potřeba ji objednat minimálně den předem. Což má jednu nespornou výhodu – květiny nakoupíme ve velkoobchodě přímo na vaši zakázku, tudíž nečekají x dní na krámě, a tak se k vám dostanou stoprocentně čerstvé.
Kromě toho se v našem ateliéru zabýváme květinovými kurzy všeho druhu – do týdne jich většinou máme několik. Odehrávají se v malém počtu účastníků a zaměřujeme se zejména na praxi. Cílíme zejména na začátečníky, kteří se k nám chodí odrelaxovat.
Ještě bych asi zmínila jednu významnou součást našeho podnikání, a to květinový servis pro firmy, kterému se také intenzivně věnujeme. Vybavujeme kanceláře novými květinami a obaly, staráme se o ně či nosíme pravidelné květinové výzdoby na recepce.

Vaše profese floristky, to je váš splněný sen, nebo je příběh úplně o něčem jiném?

No asi nemůžu říct, že jsem od dětství snila být květinářkou... Kreativní jsem byla vždycky, květiny jsem měla ráda, ale za mého mládí jsem si neuměla představit, že bych se úspěšně mohla živit v podstatě rukama... Takže jsem poměrně dlouho studovala, pak chvilku cestovala, a poté, co jsem na pár měsíců nastoupila do korporátu, bylo jasno – v kanceláři nevydržím, musím dělat něco na sebe, něco kreativního... Floristika byla první volba s tím, že to prostě zkusím a uvidím. V záloze byly ještě i jiné DSC 0540 Retusvarianty, hlavně z oblasti výtvarného umění. Nicméně na ty již nikdy nedošlo, floristika mě úplně pohltila!

Vášeň pro květiny jste skloubila s podnikáním. Jak se to ve vašem případě prolíná a doplňuje? Jste spíš žena businessu, nebo milovník květin a práce s nimi?

U mě to bude půl na půl. Práce s květinami mě moc baví, ale prodat je pak také! Je pro mne těžké oddělit, kde končí vášeň pro květiny a kde začíná business. Pracuji v podstatě neustále, což by tedy nešlo, pokud by mě to nebavilo. Když vážu krásné květiny na svatbu, je to radost i práce v jednom... Ono tedy i samotné podnikání v čemkoliv je natolik kreativní záležitost a nikdy nekončící činnost, že to, že pracuji zrovna s něčím tak inspirativním, jako jsou květiny, už je vlastně jen třešnička
na dortu!

Není trh ve vašem oboru už o velké konkurenci? A jak v ní obstát?

Určitě, konkurence, obzvlášť v Praze, je ohromná! Člověk musí být neustále ve střehu, zdokonalovat své služby, vzdělávat se v oboru a nabízet ideálně něco navíc, co konkurence nemá... Je to občas dost náročné, to musím potvrdit. Ale zároveň díky konkurenci člověk neustrne na místě a je se svým podnikáním neustále na cestě, a to mě baví.

Na firemní klientelu cílíte hodně, patří to od začátku do vaší strategie?

Ano, tím, že nemáme právě klasický obchod, kde se laicky řečeno čeká, kdo vstoupí a ideálně nakoupí, cílíme zejména na firmy, kterým poskytujeme kompletní květinový servis. Mimo výše zmíněné i květinové work­shopy, které se čím dál více stávají součástí teambuildingů. Teď nás čeká v listopadu „krasojízda“ po firmách, kde vážeme se zaměstnanci adventní věnce, to je velmi oblíbená činnost. Pro mnoho firem, kam chodíme, už jsme se stali nedílnou vánoční tradicí, to nás moc těší.

Pro koho jsou určeny kurzy, které poskytujete, a co se v nich lze naučit? Objednávají tedy i firmy?

Kurzy na různá témata (vázání kytic, aranžování květin, svatební floristika, vázání věnců apod.) pořádáme několikrát do měsíce během celého roku, včetně víkendů. Navštěvují nás, jak jsem již naznačila, zejména začátečníci, ale také lidé, kteří se floristice chtějí profesionálně věnovat. Kurzy se konají nejvýše v počtu pěti osob, což zaručuje pozornost vyučující floristky všem – takže žádná masovka, důležité pro nás je klienty něco naučit, ale zároveň užít si pěkně strávený čas. Firmy objednávají svým zaměstnancům buď dárkové vouchery na naše kurzy, nebo jezdíme na různé skupinové workshopy my do firem. Vše je na domluvě.

Jste autorkou krásné knihy Můj květinový ateliér, kterou před pár lety vydalo nakladatelství Smart Press. Co jste chtěla sdělit především? A podařilo se?

Na trhu mi chyběla publikace, kterou bych chtěla v začátku svého podnikání já sama – knihu, kde bych našla to nejdůležitější pro práci s květinami, kde bych se dočetla, jak začít podnikat, a kde bych si na praktických ukázkách mohla vyzkoušet různé floristické techniky. Tak jsem se prostě rozhodla si takovou publikaci vytvořit sama. b7ff7fd8 82e8 4250 b62b fed1a93503ccNakonec mě to zcela pohltilo, knize jsem věnovala několik let. Kromě teorie jsme knihu vybavili i čtyřiceti „květinovými recepty“ neboli postupy pro výrobu různých aranžmá, nafotili jsme přes dvě stovky snímků. Dle reakcí čtenářů si myslím, že se kniha povedla.

Zdá se mi, že je v aranžování květin už skoro povoleno vše... Vážou se kytice z plevele, větví keřů a stromů, kombinuje se všechno se vším, fantazii se meze nekladou. Jsou ještě vůbec nějaká pravidla, která je nutné dodržovat?

Tak to jste si všimla dobře! Fantazii se meze opravdu nekladou, je to stejné jako s módou – dovoleno je v podstatě vše, co se komu líbí a v čem se cítí dobře... Pořád existují nějaká pravidla, která se týkají samotné floristické práce, jakože úvazek má být pevný, stonky začištěné nebo že aranžovací hmota nesmí být ve výsledku vidět. Je nutné také rozlišit mezi tzv. komerční floristikou a floristikou pro radost. Pokud se floristikou živíte, pak se vám koncový zákazník pro kytici z plevele, byť vám bude připadat dokonalá, bude hledat dost těžko. A zde začíná ten balanc mezi kreativní duší a smyslem pro podnikání...

V jakých tónech se budou odehrávat letos vánoční vazby? Objeví se nějaký inovativní trend?

Vánoční trendy (je jich vždy několik, není to jen jedna barva, materiál...) obecně udává vždy na začátku roku vánoční veletrh Christmas World ve Frankfurtu nad Mohanem. Trendy se každý rok mění, tedy spíše obměňují, nemyslím, že bychom se letos dočkali nějaké senzace... Nicméně velkým směrem posledních let je návrat k přírodním materiálům, letos je to hodně o papírových ozdobách, sklu... Velký důraz se dává na eko produkty, recyklovatelné materiály... Postřehla jsem také staronový trend – mix zlaté a modré, pak také pestrobarevné Vánoce... Přímo květin či květinových vazeb se ale vánoční trendy příliš netýkají.

Přiznám se, že i já jako laik mám pro práci s květinami slabost. Krásně si při tom odpočinu a načerpám novou energii. Doma nenechám na pokoji jedinou vázu, hrnky, nádoby. Někdy stačí stéblo trávy v láhvi od čehokoli nebo skleněném obalu od svíčky nebo starém kafáči po babičce... A je to nádhera, na kterou se nemohu vynadívat. Co vám přináší kytičky do života?

Právě moje práce mě neustále nabíjí! Spokojený zákazník, když se mi podaří zvládnout nějaká těžká zakázka, když překonám sama sebe, když mi kurzistka napíše pěknou recenzi... Dcery už mi pomalu dorostly do puberty, už mě tolik nepotřebují (tedy to si myslí ony, samozřejmě), a tak jsem ráda, že se podnikání můžu naplno věnovat a užívat si ho. Kromě květin mě ještě velmi nabíjí cestování, to baví naštěstí celou rodinu. I když ani při tom cestování si většinou nedám pokoj a sbírám jakékoliv přírodní podklady, které se pak v ateliéru hodí, nebo fotím na sociální sítě květinářství po celém světě... Takže vlastně ani na dovolené si nedám pokoj, jsem květinový nadšenec do morku kostí!

za odpovědi poděkovala Eva Brixi