Jarmila PodhornáZ našich stránek Mgr. Jarmilu Podhornou dobře znáte. Před lety poté, co jako učitelka odešla do důchodu, založila firmu NADĚJE a dala se na výrobu bylinných tinktur, gemmoterapeutik, mastí a dalších přípravků. V Brodku u Konice vybudovala se svým týmem také úžasnou pupenovou zahradu, odkud pochází většina materiálu pro samotnou produkci. V místě je i poradna a další objekt, kde vám mohou stanovit příčiny některých vašich neduhů. Skoro denně Jarmila Podhorná odpovídá na dotazy zájemců, jak by mohli prostřednictvím bylinek vylepšit svoji kondici. Nechybí mezi nimi ani lidé z businessu. Sama některé z nich znám, zůstali nakonec věrnými klienty a odběrateli. Když se začtete do seznamu přípravků, které v portfoliu firmy figurují, zjistíte, že by se vám vlastně hodilo skoro všechno. Něco na tlak, na cholesterol, na zklidnění mysli, něco na pročištění krve nebo na lepší usínání. Cílem je především organizmus regenerovat, a to bylinky ve vhodném dávkování a kombinaci umí. Třeba po takové viróze, která na nás s podzimními měsíci sedne skoro kdekoli... Jarmily Podhorné jsem se tedy zeptala:

S virovými onemocněními jako bychom si zvykali žít. A to určitě není dobře. Potřebujeme-li ve firmě dobře fungovat, rozdávat optimizmus, motivovat k výkonu ostatní, nesmíme sami působit jako nemocní, zničeni životem. I proto se čím dál více mluví o dobré imunitě...

Na té se podílí několik složek – stav nervové soustavy, dýchacích cest, trávicího ústrojí a čistota organizmu. Stane-li se, že přece jen onemocníme, je potřeba se právě na stav imunity zaměřit. Posloužit mohou rostliny domácího původu i z dalekých zemí, zejména ve formě tinktur a gemmoterapeutik.

Které z těchto rostlin nám imunitu posílí?

Je to jednak maralí kořen, adaptogen, uleví i při stresu, což je v dnešní době přínosné, snižuje hladinu cukru a cholesterolu, působí proti vzniku depresí.
Dále je to kustovnice čínská. Příběhů o život prodlužujících účincích kustovnice je v Číně celá řada. Je to významný adaptogen, zlepšuje srdeční činnost a řadu životně důležitých funkcí. Posiluje též plíce, játra, podporuje ­krvetvorbu, odstraňuje bolesti pohybového aparátu, stimuluje nervový systém a je celkovou tonifikací a posilou organizmu.

 M1A6345Rakytník řešetlákový má nezastupitelné místo v tibetské, indické medicíně, a v posledních letech stoupla jeho popularita i u nás. Je skutečně tak zajímavý?

Určitě ano. Můžeme jej použít při oslabení organizmu právě na posílení imunity, při revmatizmu, při ekzémech i chřipce. Má též baktericidní účinky. Vhodný je rovněž při řešení problémů se zrakem.
Stejně tak bych doporučila gemmoterapeutikum z černého rybízu, má vynikající účinky na vytvoření kortizonového efektu – při snížené funkci nadledvinek – a je posilou imunity. Je vynikající antialergikum, pomáhá zvládat sennou rýmu, ekzémy, je vhodný ke zlepšení hypertrofie prostaty, pomáhá spolu s maliníkem při cystách na vaječnících, má protiotokový účinek.

Také problémy dýchacích cest, které provází virová onemocnění, můžeme zlepšovat působením některých bylinných prostředků. Jaké byste zmínila?

Velké výsledky na zlepšení činnosti dýchacích cest jsou při užívání bylinných prostředků z šišáku bajkalského. Má příznivý vliv při zvládání kašle, infekcí horních cest dýchacích, astmatu, hlenů, zánětů, řeší chronickou hepatitidu, působí protivirově, antibakteriálně, protiplísňově, pomáhá ke zklidnění činnosti srdce a cév, zlepšuje spánek. Nebo takové gemmoterapeutikum z lísky. Působí jako antisklerotikum na játra, doléčuje po virové žloutence. Obnovuje činnost plic, zlepšuje rozedmu plic. Je vhodné též při neurovegetativní dystrofii – psychické labilitě.

Po prodělaném covidu většina lidí hlásí i nervové problémy. Jak zde příroda pomůže?

Aby se regenerovalo nervové vlákno, můžeme využít gemmoterapeutikum z bělotrnu kulatohlavého. Má příznivé účinky při atrofiích nervů, zánětech, neuralgiích, při poruchách vedení vzruchu nervem.
Kozinec blanitý je odedávna používán při řešení celé řady zdravotních potíží. Je účinný při úpadku psychických sil, zlepšuje imunitu, obranyschopnost, látkovou výměnu. Je antioxidant, imunostimulátor.
Lípa obecná. Gemmoterapeutikum z pupenů lípy je dnes značně využívané ke zlepšení celé řady nervových problémů. Pomáhá při stavech úzkosti, napětí, při řešení neuralgií.
Gemmoterapeutikum z vrby bílé. Jednak je výborný prostředek při chřipce a jiných virózách, ale důležité je její příznivé působení na nervový systém. Snižuje dráždivost nervové soustavy, působí při zlepšení např. zánětu trojklanného nervu, při zlepšení ischiasu a tlumení bolestí.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi