Ayurveda Resort MANDIRA Styria mbw21 1536Christina MauracherZápadní svět se mění, začíná nová éra hodnot a povědomí o tom, jak vnímáme vlastní zdraví. Originálně vyvinutý koncept tzv. Holistické ajurvédy, propojující tisíce let staré znalosti s moderní vědou a potřebami západního člověka, je k mání jen v rakouském Resortu Mandira. Zde můžete najít způsob, jak obnovit unavenou mysl a tělo dostat do kondice. Christina Mauracher, která tento koncept v rezortu Bad Waltersdorf založila, mi naznačila, jak vše souvisí se vším:

Hodně sázíte na účinky ajurvédy. Proč?

Prastaré ověřené praktiky mají svou velkou cenu i dnes. My jsme čerpali z indické moudrosti. Indie se od Evropy liší v mnoha směrech. Je tu jiná strava, nabídka potravin, klima, civilizační choroby, ale také potřeby a nároky, kterým člověk čelí. Detailně jsme analyzovali účinky ajurvédy a přizpůsobili ji potřebám západního světa. Vznikly tak nové metody, receptury a způsoby ošetření v kombinaci s léčebnými a terapeutickými postupy, které jsou přesně šité na míru západní společnosti. Stálo nás to mnoho času, úsilí, přemýšlení, ale domnívám se, že jsme připravili metodu, která v sobě slučuje nespočet poznatků a procesů, které dokážou člověku účinně pomoci. A jak víte, otázka zdraví se stala v posledních letech velmi diskutovanou, zejména s pandemií covidu či děním na Ukrajině. Tlak doby, jak se říká, ničí zdraví mnoha lidem, velmi tíživě doléhá na lidi v businessu, každá podnikatelka nebo manažerka vám potvrdí, že ví, co jsou to bezesné noci, jaký je strašák syndromu vyhoření. Ajurvéda v kombinaci s dalšími přístupy vytváří v našem pojetí celostní pohled na člověka, je to přístup porozumnění, jde po příčině, tedy umí napravit škody.

V čem jste jedineční?

Ayurveda Resort MANDIRA Styria Christina MauracherNáš rezort je prvním a jediným zařízením, které se zaměřuje na dosažení celostní fyzické a psychické pohody západního člověka s využitím vlastního originálního konceptu Holistické ajurvédy. Ten zahrnuje tradiční znalosti, vědecky podložené medicínské přístupy, diagnostiku a terapie, samostatně vyvinuté terapie i vlastní nutriční přístup. Máme ověřeno, že naše know-how funguje.

Je holistický přístup opravdu tak mocný?

Výraz „holistický“ vychází z řeckého holos (celek) a znamená celostní, celistvé či úplné. Podle tohoto učení dokážeme významné souvislosti rozpoznat pouze tehdy, máme-li k dispozici všechny relevantní aspekty, které do řešení také zahrneme. V Evropě dominuje konvenční medicína, která má do jisté míry omezené uplatnění. Celostní medicínská orientace a Holistická ajurvéda oproti tomu nabízí účinné cesty proti civilizačním chorobám, jejichž výskyt neustále stoupá. Myslím si, že tento negativní vývoj je zapotřebí zpomalit. A Holistická ajurvéda stojí na osmi pilířích, které jsme vyvinuli za více než deset let studia a praxe (Health MED, konzultace a léčba, Healing Spirit neboli léčivý duch, prevence & regenerace, Skin Solutions, Mandira Ahara, jóga a meditace, sport a pohyb). Na jejich koncipování jsme spolupracovali s ajurvédskými praktiky, klasickými i komplementárními lékaři, stejně jako s psychology a odborníky na cvičení a výživu. Z celé symbiózy vznikl soubor přístupů a řešení, které se přesně přizpůsobují současnému západnímu životnímu stylu a potřebám a úkolům, kterým denně čelíme.

Zvládat stres, umět se vyrovnat se strachem, obavami, to je někdy hodně těžké. Vaše metody to zájemce naučí. Podle jakého principu?

Má to jednu zvláštnost: propojujeme metody mentálního screeningu s koučinkem. Tento přístup se aktuálně ukazuje jako velice funkční. Ještě před pár lety to byl především společenský tlak a stres, který nás často dohnal na hranice psychických limitů. Během pandemie se však na naší psychice začínaly projevovat devastující dopady strachu a sociální izolace, o válečných hrůzách ani nemluvě. Poslední dva roky nám nepokrytě ukazují, jak se vše točí především okolo zdraví. Naším posláním je dávat tělu, mysli a duši správnou hodnotu. Ajurvéda už přes 5000 let nahlíží na lidi jako na celostní, holistický systém a uznává každého v jeho individuální konstituci. V Holistické ajurvédě ukazujeme celostní způsoby, jak dlouhodobě posilovat odolnost, přijmout stres a strach a lépe se s nimi vyrovnávat. Uvolňujeme a ohraničujeme blokády, které si ani neuvědomujeme. Vytváříme tím základ pro dlouhodobé posilování psychiky a její trvalé udržení. Holistická ajurvéda podporuje duševní zdraví právě tímto přístupem, vždy ve spojení s manuálním ošetřením, cvičením, výživou a koučinkem.

Je potřeba si však tento přístup osvojit...

Ano, a to přesně nabízíme. Určitě nejde o nějaký „levný“ marketing nebo snahu získat klienty za každou cenu. Myslím, že máme co nabídnout. Psychika lidí, samozřejmě také podnikatelské i manažerské veřejnosti, se dostává v posledních letech pod velký tlak. A není jiné cesty, než se s tím umět vyrovnat. Řešit, nebojovat jen s příznaky. Z organizmu vyloučit nahromaděné toxiny. Hledat a najít rovnováhu fyzickou a psychickou. Posilnit imunitní, trávicí a celkový metabolický systém. Naučte se znova spát, obnovte vitalitu. Preventivně podporujte pohodu a zdravý životní styl. Podpořte termálními koupelemi. To je náš návod.

S čím tedy pomůžete?

Při pobytu v našem rezortu vás navedeme, jak co v životě změnit, abyste se cítili lépe. Zní to jednoduše, a není ani tak složité se tomu naučit. Vyloučíme-li z těla toxiny, posílíme-li imunitu a pozměníme-li náš životní styl, odbouráme-li stres, vylepší se i náš metabolizmus. Je to například směr proti syndromu vyhoření, kolapsu organizmu. Souvisí s tím lepší pohyblivost těla, a třeba i prevence revmatizmu, pomůže to zádům i kloubům. Nebudete tolik vyčerpaní a znova se nadechnete, získáte víc optimizmu. A pro ženy platí i to, že budou zkrátka lépe vypadat, lépe vyzařovat. Takže smysl to určitě má. My se snažíme
to vysvětlit a výsledky přesvědčit.

Co pomáhá vám osobně nejvíce jako prevence napětí, pocitu, že nic nestíháte, že už nemůžete dál? Určitě jste něco podobného už zažila...

Ano, samozřejmě, v každodenním životě s rodinou a jako podnikatel to zažíváte znovu a znovu, dosahujete svých vlastních limitů. Pro mě osobně je důležité rozpoznat, jaké jsou moje „čerpací stanice“: procházka lesem, povídání Ayurveda Resort MANDIRA Spa Ruheraum 1s dobrými přáteli, bublinková koupel... Když cítím, že už je toho všeho trochu moc, připomenu si, co mě dokáže dobít a co právě teď potřebuji. Velmi užitečné mohou být i každodenní rituály, jako jsou dechová cvičení nebo – pokud není dostatek času na sport – krátké protahovací cvičení mezi nimi. Je důležité dělat to, co nám prostě dělá dobře.

Je nespočet rad, jak na vysoký tlak, který vzniká z přebouřených emocí. Bylinky, cvičení, dýchání, pobyt v lese. Co se nejvíce osvědčuje?

To je velmi individuální – také tomu v ajurvédě věnujeme zvláštní pozornost, protože to hodně závisí na vašem vlastním konstitučním typu. Je velmi důležité – zejména preventivně – naučit se naslouchat sami sobě. Například v ajurvédě existuje ranní rutina: škrábání jazyka, naolejování těla, oil pulling. Na jedné straně nám tato rutina poskytuje zpětnou vazbu (například o povlaku na jazyku) a učí nás být všímaví v jednání sami se sebou (zbavit tělo toxinů, věnovat pozornost sobě). To je velmi důležité z hlediska prevence. Poslouchejte, kde je problém. Uvědomte si, kde je slabé místo a co v danou chvíli funguje nejlépe. V jaké fázi života se nacházím, jaká je moje individuální konstituce – kde se právě nacházím. Mohu pracovat na fyzické úrovni, na mentální i duchovní – samozřejmě je ideální, když začínáte na všech třech úrovních, je to nejlepší způsob, jak dosáhnout rovnováhy. Velkou roli samozřejmě hraje i výživa. Pokud je moje tělo dobře vyživované, jsem odolnější a stabilnější. Nezbytné je také dýchání – žádné stresové dýchání, hluboké břišní dýchání, dýchání nosem. Zásobuje orgány kyslíkem, podporuje krevní oběh a otevírá dveře duchu. Ideální je k tomu samozřejmě procházka lesem. V dnešním světě je velmi důležité najít oporu uvnitř, protože venku ji těžko hledat. Dívat se na emoce, vnímat je, cítit, aby mě nepřemohly – k tomu potřebujete „prostor“, ať už při chvilkách v lese, v perličkové koupeli, při meditaci, nebo józe.

Myslím, že spousty zdravotních potíží lze připsat špatným mezilidským vztahům. Kdyby spolu lidé pěkně komunikovali, ubylo by nemocí. Jaký na to máte názor?

Komunikace je samozřejmě velmi důležitá. Existuje ale spousta komponentů, které mohou způsobit zdravotní problémy. Faktem však je, že lidé potřebují sociální prostředí a komunikaci. Nejde jen o verbální komunikaci – velkou roli ve zdraví a prevenci hraje i komunikace neverbální, hmatová, jako je objetí nebo dotek. Aby vnější komunikace fungovala, je ale důležité v prvním kroku komunikovat vlastním vnitřním hlasem, naslouchat, přijímat a zpracovávat vlastní emoce. To odpovídá dalšímu ajurvédskému principu: uvnitř jako navenek, v malém jako ve velkém.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi
www.mandira-ayurveda.at/en