12 mTomáš KubíkVčely zdaleka nejsou jen těmi pilnými tvory, které lidem nosí zdravý med. Bez jejich přispění by se lidstvo neobešlo. Ne každý si to však umí představit. Proto se řetězec PENNY rozhodl ukázat, jak by vypadaly prodejny bez přispění včel na produkci potravin. Na jeden den v červenci odstranili jeho zaměstnanci z prodejny v Praze Uhříněvsi všechny produkty, které by nebylo možné vyrobit a které by si lidé nemohli koupit, kdyby na světě nebyly včely. Na zákazníky tak čekal 13. července obchod, v němž chybělo na 60 % nabízených produktů.

„Uvědomujeme si, jak zásadní dopad má naše činnost na životní prostředí. Využíváme přírodu k našemu bytí, k našemu pohodlí a komfortu, a často si neuvědomujeme, jak důležité je se o ni starat, abychom nepřišli o to, co nám poskytuje. Celosvětově je úbytek včel zásadní. Podle některých studií za posledních 20 let celosvětově uhynulo přes 50 % včelstev. Vliv na to mají například změny klimatu, extrémní sucha nebo nadužívání chemikálií ve snaze o co nejvyšší zemědělské výnosy. Považujeme proto za důležité na tuto skutečnost upozorňovat. Jak bylo možné se přesvědčit v jediný den na naší prodejně v Praze Uhříněvsi, podíl včel na produkci potravin je významný,“ řekl při této příležitosti Jens Krieger, generální ředitel PENNY, a dodal: „Včely bez nás mohou žít, my bez nich ne. Jsou nejvýznamnějším opylovačem. Jen díky včelám máme velké množství zeleniny a ovoce, ale i některé druhy ořechů, oleje a další samozřejmosti. Ze sta druhů rostlin, které tvoří 90 % světové produkce potravin, jich včely opylují většinu! Některé plodiny by bez včel zcela zmizely, například kakao, káva nebo vanilka. Bez včel by lidem hrozila reálná potravinová krize. I proto jsme se rozhodli upozornit na tento problém tímto unikátním způsobem, tedy odstraněním všech výrobků a plodin, jejichž produkce je závislá na včelách, z našich regálů.“
Na téma včely a jejich význam pro život, které PENNY prezentovalo na základě ojedinělé akce, z níž byli zpočátku někteří kupující hodně překvapeni, jsem hovořila s tiskovým mluvčím a manažerem komunikace Ing. Tomášem Kubíkem:

Vyřadit z nabídky, byť na jediné dopoledne, takové množství zboží, to byla docela odvaha...

Význam včel pro produkci celé řady potravin je naprosto zásadní. Tímto způsobem jsme proto chtěli upozornit na význam včel a poukázat na nutnost jejich podpory ze strany každého z nás. Tím, že prodejna v Uhříněvsi přivítala zákazníky poloprázdnými regály, jsme chtěli docílit toho, aby zákazníci i široká veřejnost na vlastní oči měli možnost vidět, jak jsou včely důležité a na produkci kterých produktů se přímo podílejí. Je pravdou, že způsob, který jsme zvolili, je svým způsobem unikátní a pro někoho na začátku byl možná i šokující. Ale z psychologického hlediska, když něco prožijete, zanechá to ve vás daleko hlubší dojem, než když vám o tom bude někdo jen vyprávět.

Co všechno bylo tedy pod drobnohledem vaší pozornosti, než jste takto prodejnu připravili?

Z naší nabídky jsme vyřadili nejen zboží, které obsahuje med, ale také to, na jehož produkci se včely podílejí opylováním. Šlo o velmi detailní práci, příprava trvala několik měsíců. Nejprve jsme si stanovili určitou hranici, kdy už by daný výrobek nebylo možné vyrobit v daném složení či s danou chutí. Pak jsme procházeli složení tisíců produktů. Výsledkem bylo, že jsme vyřadili z naší nabídky pro tento den celkem 60 % položek! Nešlo zdaleka jen o ovoce nebo zeleninu či produkty obsahující med, ale i oleje, pečivo, koření, cukrovinky, ochucené mléčné výrobky, džemy, džusy, a spousty dalších.
Když jsme začali akci připravovat, sami jsme zdaleka netušili, jak rozsáhlý seznam zboží takto nakonec vznikne. Zařadili jsme do něj například i různé výrobky z bavlny, třeba utěrky, trička nebo spodní prádlo, protože bavlna se bez práce včel rovněž neobejde. Překvapilo nás třeba také, že jsme museli vyřadit i aviváž, protože ta pro změnu obsahuje mandlový olej, který by bez opylování včelami také nevznikl.

pennyZahájení projektu, v němž se včelám a jejich chovu hodláte věnovat, se zúčastnil i ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula. On sám je vášnivým včelařem. Tušili jste to?

To, že ministr je vášnivím včelařem, jsme věděli. Už když jsme mu před časem říkali o tom, že u našich logistických center chováme vlastní včelstva, měl z toho upřímnou radost. Proto nás velmi potěšilo, že se pan Zdeněk Nekula zúčastnil nejen jako ministr, ale i jako včelař, a vyjádřil tímto podporu. Sám k tomu řekl, že vítá každou akci, která veřejnost upozorní na to, jak důležité včely jsou a jak nezbytná je pro náš každodenní život péče o ně. Jako včelař si velmi dobře uvědomuje přínos včel pro přírodu i ostatní druhy zvířat i rostlin. Stavy včelstev v České republice se podařilo dle jeho informací díky ekonomické podpoře státu i Evropské unie stabilizovat, a v posledních letech i navyšovat. V současné době u nás máme přes 60 000 včelařů, kteří chovají téměř 700 000 včelstev. Pokud tato čísla srovnáme s dalšími evropskými zeměmi, patříme údajně mezi nejzavčelenější země Evropy. Ministerstvo zemědělství přispívá rozvoji včelařství národními dotacemi, loni to bylo více než 104 miliónů korun. Další příspěvky jsou určeny na výuku i na včelařské spolky.

Argumentovali jste však spoustou dalších údajů...

Význam včel pro celosvětovou produkci potravin je vyčíslen na 500 miliard eur, to je takřka 13 biliónů korun. Jak na tiskové konferenci k této akci upozornil ředitel Botanické zahrady hlavního města Prahy Bohumil Černý, jedna věc je produkce potravin, druhou pak dopad na životní prostředí. Stačí si představit, jak by naše země a krajina vypadala bez rostlin, na jejichž opylování se včely podílejí. Přirozeně by došlo k jejich úbytku a z krajiny by postupně mizely. Například náš národní strom – lípa je plně závislá na opylování včel, a takových rostlin a stromů jsou desítky.
Rád bych v této souvislosti parafrázoval i slova Dalibora Titěry z Výzkumného ústavu včelařského, který s námi na projektu úzce spolupracoval. Vysvětlil, že vliv na stav a kvalitu včelstev mají především tři faktory, a to zmenšující se životní prostor, kdy ubývá zemědělské půdy a přirozeného prostředí pro život včel, dále pak klimatické změny a s nimi související suchá období, a v neposlední řadě pak používání prostředků pro zvýšení zemědělských výnosů, tedy lidově řečeno chemické přípravky. Celkově dochází ve světě k úbytku včelstev, a to významně. Česká republika je sice národem včelařů, a jakákoliv péče o včely pomáhá, ale nejde jen o naši zemi, jde o globální problém.

V PENNY jste se však o včely začali hlouběji zajímat už před rokem. Čím jste zahájili aktivity?

Pořídili jsme úly a včelstva. Dnes poskytujeme domov dvěma miliónům včel, a to celkem v 58 úlech umístěných u centrály společnosti v Radonicích a u logistických center v Jirnech u Prahy, Lipníku nad Bečvou a Dobřanech u Plzně. Použity jsou typizované úly, které má k dispozici většina včelařů v ČR. Jsou natřené červenohnědou lazurou a jako včelí matky byly vybrány včely Singer F1, které jsou zárukou mírnosti, nebodavosti, nerojivosti a dobré užitkovosti a jsou pro své vlastnosti vhodné i pro chov včelstev v centrech měst. V uplynulých dnech jsme stočili náš první letošní med, na což jsme patřičně hrdí.

Kdo se vám o včelstva stará?

Je to uznávaný odborník Augustin Uváčik, který se zasloužil o osvětu týkající se užitečnosti včel, o rozvoj včelaření na střechách významných pražských objektů, hojně se věnuje mládeži, učí včelařit. Věříme, že i my se pod jeho vedením něčemu přiučíme.

Včelaří někteří vaši zaměstnanci?

Rozhodně ano. Například jeden z našich kolegů, který má péči o včelstva společně s panem Uváčikem u našich logistických center na starosti, začal včelařit i ve svém soukromém životě. Věříme, že kolegyň a kolegů, kteří se věnují včelám, časem ještě přibyde a že je k tomu může motivovat mimo jiné i náš celofiremní postoj, naše filozofie. Nebo třeba skutečnost, že od letošního roku podporujeme chov včel v pražské botanické zahradě v Tróji. Uvědomíme-li si, že včely žijí na Zemi déle než člověk, přes 100 miliónů let, a jak zásadní vliv mají pro udržení biodiverzity i pro produkci potravin, jsou to velmi silné informace.

S jakým poselstvím jste dále do projektu vstoupili?

Včely jsou nejdůležitějším opylovačem. Ze sta druhů rostlin, které tvoří 90 % světové produkce potravin, jich včely opylují většinu! Zároveň globálně dochází k významnému úbytku včelstev. Proto je důležité, aby se o tom mluvilo a ideálně aby se do podpory včel zapojila široká veřejnost.

Tím myslíte, že pomoci k zachování včel může každý?

Přesně tak. I několik květináčů za oknem je užitečných. Mezi medonosné bylinky patří mateřídouška, meduňka, máta, šalvěj nebo třeba tymián. Pokud si je budeme pěstovat jen pro radost, budou emoce násobnější, když zjistíme, že jsme udělali i něco dobrého pro včely.

otázky připravila Eva Brixi