Lukáš HartlLukáš HartlOpakované zvyšování základních sazeb ze strany České národní banky rozhýbalo finanční svět a mimo jiné také trh spořicích účtů. Klienti si v nabídce finančních domů, které se předhánějí, aby přinesly co nejlepší úroky a podmínky, mohou vybrat ze široké škály produktů, jimiž zhodnotí ušetřené peníze. S dalším depozitním produktem tak přišlo i NEY spořitelní družstvo. O jeho spořicím účtu, jeho výhodách a podmínkách je rozhovor s předsedou představenstva Lukášem Hartlem:

Jak vnímáte nynější vývoj na finančním trhu?

Turbulentní vývoj na českém trhu v oblasti financí znamená pro střadatele stále více možností, jak naložit s ušetřenými finančními prostředky. Proto jsme se rozhodli rozšířit také naše už tak zajímavé depozitní produkty a od jara klientům nabízíme výhodný spořicí účet.

Proč jste se rozhodli nasadit do portfolia i spořicí účet?

Spořicí účet obohatí naši nabídku o produkt krátkodobého ukládání a zhodnocování peněz. Umožní nám flexibilně reagovat na vývoj situace a operativně upravovat výši úrokové sazby pro zhodnocení.

Nejsou podmínky k založení účtu v NEY spořitelním družstvu složité?

V žádném případě. Spořicí účet je možné založit s minimálním vkladem 20 000 korun a výpovědní lhůta činí jeden měsíc. Peníze jsou přitom aktuálně úročeny sazbou 5,0 % ročně.

Na co by si lidé měli dávat při výběru spořicího účtu pozor?

Určitě je nutné se vedle úrokové sazby zaměřit i na podmínky produktu. Nejvyšší úrokové sazby bývají často podmíněny takzvaným pásmovým úročením, tedy minimálním, a hlavně maximálním vkladem. Daný poskytovatel pak Fotolia 4097301 Subscription Monthly XLnapříklad výhodně zhodnocuje pouze vklady do 250 000 korun, ale nad tuto hranici nedostanete téměř nic. Oproti tomu jiná banka či záložna může mít na první pohled méně atraktivní úrok, avšak bez omezení výše vkladu. Ve výsledku se tudíž více vyplatí varianta druhá. My jsme jedni z mála, kdo nabízí zajímavý úrok a zároveň peníze úročí až do výše 9 999 000 korun.

V čem je hlavní rozdíl mezi uložením peněz v bance a v družstevní záložně?

Rozdíl je jen v členském vkladu. Ten činí 10 % z obnosu, který vám záložna zhodnocuje, a lze tak na něj pohlížet jako na dlouhodobou investici. Úroky ze spořicího účtu jsou klientům každý měsíc připisovány na běžný účet, který si mohou pohodlně obsluhovat internetovým bankovnictvím, tak jako jsou zvyklí z bank.

Jsou vklady na spořicí účet pojištěny?

Ano, ze zákona se na takto uložené peníze vztahuje pojištění do výše ekvivalentu 100 000 euro, tedy přibližně 2,5 miliónu korun.

Popsal byste výhodu spořicího účtu oproti u vás velmi oblíbenému termínovanému vkladu?

Zatímco u termínovaných vkladů jsou finance vázány po celou dobu trvání smlouvy a jejich předčasná výpověď je sice možná, ale pro klienty ne příliš výhodná, spořicí účet jim umožňuje v případě potřeby flexibilnější nakládání s uspořenými financemi. Těch pár týdnů, co máme produkt na trhu, nám potvrzuje, že jde o produkt, který osloví například rodiny s dětmi nebo mladé páry, jimž se mohou finanční nároky náhle změnit z různých důvodů. Peníze, které se jim daří spořit a které na svoje využití teprve čekají, mezitím nemusejí ztrácet svoji hodnotu.

Dá se spoření na spořicím účtu považovat za dostatečné pro ochranu před inflací?

Rozhodně nejde o investici a v nejbližší době nemůžeme počítat s tím, že by úroky ze spořicích účtů inflaci pokryly. Spíše tím klienti zmírňují její dopad. Spořicí účet by měl sloužit pro takovou pohotovostní rezervu. Ta by měla obecně dosahovat částky okolo tří až šesti měsíčních příjmů domácnosti. Pokud mají lidé naspořené vyšší částky, určitě by měli zvážit některý z investičních produktů, kde je úročení zajímavější.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi