x LUK 4757Říká se, že ten, kdo dává, bývá šťastnější než ten, který dostává. Určitě na tom něco je. Uvědomila jsem si to na jarní tiskové konferenci Pojišťovny VZP, a.s., kde místopředsedkyně představenstva Halina Trsková vyprávěla o projektu, který se týká posilování zdraví lidí, a o tom, jak běhání může pomáhat ostatním, které osud neušetřil notných ran v podobě nemocí. Její slova byla tak emotivní, že jsme s ní na toto téma, ale také o pojištění, připravili další rozhovor, který následoval po tom, který jsme v Madam Business zveřejnili v dubnu.

Váš vztah k lidem, kteří potřebují pomoc, je obdivuhodný. Promítá se to rovněž do série charitativních běhů PVZP FénixRun, která se od letoška spojila s projektem Běhej lesy. K čemu by mělo toto „běhání“ především přispět?

Pojišťovna VZP, a. s., již loni odstartovala sérii charitativních běhů PVZP FénixRun, jejichž cílem bylo motivovat širokou veřejnost k pravidelnému pohybu, otevřít téma závažných onemocnění a finančně podpořit vybrané neziskové organizace.
S ohledem na epidemiologickou situaci a nemožnost hromadného setkávání byly běhy pořádány pouze virtuálně. Letos už se může běhat „normálně“, a tak jsme spojili síly s pořadateli Běhej lesy, kteří mají vybudovanou tradici a silnou běžeckou základnu. V průběhu roku se uskuteční celkem osm charitativních běhů po celé republice. Těší nás, že konečně vidíme hmotnou podobu projektu, a můžeme se s účastníky potkat na startu. Virtuální formu běhu jsme zachovali pro zájemce, kteří se nemohou fyzicky zúčastnit nebo radši běhají vlastním tempem a bez davů. V tomto případě se mohou do běhů PVZP FénixRun zapojit až do 11. září kdykoliv a kdekoliv a běh klidně nahradit chůzí.
GR6A8557Ti, kdo si chtějí naplno užít závodní atmosféru, mohou vybírat z mnoha atraktivních lokalit. Máme za sebou úspěšné běhy v Lednici a na Karlštejně. Nyní nás čeká Vysočina, Slavkovský les, Brdy, Bílá, Jizerky a na závěr noční běh v Boleticích. Mimo seriál Běhej lesy se PVZP FénixRun uskuteční ještě v rámci závodu Run for Help v Praze, a to 11. června na Letné.
Běhat závody FénixRun je všestranně prospěšné. Jednak si zlepšíte kondici, uděláte něco pro svoje zdraví, a ještě k tomu konáte dobro.

První nedočkavci začali v dubnu, ti poslední se zúčastní v září. Kdy se zařadíte vy osobně?

Já samozřejmě běžím FénixRun ve všech termínech. Když chci motivovat ostatní, musím jít příkladem. Když zrovna nestíhám jet na závod, běžím virtuálně.

Vznikají při těchto příležitostech i nová přátelství?

Rozhodně ano. Na každém běhu máme vždy velký promo stan a spoustu aktivit pro děti i dospělé, což je také příležitostí pro utužování vztahů mezi kolegy, kteří nejen že při této příležitosti propagují PVZP, ale také se mnou stojí na startu. Charitativní eventy nás propojují i s neziskovkami a jejich ambasadory. Za ty roky, co „to spolu táhneme“, se už z nás stali parťáci. Jsem ráda, že díky tomu, že tvrdě pracujeme a firmě se daří, mám možnost pomáhat ostatním. To mě opravdu těší a dává to mé práci a snaze smysl.

Výtěžek ze startovného se rozdělí mezi devět nadačních fondů a spolků. Kdo konkrétně získá pomoc?Veškerý výtěžek ze startovného bude přerozdělen mezi devět neziskovek. Na každém běhu představíme jeden projekt, jednu rodinu nebo jednotlivce, zkrátka jeden příběh.

Abych byla konkrétní:

  • spolek Nové háro použije výtěžek na zaplacení nákladů na výrobu paruk z pravých vlasů pro onkologicky nemocné děti
  • NF Krtek zařídí rekondiční a resocializační pobyt pro 30 rodin, jejichž děti (pacienti Kliniky dětské onkologie FN Brno) jsou v aktivní léčbě nebo těsně po jejím ukončení
  • NF Modrý hroch zaplatí sedmileté Lucince speciální neurorehabilitace
  • NF Pink Bubble vezme „bubliny“ (mladé hemato-onkologické pacienty od 18 do
    30 let) na zážitkový pobyt u moře na plachetnicích
  • No foot No stress pořídí Danovi, který přišel po úraze o obě nohy, speciální protézy
  • Spolek Aponedo podpoří vybavení speciální prádelny v Nemocnici U Apolináře pro předčasně narozené děti
  • Nadace Z + M podpoří tým parahokejistů
  • NF Ze srdce PVZP zaplatí rehabilitace malému Brunovi, který má od narození svalové onemocnění
  • Nadace Nova pomáhá vybere osm rodin s vážně nemocnými dětmi, mezi něž rozdělí svoji část finančních prostředků z osmi běhů.

Co obdivujete na lidech těžce nemocných nebo hendikepovaných? Čím vás inspirují?

Obdivuji, jak se někteří lidé dokážou poprat s osudem. Fascinuje mě, když někdo, s kým se život nepárá, má v sobě ještě sílu pomáhat ostatním. A to jsou momenty, kdy si říkám, jak málo toho dělám pro ostatní.

Sportování, běhání, turistika a cestování, to vše spolu souvisí a přináší nám krásné zážitky. Ale má to i svá úskalí, třeba úrazy, krádeže. Své klienty prostřednictvím pojistných produktů PVZP dokážete ale dobře ochránit. Co byste doporučila všem těm, kteří se vydávají třeba na delší túry, pravidelně se věnují turistice nebo pobývají často v přírodě?

GR6A9177Na túry a výlety do přírody po Česku si rozhodně nezapomeňte přibalit cestovní pojištění Český turista. To je přímo dělané pro všechny, kdo rádi objevují rozmanité kouty České republiky, ať už po svých, nebo v sedle kola či motorky. Obsahuje všechny nezbytnosti na výlety, jako je úrazové pojištění, pojištění léčebných výloh, pojištění osobních věcí, pojištění odpovědnosti, pojištění kauce zapůjčeného sportovního vybavení, pojištění nebezpečných a extrémních sportů, storno pojištění, lékařskou asistenci, autoasistenci a cykloasistenci.

Vaše cestovní pojištění získalo přízeň nespočtu klientů. Čím to?

Máte pravdu, každý rok s námi do zahraničí vyrážejí statisíce klientů. Jsme největším retailovým prodejcem cestovního pojištění u nás. Asi to bude tím, že klienti sázejí na osvědčenou kvalitu. S námi mají jistotu, že je nenecháme v zahraničí ve štychu, pokud něco nevyjde. Nabízíme nejširší krytí všech rizik spojených s cestováním (léčebné výlohy, odpovědnost, osobní věci, úrazové pojištění apod.). Určitě doporučuji na cestovním pojištění nešetřit, stojí pár korun, ale může vám ušetřit statisíce a spoustu starostí.

Úrazové pojištění je jedním z těch, které má určitě velmi mnoho lidí. Věřím, že se s ním pojí i nespočet poučných příběhů. O čem napovídají? Jsme sami k sobě zodpovědnější, nebo naopak?

Byla byste překvapená, kolik lidí v dnešní době nemá sjednané úrazové pojištění. Když to srovnám s majetkem, který má pojištěn téměř každý, tak úrazové pojištění samozřejmostí bohužel ještě pořád není. Ledacos to vypovídá o hodnotovém žebříčku — majetek a až potom zdraví. Vedle úrazového pojištění bychom měli myslet také na pojištění závažných onemocnění. Je jasné, že je lepší být zdravý a podobné starosti nemuset řešit. Statistiky jdou ale proti nám a je dost možné, že většinu z nás některé závažné onemocnění potká.
Rakovina a další závažná onemocnění často krutě poznamenají nejen psychický a fyzický stav pacienta a všech členů rodiny, ale kvůli výpadku z pracovního nasazení značně zasáhnou i rodinný rozpočet. Proto je dobré myslet na zadní vrátka. Pro tyto případy velmi doporučuji pojištění závažných onemocnění Fénix, které vás ochrání před propadem příjmů výplatou pojistné částky až do výše 2 500 000 Kč.

otázky připravila Eva Brixi

Pojišťovna VZP, a.s.

  • je ryze česká, komerční pojišťovna v oblasti neživotního pojištění
  • dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR
  • PVZP je největším retailovým prodejcem cestovního pojištění a jedničkou na trhu v oblasti zdravotního pojištění cizinců. Poskytuje pojištění zdravotních rizik (úraz, pojištění nemocenských dávek, pojištění v případě závažných onemocnění a další). Má bohaté zkušenosti v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti občanů i podnikatelů, včetně profesní odpovědnosti lékařů, farmaceutů a zdravotnických zařízení