bunky 1Eva WeissováPsi, kočky, papoušci, želvy, koně. Domácí mazlíčci a naši věrní společníci. Ani jim se však nevyhýbají rozličné zdravotní komplikace. Chodíme s nimi k veterináři, pečujeme o jejich kondici. Víme, jak dobrými kamarády jsou ve chvílích, kdy potřebujeme snížit hladinu stresu z celodenního řešení problémů ve firmě, kdy potřebujeme přehodit myšlenky ze složitého obchodního jednání, kdy se chceme projít venku a promluvit na zdánlivě němou tvář. Ale co když zvíře ochoří? Na to, jak nové vědecké poznatky převedené do praxe dokážou dělat divy, upozornila Eva Weissová, výzkumná pracovnice z české společnosti Contipro:

Léčba kmenovými buňkami se stává stále nadějnější cestou, nejen pro lidi, ale také pro jejich zvířecí společníky...

Domácí mazlíčci se podobně jako lidé potýkají s chronickými onemocněními, která významně snižují kvalitu jejich života a odsuzují je k nepříliš příjemnému přežívání na lécích s řadou vedlejších účinků. Díky vědeckému pokroku se však již dnes rýsuje slibná alternativa v podobě buněčné terapie. Léčba kmenovými buňkami u zvířat umí pomoci s osteoartrózou, dermatitidou, poraněními šlach a řeší i další především ortopedické potíže. Díky inovacím v naší nabídce lze kmenové buňky šetrně izolovat z tukové tkáně zvířete a jednoduše aplikovat v jediné injekci.

Kde se kmenové buňky uplatňují zcela spolehlivě?

Lidé dnes berou své mazlíčky jako členy rodiny a chtějí jim dopřát dlouhý život v dobrém zdraví. Veterináři si tak na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohou. Zvířata přitom často trápí podobné nemoci a typy zranění jako lidi. Kočky, psi a koně například trpí značným opotřebením kloubů – osteoartrózou. U domácích zvířat se také vyskytují kardiovaskulární onemocnění, selhání vnitřních orgánů, onemocnění dýchacích cest a kůže a nevyhýbají se jim ani zlomeniny končetin. Stejně jako medicína zaměřená na lidi se dnes i ta veterinární opírá o vědecký pokrok a nejmodernější lékařské postupy.
DSC07039Jednou z medicínských inovací, které nacházejí uplatnění ve veterinární praxi, jsou právě kmenové buňky. V této oblasti se přitom angažuje i Česká republika. Nedávno zaměřila svou pozornost na vývoj veterinárního léčivého přípravku na bázi autologních kmenových buněk například také naše biotechnologická firma Contipro, mimo jiné významný dodavatel kyseliny hyaluronové pro kosmetiku a medicínu. V autologní terapii je od pacienta odebrána tkáň, ze které jsou kmenové buňky izolovány, zpracovány, a následně je jimi léčen tentýž pacient. Je tedy léčen svými vlastními buňkami, čímž je zajištěna bezpečnost terapie. Do výzkumu kmenových buněk jsme se pustili naplno. Výsledkem bude reálná buněčná terapie na míru, zatím pro veterinární lékařství a konkrétně pro řešení obtíží spojených s pohybovým aparátem. Díky tomu se dostaneme ve znalosti kmenových buněk zase o pěkný kus dál.

Jak se s nimi v případě ošetření psa nebo koně pracuje?

Kmenové buňky jsou univerzální buňky, jejichž kultivací a aplikací lze tělu dodat materiál k doplnění tkání v částech, které to potřebují. Kmenové buňky se aplikují podle diagnózy. Ve většině případů, kdy se léčí poranění pojivových tkání – šlach, kloubů a kostí – jsou aplikovány k místu poškození lokálně – intratendineálně nebo intraartikulárně, tedy přímo do šlachy nebo kloubu. V případě léčby autoimunitních onemocnění, jako je astma, jsou aplikovány systémově, tedy intravenózně neboli nitrožilně.

A kdy pomohou nejvíce?

Mezi veterináři existuje poptávka zejména po léčbě a regeneraci tkání, chrupavek a kostí postižených zraněním nebo jiným poškozením. U dostihových koní se přidává hojení šlach, pokud možno bez následků a s rychlým návratem čtyřnohého pacienta k původní výkonnosti. Mimo potíže pohybového aparátu je řada indikací, pro které by mohla být léčba kmenovými buňkami nadějná, nicméně nejdříve je potřeba zaměřit se více na jejich výzkum. Za zmínku stojí léčba onemocnění ledvin domácích koček a astmatu, jimž často trpí jak kočky, tak koně.
Terapie kmenovými buňkami tedy trvale léčí bolestivé diagnózy, jako je zánět šlach, osteoartróza, dermatitida a další. Tím se kvalita života zvířecích pacientů výrazně zlepšuje. Kmenové buňky jim mohou dokonce zachránit život, protože alternativou pro ně je obvykle eutanázie vyvolaná snahou ušetřit mazlíčka života v trvalých bolestech. Aplikací kmenových buněk je možné předcházet zánětům a předpokládá se úspěšnost terapie i v případech sepse. U chronických zánětlivých onemocnění, jako je osteoartritida nebo zánětlivé onemocnění střev, jsou dnes dlouhodobě podávány kortikosteroidy, které však mají řadu vedlejších účinků, toho bychom se léčbou kmenovými buňkami mohli vyvarovat. Ty totiž pocházející přímo z organizmu zvířete a škodlivé vedlejší účinky nemají.

Stačí skutečně jediná injekce?

Pro léčbu pojivových tkání se nejčastěji využívají mezenchymální, tedy dospělé kmenové buňky. V organizmu se nacházejí například v kostní dřeni nebo tukové tkáni. Veterinář v takovém případě odebere patřičné množství tkáně zvířete a z ní se pak v laboratoři Contipra izolují a určitý čas kultivují kmenové buňky.

shutterstock 168113693

 U malých zvířat, jako jsou kočky a psi, jsme optimalizovali izolaci kmenových buněk z tukové tkáně, které má většina domácích zvířat více než dost, takže je odběr méně invazivní. Produkt je však připravován na míru a optimální zdroj kmenových buněk bude tedy vždy diskutován s veterinárním lékařem. Druhou naší inovací je možnost umístit kmenové buňky do plazmy připravené z krve, která se odebere společně se zdrojem kmenových buněk.
Po odebrání biologického materiálu se kmenové buňky přibližně dva až tři týdny kultivují. Poté, co jich je vypěstováno vhodné množství pro léčbu dané indikace, se z nich připraví autologní léčivý přípravek, který je určen k okamžitému použití. Je distribuován v injekční stříkačce, takže s ním má veterinární lékař jednoduchou práci. Délka léčby po aplikaci je pak individuální podle druhu onemocnění či typu a velikosti poranění, ale i kondice zvířete, jeho stáří a dalších faktorů.
Léčba je individuální a na míru každému pacientovi. Některým může pomoci jediná aplikace, v případě rozsáhlejšího poškození mů-že být potřeba aplikaci kmenových buněk opakovat.

Váš výzkum a vývoj však má nakročeno dál...

Do budoucna bychom také chtěli kombinovat léčbu kmenovými buňkami s prostředky na bázi hyaluronanu. Ten je další přirozenou složkou kmenových buněk a zároveň sám působí hojivě a protizánětlivě. Věříme, že takto budeme moci vyjít vstříc veterinární praxi ještě ve větším měřítku, a hlavně potěšit majitele domácích mazlíčků. Jejich soužití s člověkem má svůj význam, patří k nám odjakživa a jsou to skutečně svým způsobem také naši psychoterapeuti...

ptala se Eva Brixi