Helena Neumannová v Levandulovém údolíHelena NeumannováS nadsázkou se dá tvrdit, že není české a moravské zahrádky, kde byste nenašli levanduli. Stala se módní kytičkou, bylinkou, rostlinkou s šarmem i tajemstvími. Milujeme její vůni a většinou se neptáme, zda jde o levanduli tu, či onu. Něco jiného však mají v Levandulovém údolí na Berounsku. Zde pěstují levanduli lékařskou, tu, která skýtá našemu zdraví spoustu benefitů. Než oáza fialových vůní dostala dnešní podobu, chvíli to přece jen trvalo. Zakladatelka projektu Helena Neumannová má informace přesně pro vás:

Proč jste dala své srdce právě levanduli, tedy levanduli lékařské?

Protože jsem při studiu i naslouchání nádherným příběhům bylinkářů přemýšlela, jakou bylinu bych měla pěstovat tam, kde se chci usadit. Zjistila jsem, že už od stěhování národů a příchodů Keltů na naše území na vápencových mořích se u nás pěstovala levandule lékařská, kterou naši předkové dokázali léčit nejrůznější choroby. S pokorou jsem tedy přijala úspěchy svých předků, zasadila pěticentimetrovou levanduli a čekala pět let na biocertifikaci. Pečovala jsem o ni s láskou a zároveň studovala, proč je starými Egypťany považována za královnu bylin.

A nezdá se vám, že teprve nyní znovu „začínáme“ více než třeba před 30 lety vnímat její blahodárné účinky na zdraví? Neprožívá renezanci?

Zcela určitě. Lidé znají levanduli jako vhodnou rostlinu do šatníku proti molům, do aromalampy a jako voňavou esenci v mýdle nebo v jiné kosmetice. Je to škoda. Nejen inkvizice, ale také totalitní režimy 20. století dokázaly eliminovat skvělé bylinkáře a léčitele, kteří znali starobylé receptury, dokázali je posouvat svými znalostmi a léčit prakticky celostně člověka na mysli, duši i těle. Jedině tak je možné mu pomoci dostat se z jakékoliv choroby.

HELENA NA LEVANDULOVEM KOLEV čem je dnes uspěchanému člověku nejvíce prospěšná? Opravdu pomáhá zklidnit, je to vlídná kamarádka naší nervové soustavy? Co doporučit při velkém stresu do kabelky podnikatelek a manažerek?

Biolevandule, tedy levandule lékařská v určitých odrůdách a samozřejmě bez chemie (to už není bylina, ale květina), je v podstatě čisté antidepresivum. Obsahuje obrovské množství terpenů, flavonoidů a tříslovin, které mají velkou dávku antidepresiv, ATB a antiseptik z čisté přírody. V této podobě může pomoci vyléčit deprese, prakticky stabilizovat maniodepresivní stavy a pomoci při nespavosti, úzkosti, strachu a smutku.

Jakou rozlohu zaujímají vaše políčka? A sklízíte rostlinky jednou, či dvakrát
do roka?

Celkem máme 45 000 biolevandulí na 3,5 hektaru. Jeden rok sklízíme jednou, druhý dvakrát...

Co všechno z nich vyrábíte?

Jako jediní na světě se zaměřujeme na zdravou výživu a superpotraviny s bonusem antidepresiva z čisté přírody, pomoci trávicímu, dýchacímu a nervovému systému.

Vaše aktivity se rozrůstají rychlým tempem: už máte restauraci, pořá­dáte různé kurzy a setkání, poskytujete konzultace o prospěšnosti levandule k tomu či onomu zdravotnímu problému, chystáte se budovat nové prostory, kde by se vyráběly dobroty z levandule...

Ano, chceme vybudovat skutečné lázně i s ubytováním. Procedury i zážitky stále rozšiřujeme, protože jsou velmi žádané, a jak se zdá, i velmi účinné. Nejlepším příkladem jsou pozitivní dopisy klientů.

Také necháváte areál volně přístupný návštěvníkům nebo milovníkům fialové krásky. Nebojíte se vandalů?

Není zcela volný. Pouštíme do biopolí pouze klienty, kteří dají šanci zdravé výživě a vyzkouší nějaké produkty, ať už u nás formou konzumace, nebo nákupem domů. Do restaurace a kavárny je vstup neomezený, protože jezdí pravidelní hosté na obědy, večeře a snídaně.

Co si u vás může objednat firma? Třeba levandulový catering?

Deset let jsme se živili úžasnými eventy s hrami a zážitky pro firmy a rodiny, takže si asi dovedete představit, jak nás baví a jak umíme připravit nezapomenutelný workout. Nabízíme nádherné hry, kulisy, dekorace i přírodu, zázemí i skvělý catering – vše z farem z volných chovů.

Váš e-shop je plný nápadů. Kdo je autorem? Vše vymýšlíte se svým týmem?

Je to souhra celého týmu, který pečlivě budujeme. Práce je pro nás koníčkem a láskou, jak už to bývá. Firma je mým třetím dítětem...

Je u vás prostor také pro svatby?

Velice rádi realizujeme levandulové, BOHO i jednoduché svatby.

Helena Neumannová a sklizeň levanduleA co se v Levandulovém údolí zpravidla děje před Vánoci a v zimě?

Advent je u nás prostě kouzelný. Nabízíme nádhernou a náročnou adventní stezku, abyste zapřáhli své šedé buňky mozkové, levandulové punče a svařáky, levandulový vaječný koňak, lucerny, tradiční pokrmy, a hlavně vždy péči o zdraví a vaši mysl, tělo a duši.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi