Katerîina ZaydlarovaüKaterîina ZaydlarováBc. Kateřina Zaydlarová je výkonnou ředitelkou skupiny Medexo, která působí jako výhradní distributor kancelářských zdravotních židlí SpinaliS pro střední Evropu. Společnost se rovněž zaměřuje na poradenství v oblasti zdravého sezení, ergonomie pracoviště, nabízí bezplatné odborné konzultace a řadu produktů pro zdravé sezení doma i v kanceláři pro dospělé i pro děti, a to již téměř deset let. Na toto téma jsme vedli následující rozhovor:

Co na českém trhu nabízíte a proč jste založili Centra zdravého sezení?

V našich Centrech zdravého sezení, která provozujeme po celé České republice, na Slovensku a v Polsku, poskytujeme poradenství v oblasti zdravého sezení všem, kteří chtějí sedět zdravě, předcházet zdravotním problémům způsobeným dlouhodobým sezením nebo již řeší nějaké onemocnění pohybového aparátu. Ke zdravému sezení je třeba přistupovat komplexně. Kromě toho, že nabízíme vhodné produkty do kanceláře či domácí kanceláře, poskytujeme také odborné rady, jak si správně nastavit pracovní místo, jak snížit dopady dlouhodobého sezení na lidské tělo a jak předcházet zdravotním problémům a držet se zásad zdravého životního stylu.

Jestliže tomu dobře rozumím, sedíme dlouho, a především nesprávně?

Říká se, že „sitting is new smoking“. Dlouhodobé sezení má značný dopad na lidské tělo, které tomu není uzpůsobeno, sezení obecně není lidskému tělu přirozené. Podle statistik má až 70 % lidí nějaké zdravotní problémy způsobené právě dlouhodobým sezením. Kromě onemocnění pohybového aparátu způsobuje dlouhodobé sezení také onemocnění kardiovaskulárního systému a může vést k celé řadě přidružených onemocnění.
DSCF9924Je důležité říci, že sebelepší kancelářský nábytek za nás nevyřeší všechny problémy způsobené dlouhodobým sezením. Správně nastavené pracovní místo je bezesporu tím nejdůležitějším. Zdravotní židle, výškově nastavitelný stůl a vhodné osvětlení je základem pro ergonomicky správně nastavené pracoviště. Vždy je ale třeba mít na paměti, že dlouhodobé sezení je třeba kompenzovat vhodným pohybem a držet se všech zásad zdravého životního stylu.

Jak dokážete zájemcům o zdravé sezení poradit?

Lidé, kteří tráví mnoho hodin u stolu v kanceláři nebo domácí kanceláři, by měli mít ergonomicky nastavené pracovní místo, tedy vhodnou (nejlépe zdravotní) židli a výškově nastavitelný stůl. Zdravotní židle nabízející balanční sezení pomáhají posilovat svaly okolo páteře, a držet ji tak ve správné poloze. Výškově nastavitelný stůl umožňuje nastavit si výšku pracovní desky tak, aby nedocházelo k přetěžování krční páteře. Zároveň díky němu můžeme snadno vystřídat dlouhodobé sezení za občasné stání. I tato zdánlivě malá pohybová aktivita má skutečně značný přínos pro naše zdraví.

Správně se má nejen sedět, ale i pracovat, a ve vašem případě vést kolektiv spolupracovníků. Jaké postupy se vám osvědčily?

Své kolegy se snažím především pozitivně motivovat. Při nástupu novému zaměstnanci podrobně vysvětluji, jak jeho role zapadá do našeho týmu, jaká je jeho zodpovědnost a co se od něj očekává. Základem je, aby každý pochopil, jak spolu souvisejí jednotlivé úkony, co se za nimi skrývá a jaký je jejich smysl. Díky pochopení širšího kontextu je poté možné dát zaměstnancům větší volnost. Je pro mě důležité, aby se všichni kolegové ztotožnili s celkovou vizí a cíli naší společnosti. Samozřejmě jsem schopná včas předat pozitivní i negativní zpětnou vazbu, kritika ale musí být vždy konstruktivní. Takovýto přístup s velkou mírou volnosti není vhodný pro každého zaměstnance a nemusí každému vyhovovat.

Podnítil covid-19 poptávku po vašich produktech a službách, nebo ji spíše utlumil?

Na jaře, při první vlně pandemie, jsme zaznamenali spíše pokles zájmu o naše produkty a služby. Zvýšený zájem pozorujeme od léta minulého roku, jelikož spousta lidí si na jaře  MG 0508nesprávným sezením v nevhodných podmínkách zadělala na problémy se zády a obraceli se na nás s žádostí o radu a doporučení, jak se bolestí zbavit. S podzimní vlnou pandemie došlo u spousty lidí ke skutečnému prozření. Již nechtěli trávit další týdny a měsíce s notebookem v posteli nebo na gauči. Tou dobou bylo jasné, že návrat k normálu a do kanceláří bude ještě nějakou dobu trvat a lidé si začali vybavovat domácí kanceláře vhodným nábytkem, přičemž tento trend nadále trvá.

Je vývoj židlí a dalšího kancelářského nábytku ukončen, nebo pokračuje dál?

Dlouhodobě spolupracujeme s fyzioterapeuty, ortopedy i neurology, oborníky v oblasti pohybové medicíny. Bedlivě sledujeme poslední trendy v odvětví i v pracovních návycích, abychom byli schopni včas nabídnout řešení, které našim zákazníkům nejvíce pomůže. Každý člověk je unikátní, a proto jdeme cestou co největší variability pro ergonomicky nastavené pracoviště.

mnoho spokojených sedících lidí
popřál Pavel Kačer