Kristýna MertlováKristýna MertlováAť si to přiznáme, nebo ne, každý z nás touží po pěkném vztahu. V profesním týmu, v partnerském soužití, v širším rodinném kruhu. Základem radosti ze života je láska ve všech souvislostech. Ne každý však má to štěstí, aby si našel protějšek podle svých představ. Někdo má přehnaná očekávání, jiný trpí nižším sebevědomím, dalšího trápí zdravotní potíže, a do toho všeho ještě nyní zasáhl koronavirus, který přinesl osobní komunikaci mnoho překážek. I toto však může být příležitostí pro podnikání, výzvou, o které stojí za to přemýšlet. Jak vznikla unikátní seznamka Tvoje Láska.cz, o tom jsem hovořila s Mgr. Kristýnou Mertlovou, spoluautorkou konceptu a spolumajitelkou seznamovací agentury Date2k:

Proč se zrodil zrovna tento projekt? A jak jste podpořili zájem o využívání jeho možností a služeb?

Myšlenka začít se profesionálně věnovat individuálnímu seznamování pro náročnější klienty mne napadla již v roce 2013, kdy jsem já sama velmi intenzivně řešila, že vlastně nemám možnosti, jak se úspěšně a efektivně seznámit. O rok později jsem se svým dnes již manželem, se kterým jsem se zkontaktovala přes jednu seznamku, založila seznamovací agenturu pro náročné klienty zaměřenou na čistě individuální seznamování. Můj manžel jako doktor matematiky pak vyvinul světově unikátní vědecký algoritmus, který v kombinaci s osobním přístupem vztahových koučů dává dohromady protějšky tak, aby se k sobě skutečně názorově a hodnotově hodili a měli podobná očekávání od budoucnosti. Právě díky této kombinaci individuálního a vědeckého přístupu máme opravdu vysokou úspěšnost seznámení.
Nicméně v roce 2015 se stal naším klientem Michal Sněhota, který, přestože je vzdělaný a profesně velice úspěšný, má od dětství zdravotní hendikep (dětskou mozkovou obrnu) a pohybuje se jenom s pomocí vozíku nebo francouzských holí. Byla jsem extrémně zaskočena, jak jindy úspěšné mechanizmy seznamování v naší agentuře v tomto případě nefungovaly a jak často je Michal odmítán jenom s ohledem na jeho postižení. Začala jsem se proto aktivně zajímat o problematiku seznamování lidí s hendikepem a zjistila jsem, jak vlastně strašně složité to mají. Také na trhu chyběla seznamka, která by se jejich specifickým potřebám věnovala. Proto jsme se rozhodli s manželem využít našich zkušeností a znalostí, a v roce 2017 jsme založili online seznamku (nejen) pro hendikepované TvojeLaska.cz, která je pro uživatele zcela zdarma.
Podařilo se nám pro myšlenku nadchnout ne­jen Michala Sněhotu, který je ředitelem projektu, ale hlavně získat evropskou dotaci (na zaměstnávání znevýhodněných osob), díky které jsme dokázali částečně zaměstnat další kolegy, kteří mají sami vlastní zkušenost s životem postižených. Moc dobře totiž s manželem víme, že ačkoliv máme rozsáhlé zkušenosti v oblasti seznamování, nikdy nebudeme schopni plně pochopit, jaké problémy řeší nevidomý člověk nebo člověk s psychickými problémy a jak jim pomoci se úspěšně seznámit.
V roce 2018 jsme pak s naším projektem vstoupili do Laboratoře Nadace Vodafone, abychom maximálně rozvinuli jeho potenciál, dosáhli jeho zpopularizování, a férově přiznávám, i získali nějaké partnery, kteří by nám s jeho rozvojem a propagací aktivně pomohli.

Seznamka, která dobře poslouží hendikepovaným lidem, mezi nimi i nevidomým. To asi nebylo jednoduché vymyslet...

Nevidomí lidé mají logicky úplně stejné problémy se úspěšně seznámit jako kdokoliv jiný – tedy nedostatek času, příležitostí, omezený okruh známých apod., jenom ještě znásobený daným zdravotním omezením. Žádná z velkých světových seznamek, které každého napadnou, není uživatelsky nastavená pro nevidomé. Přiznám se, že tomu opravdu nerozumím, vždyť i čistě z businessového pohledu jde o ohromný segment potenciálních uživatelů.
Na druhou stranu jde o technologicky velice náročnou oblast a bez větších investic je téměř nemožné ji kvalitně připravit. My na TvojeLaska.cz právě pro rozvoj seznamky se zaměřením na zrakově hendikepované hledáme investora nebo i někoho, kdo disponuje technologií pro převod textů a obrázků pro nevidomé a který by se na rozvoji v této oblasti s námi chtěl podílet, samozřejmě s potenciálem expanze. Aktuálně náročné technologie na TvojeLaska.cz suplujeme lidskou silou, kdy pro nevidomé je připravený některý z našich vztahových koučů a ve spolupráci s ním si nevidomý vyplní profil, nebo to za něj udělá kouč, nahraje fotografii, zkontroluje správné nastavení a pak mu již seznamka umožňuje využití plné funkcionality. Obecně na TvojeLaska.cz velmi intenzivně klademe důraz na bezpečnost a seriózní přístup k seznamování, právě proto jsou na seznamce naši vztahoví koučové, které může klient využít, nejen když mu seznamování nejde, ale i třeba pro ověření serióznosti zájmu protějšku apod.

Opravdu dala základ celému systému matematika a znalost algoritmů? Co na tom všem bylo nejtěžší? A jak čísla poslouží případnému budoucímu vztahu? Jsou s emocemi kamarádi?

Matematicko-statistickou metodu párování jsme si pro její úspěšnost, v upravené podobě samozřejmě, přenesli z naší seznamovací agentury a stala se absolutním základem celého systému na TvojeLaska.cz. Moc dobře totiž z našich letitých zkušeností víme, že pokud chceme navázat skutečně úspěšný a dlouhodobě funkční vztah třeba s potenciálem založení rodiny, je nutné si vybírat jinak, než pokud mi jde jenom o rozptýlení či zábavu, což mnohdy lidé na internetových seznamkách či aplikacích hledají. Právě proto, abychom dokázali skutečně pomoci s úspěšným seznámením těm, kteří to myslí opravdu vážně a jde jim o seriózní vztah, vyvinuli jsme v roce 2018 světově unikátní analýzu seznamovacího a vztahového potenciálu LOVEREPORT, která dokáže odhalit, jak si daný člověk „stojí v oblasti seznamování“, tedy jaká má slabá místa, která ho mohou v seznamování limitovat nebo jsou důvodem, proč je vlastně stále sám, a naopak v čem vyniká, kde jsou jeho přednosti, na kterých by měl úspěšné seznamování postavit. Jsme totiž absolutně přesvědčeni, že pro úspěšné seznámení (jedno koho) je naprosto zásadní nejprve zjistit, jak si já sám stojím, co nabízím, v čem vynikám a co vlastně chci, a až následně začít hledat vhodný protějšek. Největší chybou při seznamování je, když řeším jen druhého, protějšek a vynechala jsem prvotní analýzu sebe sama, to nikdy nemůže vést k úspěchu.
Na druhou stranu láska je o emocích, vzájemné chemii a tu ani nejlepší algoritmus či vztahový kouč nezajistí. Já k tomu ale vždy dodávám, že je lepší onu chemii hledat mezi předvybraným „vzorkem“ skutečně vhodných partnerů, třeba i jenom o pár lidech, než to zkoušet znovu a znovu metodou pokus omyl podle toho, kdo mě zaujal jenom fyzicky, navíc mnohdy na falešné fotografii.

Seznamka je startup. Znamená to, že jste na její založení dostali i nějaké peníze například od státu, fondů, soukromého investora?

Jak jsem již zmínila v předcházející odpovědi, tak se nám podařilo na její vznik získat evropskou dotaci postavenou na zaměstnání znevýhodněných osob, díky které jsme dokázali vytvořit základ seznamky, připravit společně s nimi celý koncept a v roce 2017 spustit. Následně jsme pak získali mentoringovou podporu od řady profesionálů v rámci Laboratoře Nadace Vodafone. Nyní zcela transparentně přiznáváme, že hledáme i soukromého investora, který by se spolu s námi podílel na expanzi na východ Evropy, neboť z detailních analýz velmi dobře víme, že tam je pro online seznamku se skutečně odborným know-how velký prostor. Zatímco na Západě, v USA ale i v západní Evropě, se aktuálně online seznamuje 10 % populace, v ČR je to pak 6 %, na Slovenku a Polsku už jenom 5 % a dále na východ pak už jen 3 %, takže jde o ideální prostor na trhu, samozřejmě s vizí potenciálně následného prodeje větší světové seznamce. Jedním z našich mentorů a poradců v týmu je IT specialista, který byl součástí týmu developerů seznamovací aplikace v Sillicon Valley zaměřené na specifickou menšinu v USA a kterým se následně podařilo tuto aplikaci prodat světové seznamovací dvojce za neuvěřitelných 50 miliónů dolarů.

V managementu jsou lidé s vysokoškolským vzděláním. Je to záměr?

Naší jedinou motivací při výběru členů týmu bylo jejich nadšení pro rozvoj našeho projektu, skutečný zájem o problematiku seznamování lidí s hendikepem, a hlavně jejich porozumění specifickým potřebám těchto osob. Vzdělání, a dokonce v některých případech i zkušenosti (nebo spíš jejich absence), bylo vždy až to poslední, co jsme s manželem řešili. Na druhou stranu odbornost a skutečná znalost, a zejména práce s daty, jejich analýzou a následně využitím do dalšího rozvoje, a hlavně zlepšování byla a je naší největší předností.

Jaké jsou vaše vize?

Moje vize v oblasti seznamky jsou zcela jednoduché – dokončit proces jejího rozvoje tak, abychom díky externí investici mohli zahájit úspěšnou expanzi na východní trh s tím, že bychom se rádi stali nejefektivnější seznamkou pro lidi se specifickými potřebami vůbec. Nemám ambici vybudovat největší seznamku na světě, to ani není možné. Co ale vím moc dobře, je, že je možné vystavět seznamku nejefektivnější, tedy s největší úspěšností seznámení. Dnes každý „nadává“, jak online seznamky a aplikace nefungují, i když avizují statisíce uživatelů, nejde se tam vlastně vůbec skutečně seriózně seznámit. A to my chceme změnit, vlastně měníme. Právě díky našim enormním znalostem dat, rozsáhlé práce s nimi i zcela individuálním přístupem ke každému klientovi.

Pomohla Tvoje láska hledajícím v uplynulých měsících, ovlivněných koronavirem? Lidé se mohou méně setkávat, sbližovat, omezeně komunikují. Tím se snižuje i počet příležitostí k seznámení, zejména pro ty, kterým se život dlouhodobě komplikuje...

Na jaře jsme byli svědkem velkého nárůstu počtu uživatelů na online seznamkách obecně a na TvojeLaska.cz nevyjímaje. A totéž se ještě ve větší míře děje nyní. Je to zcela logické, neboť koronavirová epidemie výrazně omezuje, už tak omezené, možnosti seznámení. Lidé se ale chtějí seznamovat stále, dokonce bych řekla, že mnohem více, čím více si uvědomují osamělost, která na ně v karanténě doléhá. Takže z pohledu majitelky seznamky by mne mohla covidová opatření a omezení těšit, nicméně i já moc dobře vím, že pro skutečně úspěšné seznámení je potřeba se z onoho online světa a komunikace relativně rychle přesunout do reálného života, na skutečné rande, protože jenom tak poznám, zda má daný vztah šanci, zda tam je ona potřebná chemie a má smysl v tom pokračovat. Nakonec právě proto jsme v rámci TvojeLaska.cz spustili i vzdělávací „praktickou“ část nazvanou Akademie, kde se snažíme pomocí videí, praktických článků, tipů a triků poradit lidem, jak zvýšit svoji atraktivitu pro opačné pohlaví, jak správně vybrat vhodné místo na první schůzku, jaká témata otevřít, jaká naopak ne. Prostě celkově jak se nejlépe na to první rande na živo připravit a díky tomu ho úspěšně zvládnout. Ať už to bude, doufám, v brzy otevřené kavárně, nebo třeba jen na procházce v přírodě v roušce.

ptala se Eva Brixi