DSC 0060b 2Hana ŠediváPár kroků od samotného historického centra Písku se nachází kosmetický salón, který je splněným snem Hany Šedivé. Má výlohu tak krásnou, že se u ní s chutí zastavují ženy a představují si, jaké by to asi bylo takové místo navštívit. A nakonec to zkusí. I takto se Haně Šedivé, která spolupracuje s francouzskou kosmetickou značkou GERnétic, podařilo rozšířit klientelu po jarní koronavirové krizi.

Kosmetické salóny v letošním roce zažily nelehké období. Jak se vám je podařilo zvládnout?

Zpočátku jsem pociťovala strach a nejistotu z toho, co bude. Poté jsem se k situaci ale postavila úplně jinak. Pojala jsem ji jako prostor mnohé ve vlastním životě přehodnotit. Soustředila jsem se na vytvoření si pozitivního plánu pro budoucí období. Pracovala jsem na seberozvoji. Více času a pozornosti jsem věnovala svému DSC 0031bsoukromí a rodině. Samozřejmě mi určitý klid také dodala podpora státu pro živnostníky, která mi umožnila období překonat s menším množstvím starostí. Celkově bych ale letošní jaro shrnula jako pozitivní období, které mi přineslo mnoho důležitého.

Měla na to nějaký vliv podpora GERnétic?

Péče, jakou nám kosmetičkám GERnétic věnuje, je unikátní. Člověk vnímá, že celé zázemí značky jej bere jako součást rodiny, jako někoho, kdo má význam. To podporuje také po­zitivní a přátelské naladění, které se odráží v komunikaci a při každém setkání, ať už osobním, či virtuálním. A to je úžasné, inspirativní, dodává to energii a sílu. GERnétic se o své kosmetičky vždy báječně staral. To, jak nás podpořil během jarních měsíců, mělo zcela jistě velký podíl na tom, že jsem toto období úspěšně zvládla. Organizoval pro nás webináře, snažil se nám pomoci, abychom klientkám zajistili vše potřebné pro domácí péči. Lidé z týmu se nám intenzivně věnovali. Podpory se nám, Gerneticienne, dostávalo také po znovuotevření, které nakonec přišlo o dva týdny dříve oproti původním očekáváním. Do práce jsem se vracela s obrovskou motivací.

Pozorovala jste u klientek po opětovném otevření salónu určitou bázlivost, nebo právě naopak?

Klientky se rozhodně nebály. Už během „karantény“ jsem u nich zaznamenala stesky po salónní péči. Když se tyto služby zase otevřely, zájem byl obrovský. Vzájemně jsme se na sebe těšily. Kalendář se mi zaplnil během chviličky. Jsem také nesmírně ráda, že žádná klientka neodešla, a naopak jich přibylo. Bylo vidět, že se jim po čase „jen pro sebe“ už stýskalo.

S jakými potřebami k vám zákazníci nejčastěji přicházejí? A změnily se s nutností znovu nasadit roušky?

Bohužel ochranné prostředky značně zasáhly zdraví pokožky. Nejčastěji jsme společně řešily přecitlivělou a podrážděnou pokožku, různé vyrážky, a nakonec také rouškové akné, které si v zahraničí vysloužilo nový termín „mascne“ (z anglického mask a acne). Mascne je problém, který trápí ženy i muže bez ohledu na věk. Jde o to, že se pleť v roušce zapaří. Toto vlhké prostředí urychluje rozvoj bakterií, které následně způsobují zánětlivé projevy. Ale péče GERnétic si i s takovými stavy poradí a dokáže fyziologické funkce, zdraví i půvab pleti harmonizovat.

Mohla byste nám prozradit, jaký produkt by neměl chybět ve výbavě žen i mužů, pokud chtějí pleť ochránit před nepříznivými vlivy v době rouškové?

Vždy je potřeba pokožce dodat odpovídající výživu, která podpoří všechny přirozené fyziologické funkce pleti. V tom je nejlepší krém Synchro, pro mě opravdový DSC 0074b 2základ krásné pokožky. Jeho regenerační schopnosti jsou všestranné a využití širokospektrální. Je to poklad, můj diamant. Pokud vidím zhoršení pleti, občasný výskyt zánětů, pak nemohu doporučit jiný S.O.S. přípravek než masku Immuno. Je navržena tak, aby záněty na pokožce eliminovala, stabilizovala pH kůže a zlepšila její celkovou imunitu. Tato maska se může použít plošně nebo jen lokálně. Často jde ruku v ruce s problematickými projevy i začervenání nebo podráždění. Proto bych do výběru zařadila taktéž krém Vasco, který posiluje křehkou citlivou pleť.

Co dělat, pokud se na pokožce náhle objeví změny, které si nepřejeme ukazovat na veřejnosti? Má smysl počkat, nebo je lépe navštívit odborníka hned?

Pokud si člověk není jistý, raději bych mu doporučila navštívit odborníka a řešení neodkládat. Kosmetička pracující s GERnétic je v tomto smyslu jistě bezpečnou a dobrou volbou, protože pracuje s kosmetikou účinnou, je vzdělaná a rozumí fyziologii lidského těla. Pokud by zpozorovala, že pleť vyžaduje zásah dermatologa, nebude váhat a doporučí vám obrátit se na něj. Rozhodně se na klientech nebude dopouštět experimentů, které by způsobily jizvy na duši i na kůži.

Pleť a psychika spolu také úzce souvisejí. Když není vzhled podle představ, může i správné duševní ladění nějak pomoci k rychlejší normalizaci stavu pleti?

Samozřejmě jsme vystaveni tlaku ideálu krásy. Který je teď „in“, vlastně ani nevím. Já se držím vize GERnétic, že zdravý je krásný bez ohledu na to, jaká je zrovna móda. Toto poselství se snažím předávat dál. A proto, i když se klientka obává a cítí se sklíčená z toho, že má starosti o stav pokožky, vždycky se jí snažím uklidnit. Právě stres přináší obvykle další zhoršení. A pak je z toho začarovaný kruh. Přistupovat k jakémukoli trápení s pletí s klidem je největší výhra. Zkuste se na to podívat tak, že jste jinak zdraví, můžete dýchat, hýbat se, uvařit si dobré jídlo, zasmát se s přáteli, kterým vážně nezáleží na tom, jestli máte zrovna pupínek na bradě nebo o dvě kila víc. Uvědomte si, že spousta lidí takové možnosti nemá, a umí být přesto šťastná tady a teď. Proto klientkám dávám domácí úkol. Každý večer před spaním si vizualizují, jak je jejich pleť krásná a překypuje zdravím. Jak skvěle se cítí. Chci, aby si to prožily denně a tu radost neodkládaly. Štěstí je dar, rodí se z drobností a lze ho objevovat každý den znovu a znovu. Chci, aby se v tom procesu péče měly stále na co těšit. Také proto jim nevyprávím o tom, co krémy obsahují, ale co úžasného s kůží dělají.

Když zrovna nejste ve svém kosmetickém salónu, jak ráda relaxujete? Dopřáváte si také profesionální kosmetické ošetření?

O sebe pečuji sama, jsem si svou vlastní kosmetičkou. A těším se z toho. Ve volném čase se věnuji zvířatům, je to můj obrovský koníček. Nedávno se k nám do rodiny připojil koník, který byl týraný. Máme ovečky, psy, kočky. Zvířata jsou moje celoživotní láska. I proto teď dávám dohromady knížku příběhů pro malé předškoláky, v nichž je provází jako vypravěči sama zvířata a učí je, jak vypadá jejich svět a co potřebují. Zjistila jsem totiž, že dnešní děti péči o domácí mazlíčky nezvládají a dělá jim potíže třeba i takový králíček. A protože jsou naši čtyřnozí parťáci velkým zdrojem emocí a člověk se s nimi snad nikdy nepřestane smát, založila jsem také instagramový účet @emoce_z_vesnice, kde tyto vtipné momenty z života na venkově sdílím, abychom se všichni mohli zasmát tomu každodennímu a obyčejnému.

Podnikání je fascinující a někdy náročný svět. V čem hledáte energii k překonávání překážek?

Vždycky jsem se chtěla stát kosmetičkou nebo zdravotní sestrou. Už od mala. Po střední škole jsem absolvovala kurzy a inspiraci jsem hodně hledala ve vzdělávání. Informace jsem hltala. Zažila jsem ve svém životě také období, kdy moje pleť vůbec nevypadala dobře, ale problém jsem vyřešila. A na základě toho jsem se rozhodla ženám pomáhat takové situace zvládnout a motivovat je k tomu, aby objevovaly vlastní ženskost a půvab. Vidím, že má moje práce smysl.
Dnes hodně energie čerpám v přírodě. Další podněty skýtá design, fotografie, historie. Ráda si prohlížím obrázky v aplikaci Pinterest. A naopak já ráda inspiruji lidi výsledky mé práce, tím, že se cítí a vypadají dobře. I proto jsem si zřídila salónní instagramový profil @hana_sediva. Ale v zásadě mě nejvíce těší, že lidé svoje pozitivní zkušenosti a zážitky ze salónu sdílejí mezi sebou, což je ta nejmilejší reference a poděkování.

ptala se Kateřina Šimková