MG 3138Monika NechvátalováJak být hostu a jeho přáním k ruce? Co udělat, aby měl stále chuť posedět v cukrárně, dát si něco pro povzbuzení ducha i těla? Zhřešit, a ještě si to užít?  Na to má asi každý majitel svůj recept. Doslova i obrazně řečeno. Šumavské Café Charlotte manažersky velí Ing. Monika Nechvátalová, MBA. Nezastírá, že pro aktivity rodinného podniku byl letošní rok těžkou zkouškou. A vlastně je stále. Přesto i v tomto složitém období zařadili v této proslulé šumavské cukrárně a kavárně v Železné Rudě do nabídky další novinky a nebáli se ani investovat:

Co se u vás dělo na jaře, když jste museli zavřít?

Dokud to bylo možné, provozovali jsme alespoň pultový prodej především pro místní obyvatele – kávu a vybrané zákusky s sebou. Také jsme vozili občerstvení policistům a vojákům, kteří sloužili na znovuzavedených hranicích, a pro všechny příslušníky Integrovaného záchranného systému jsme měli v nabídce kávu a zákusek zdarma. No a po dobu, kdy se nesmělo cestovat do Německa ani k nám, jsme jezdili se zákusky a dorty připravenými na objednávku našimi německými klienty rovnou na hranice. Zakázky jsme domlouvali telefonicky. Volný čas jsme věnovali důkladnému úklidu, údržbovým pracím a konečně i interiérové přestavbě. Tato rekonstrukce byla spojená s dlouhodobě plánovaným rozšířením prostor o zcela novou restauraci. V neposlední řadě jsme využili jarní měsíce ke školení
a online vzdělávání personálu i vedení.

A jak to u vás vypadalo poté, co jste znova otevřeli? Oč byl největší zájem a na co měli zákazníci největší chuť?

Nemohu říci, že by se něco zásadně změnilo, protože naši stálí zákazníci mají své oblíbené rituály a produkty, a ti noví mají vždy tendence ochutnávat nové a nepoznané chutě. Ale nemohla jsem si nevšimnout, že největším zdrojem potěšení všech hostů byla možnost posedět si u kávy a sladkého mimo domov a s vědomím, že budou obsluhováni, že se pro změnu bude někdo starat o ně.

Mnoho lidí o prázdninách oželelo dovolenou v zahraničí a více objevovalo krásy své země. Projevilo se to v návštěvnosti?

20200419 150125V letních měsících jsme vždy plně vytíženi, a vzhledem k dané kapacitě kavárny jsme tedy ani větší nárůst tržeb nebo hostů nemohli zaznamenat. Ubylo však zahraničních návštěvníků, hlavně německých, a přibylo českých.

Začal podzim, a to je období, kdy se z venkovních prostor lidé vracejí do tepla inte­riérů. Jenže zase začal řádit koronavirus. Podepisuje se tato situace na vašem provozu, tržbách, náladě?

Od té doby, co je znovu povinně zavedeno nosit roušky ve vnitřních prostorách, je vidět, že lidé preferují posezení venku, a to bez ohledu na chladnější počasí. Německá klientela je stále výrazně slabší, než bývalo zvykem, a je znát, že řada lidí se pořád obává jak uzavřených prostor, tak pobytu mezi větší skupinkou lidí. Přestože jsme v létě fungovali standardně, tak nelze dohnat ztracené tržby z jarních měsíců. Nejvíc to pocítíme v nadcházející mimosezóně, od října do poloviny prosince, kdy ani čeští turisté obvykle nejezdí na hory a zahraniční hosté jsou tady minimálně. V nejhorším případě pak můžeme očekávat další zavření hranic, což by pro nás bylo fatální.

Možná ale už přijímáte objednávky n pečení vánočního cukroví...

Zatím máme stále letní sezónu, objednávky na pečení vánočního cukroví přijímáme každoročně od října. Otázka však je, zda o to letos vůbec bude ze strany zákazníků zájem. Pokud bude celý podzim všude zavřeno a lidé budou trávit mnohem více času doma, tak si nejspíš i to cukroví napečou sami.

Firemních setkání, oslav, konferencí ubylo, je to znát i na zakázkách pro akce tohoto typu?

Samozřejmě, je to velmi citelné. Sportovní a firemní víkendy se nyní ruší, buď protože je to momentálně obecně zakázané, nebo protože lidé nechtějí zbytečně riskovat. Řada oslav a svateb je odložena, pravidelná setkání různých klubů a skupin se nekonají, takže doslova nemáme pro koho péct.

Každý rok přidáváte do sortimentu nějakou novinku. Co to bylo či bude letos?

Letos jsme do našeho sortimentu zařadili dva klasické italské dezerty: Panna Cottu – lehký vrstvený dezert, v němž je sladká smetana svařená se želatinou vyvážena 20200529 101846nakyslou chutí omáčky z lesních plodů či jiného ovoce; a Tiramisu, jehož základem jsou vrstvy piškotů namočených v silném espressu a krém z mascarpone, vajec a cukru, který je dochucen italským mandlovým likérem Amaretto a hořkým kakaem. Oba jsme letos přihlásili do soutěže Česká Chuťovka.
Kromě těchto dvou dezertů nově nabízíme dort ze zakysané smetany, malinové k’ase (obnovený recept) a dort z lesního ovoce. A za měsíc nás čeká další školení v nových trendech cukrářského zdobení, takže doufám, že načerpáme inspiraci.

Mnoho mlsalů si pochoutky z Café Charlotte nechce odepřít. Do jaké vzdálenosti zavážíte, jak to máte s logistikou?

Objednávky vozíme každé pondělí do Plzně a každý čtvrtek do Prahy. Samozřejmě ale záleží na konkrétní domluvě. My si zakládáme na péči o zákazníky nejen v této době, takže pokud je to jen trochu možné, snažíme se vycházet vstříc a nabízet různé možnosti. Nejdál jsme vezli zásilku do Brna...

za odpovědi poděkovala Eva Brixi