editbphoto 4461Jana KolrusováVětšinou jsme mívali pampelišku spojenou s hartusením zahrádkářů na to, co jim ten plevel dělá za paseku na záhonech. Také jsem k nim kdysi dávno patřila. Dnes však každou smetanku lékařskou s láskou a dychtivostí vyryji, usuším i s kořenem nebo okamžitě vyvařím na čaj. Nedopustím, aby takový poklad skončil v kompostu. Učarovala mi, cítím její sílu a sdílím názor podnikatelky Jany Kolrusové (založila značku Fit, zdraví, výživa), že pampeliška, krásný příslušník rostlinné říše našeho regionu, má nedozírné možnosti svého využití. A pro zdraví člověka toho umí udělat víc než dost.

Pronikla jste do tajemství účinků pampelišky a začala z jejího kořene připravovat vynikající kávovinu, z listů zase čaj... Proč jste začala pracovat právě s touto bylinkou?

Do pampelišky jsem se zamilovala na první pohled. Její žlutá barva hřeje na duši a blahodárné pozitivní účinky neznají hranic pro tělo, říkám jí zlaté slunce našeho zdraví, a to doslova. Je k tomu i malý příběh – v roce 2016 jsem si otevřela poradenskou činnost, tehdy pod značkou Fit, zdraví výživa (která trvá dodnes). Specializace je pro pacienty s onemocněním cukrovkou, vysokým cholesterolem a metabolický syndrom. Denně jsem si pokládala otázku: A co když se pacient zeptá, jaký doplněk stravy bych mu doporučila k jeho onemocnění? Věděla jsem, že musím najít českou bylinku, která bude pro každého dostupná a nejlépe ji sama zpracuji, abych zajistila, že je i kvalitní. Vcelku nelehký úkol. Pátrala jsem v atlasech bylin, koukala po loukách, lesích a polích. A našla jsem ji: smetanka lékařská neboli
pampeliška získala ihned moje sympatie. Každý ji zná jako plevel, ale s blahodárnými účinky pro organizmus. Každý ji má na zahradě nebo na louce a její používání je velmi snadné. Velkou předností v pozitivních účincích na zdraví je, že dokáže snižovat krevní cukr, čistí játra a pomáhá rozproudit lymfatický systém. Působí jako přírodní diuretikum, tudíž přirozeně odstraňuje přebytečnou vodu v těle. Kdo má vysoký krevní tlak a nemůže si dopřát kávu, může najít zalíbení v pampeliškové kávovině, která překvapí svou příjemnou chutí a vůní připomíná běžnou kávu z kávových zrn.

V roce 2018 jste zaujala porotu soutěže Česká chuťovka a Dětská chuťovka, když jste nabídla „pampeliškovou kávu“, z níž báječně chutná také presso. Jak vzniká takový výrobek a v jakých variantách ho dnes už nabízíte?

Pampelišková kávovina je čistě přírodní výrobek z kořene smetanky lékařské. Kořen pražíme již předem usušený bez přídatných látek či éček, vše je v souladu s přírodou. Celý postup spočívá ve vyrytí kořene, následně jeho očištění, nařezání, usušení a upražení.
Pražený kořen v současné době máme pro zákazníka v několika variantách. Ten, kdo má rád louhování bylin, má čas a prostor si s přípravou nápoje pohrát, si oblíbí  MG 3672pražený kořen pampelišky celý. Louhování se provádí opakovaně, a tak z jedné dávky získá hned dva lahodné nápoje.
Pokud člověk spěchá, může mu být bližší varianta jemně umletého praženého pampeliškového kořene. Příprava rychlá a velmi jednoduchá: půl kávové lžičky pampeliškové kávoviny zalijte horkou vodou o teplotě 90 °C a je hotovo. Přidat můžete mléko, med, melasu apod. Pro espresso, french press, moka konvičku, džezvu, pákový kávovar a nově i do opakovaně plnitelných kapslí pro kávové systémy Nespresso a DolceGusto máme „pampeliškovou kávu“, a to doslova. Je to kombinace naší Brazilské kávy pražené metodou FluidBled (pouze teplým vzduchem) a praženého jemně mletého kořene pampelišky.

Na trh jste právě v tomto období přišla s novinkou, zmíněnými opakovaně plnitelnými kapslemi na kávu. Oč přesně jde?

V principu se jedná se o snížení ekologické zátěže obaly při používání kávových systémů kapslí. Náš nápad se ujal. V současné době již stovky domácností a firem začaly používat naše opakovaně plnitelné kapsle pro kávový systém Nespresso a Dolce Gusto. Recyklaci může provádět každý a sám. Nejvíce mě baví na těchto kapslích jednoduchost, variabilita a vždy možnost čerstvé náplně dle momentální chuti. Kapsle jsou použitelné až 150x a jejich pořizovací ceny jsou nízké. Kapsli si naplníte svou oblíbenou kávou, můžete přidávat bylinky či koření, prostě podle chuti a nálady. Po použití kapsli propláchnete vodou nebo jen vyčistíte štětečkem. V tuto chvíli jednáme s českým výrobcem a připravujeme prodej kapslí na začátek příštího roku z nerezu, který je technologicky více praktický a jeho životnost dlouhodobější než nyní vyráběné z eko plastu. Opakovaně plnitelné kapsle lze objednat na našich stránkách www.fitforlive.cz. 

Vím, že zájem už projevila řada dalších firem, které by pampeliškovým nápojem rády zpestřily nápojový „lístek“
zaměstnanců i hostů. Jak jsou jednání daleko?

Zájem kaváren a restaurací nejen o pampeliškové nápoje velmi roste. Pampelišková kávovina je skvělou volbou pro milovníky bezkofeinových káv. V letním období připravujeme i ledovou pampeliškovou kávovinu s mandlovým mlékem ve vratných skleněných lahvích.
Komu nevyhovuje pampeliška, může ochutnat i naše tradiční kávy. Máme totiž i svou kolekci běžných káv z kávových zrn. V tuto chvíli to jsou čtyři druhy – káva Mexiko, Etiopie, Organic Honduras a Brazílie (ta získala v roce 2019 Českou chuťovku). Naše kávy díky technologii FluidBled, kterou používáme pro pražení jako jedni z pěti v Česku, nabízí gurmánský zážitek. Káva není kyselá, aroma je rozvinuté v každém doušku, bohatá krémová pěna okouzlí každého, kdo ochutná. V kavárně Jannies Coffe House Jany Študentové v Rožnově pod Radhoštěm se podává káva, kterou my pražíme pod její brand značkou. A tento styl vidím jako cestu k další spolupráci. Kavárna či restaurace s vlastním výrobkem, který si zákazník ochutná a může si zakoupit i domů, to vnímám jako bezkonkurenční servis pro zákazníka.

Loni jste v Lázni Bohdaneč u Pardubic otevřela první Pampeliškovou kavárnu. Jak si vede?

Koncept Pampeliškové kavárny byl od začátku připravován jako místo, kde si mohou vychutnat zákazníci naše výrobky. Zažít atmosféru a vůni při samotném pražení, načerpat pozitivní energii, přečíst knihu. Taková oáza klidu a harmonie pro tělo i duši. Otevření kavárny hodnotím jako skvělou investici v mém životě – a to nejen z pohledu finančního, ale i koncepčního. Již od začátku byla myšlenka otevřít první kavárnu a poté s pomocí franšízové společnosti další. Proto připravujeme již na podzim tohoto roku otevření dalších takových koncepčních kaváren po celé republice. Zájem o franšízy mile překvapil. A nyní, v říjnu, slavíme tedy první narozeniny IMG 1872kavárny v Bohdanči.

Před rokem jste naznačila, že o využití pampelišek uvažujete v širším rozměru.
Už můžete prozradit, oč půjde?

Jedna krásná spolupráce s Martinou Brandovou z Andělských pralinek dala vzniknout originální ruční výrobě pralinek z francouzské čokolády plněné macerovaným praženým kořenem pampelišky v bílém jamajském rumu. Jejich chuť je neodolatelná a myslím, že se povedly, ostatně výrobek získal ocenění Česká chuťovka 2019. Mezi další specialitu, kterou dokončujeme, je i pálenka s pampeliškovým kořenem, který je do láhve vložený jako často používaný ženšenový kořen. Milovníci raw svačinek se mohou těšit na raw svačinku s kořenem pampelišky. Velmi mě láká zkusit i nějaký výrobek z květů pampelišky jako známé kandované ovoce. Využití pampelišky a možnosti jejího zpracování jsou opravdu velké. Možná se podaří i spolupráce s českou firmou, která by přidávala mletý kořen pampelišky natural, který obsahuje velké množství inulínu, do snídaňových kaší.

Do vašeho sortimentu jste zařadila další tři čaje, základem jsou pampelišky. Podle jaké strategie jste připravovala receptury?

Obliba bylinkových čajů u našich zákazníků stoupá, a tak jsem se rozhodla rozšířit naši nabídku o další tři druhy. Základem je naše česká bylinka a k ní jsou přidávány další byliny. Kombinace a receptury připravuji vždy podle vlastní intuice, podle chuti a podle vhodnosti bylin tak, aby se vzájemně jejich pozitivní účinky z hlediska prospěšnosti pro organizmus doplňovaly. Nové receptury jsou nyní v souladu s napjatou situací kolem koronaviru. Ranní čaj je připraven pro naladění se na hezký, příjemný den. Směs je velmi jemná a do tónů žluté barvy. Modrý sen působí příjemně na zmírnění stresu a únavy. Mezi hlavní byliny patří list pampelišky, chrpa a levandule. Modrý vzhled v balení má sám o sobě opravdu uklidňující účinky. Poslední novinkou je růžový polibek. Ten navodí atmosféru pohody díky květům růže a mírně jej osvěží ibišek.
Poslední novinkou v kolekci čajů je čaj Modrá laguna.
Jde o divoce rostoucí ajurvédskou bylinu, která zlepšuje paměť, pomáhá při nespavosti. Její název je díky drobným květům, které barví čaj do modré barvy. Jeho chuť je lehce medová a určena těm, kteří mají rádi nesložité ladění a vůni bylin. Přirozeně reaguje čaj na změnu pH, a pokud do čaje přidáte kolečko pomeranče či citrónu, zbarví se krásně fialově.

Podnikat znamená nenechat se odradit v době nouze a nepodlehnout falešnému uspokojení z úspěchu, když se daří. Co je pro vás největší motivací k seberealizaci?

Největší motivací a inspirací k tvoření nových výrobků jsou sami zákazníci, když například odcházejí z kavárny s úsměvem a v radosti. Návštěvní kniha je plná hezkých vzkazů hostů z celé České republiky. Na jeden komentář ráda s úsměvem vzpomínám: Kavárna má jednu stinnou stránku – nechce se z ní ani odejít.

ptala se Eva Brixi
www.fitforlive.cz