port 25Čas od času nastane chvíle, kdy si řeknete: a dost, zavírám počítač, neodpovídám na e-maily ani na sms, ruším obchodní schůzky, musím si odpočinout. Týž pocit provází činorodost skoro každého z nás. Není nic snadnějšího, než se domluvit a v počtu několika spřízněných duší odjet třeba na pár dní do lázní. Že je to stále oblíbenější praxe, to potvrdila primářka Léčebných lázní Mariánské Lázně a.s. MUDr. Růžena Vaňková:

Většina lidí jezdí ráda do lázní od jara do podzimu, v období, kdy k procházkám lákají kolonády, parky a zahrady se spoustou zeleně. Ale i v zimě je lázeňský pobyt korunován mnoha příležitostmi, jak si to užít. Co byste doporučila k pozornosti v únoru a březnu v Mariánských Lázních?

Každý spa hotel v Mariánských Lázních má bazén a vybavené léčebné i wellness centrum. Proto si klienti i v zimě, kromě procházek v zasněžených parcích, mohou užívat plavání, sauny, různých wellness procedur, jako jsou aroma, čokoládové, břečťanové, detoxikační medové nebo nožní masáže. Příjemná je také slunečná písečná terapie, kdy klient leží na lůžku s prohřátým pískem a za zvuků příjemné hudby si užívá solárních paprsků. Ale samozřejmě prioritou Mariánských Lázní jsou přírodní léčivé zdroje – minerální prameny k pitné léčbě i minerálním koupelím, přírodní uhličité koupele a slatinové zábaly.

Spousty lidí dnes trpí syndromem vyhoření, vyčerpáním, připouštějí si tzv. tlak doby. Na zdraví se to samozřejmě podepisuje. Mohou Mariánky nabídnout i těmto klientům řešení?

HOTEL PACIFIK exterior 16A3642Mariánské Lázně nabízejí komplexní pobyt s procedurami harmonizujícími tělo i duši. Doplněním celkového vlivu energizace organizmu jsou také kulturní i sportovní aktivity pořádané jak jednotlivými hotely, tak i městem Mariánské Lázně.

Přispívá popíjení některých minerálních pramenů ke zklidnění nervové soustavy?

Mariánskolázeňský Rudolfův a Karolinin pramen obsahují velké množství hořčíku, a ten podporuje snížení míry únavy a vyčerpání, napomáhá k normálnímu energetickému metabolizmu a k normální psychické činnosti.

Lze i po týdenním pobytu načerpat energii k tomu, aby člověk „začal fungovat“ tak, jak je zvyklý?

Týdenní pobyt je jistě inspirativní pro to, jak načerpat energii. Ale i týdenní klasický pobyt a speciální wellness balíčky obsahující procedury z přírodních léčivých zdrojů, masáže a další procedury pomáhají k načerpání sil.

Kolik procedur je prospěšné denně podstoupit a v jakých časových intervalech?

Klient většinou absolvuje dvě až pět procedur denně. Vždy je důležitý individuální přístup s ohledem na věk a zdravotní problémy, ale to už je starostí lázeňského lékaře.

Populární jsou návštěvy lázní skupinami kamarádek, podnikatelek a manažerek,
odpočinek o prodlouženém víkendu. Stoupá počet takových rezervací? Co pro ně
letos máte nového?

Ano, skutečně do Mariánských Lázní jezdí o prodlouženém víkendu stále více skupin podnikatelek a manažerek. V letošním roce jim můžeme nabídnout nově opravené prostory Římských lázní v budově Nové Lázně a různé wellness pobyty jako Wellness speciál, Royal wellness, Beauty wellness,
Maria spa package, pobyty pro štíhlou linii a další. Samozřejmě jsme schopni i pro muže připravit relaxační víkend podle jejich představ.

Mohou si u vás zájemci objednat speciální lékařské konzultace či vyšetření?

Běžné lékařské vyšetření je možné absolvovat na každém z našich lázeňských hotelů. Na speciálním vyšetření – urolog, gastroenterolog, gynekolog, RTG, CT – je možné domluvit se s hotelovým lékařem.

Čím vy osobně bojujete proti stresu a špatné náladě?

Mně pomáhají procházky, dostatek spánku a čas strávený s rodinou, hlavně s malou vnučkou.

otázky připravila Eva Brixi