Tereza VyhnaülkovaüTereza VyhnálkováLáska prochází žaludkem, to je pravda. Ale jak je to se sportem? Nebo lépe s láskou ke sportu? Nemusí jít o lásku na první pohled, spíše nejprve o přirozenou potřebu být v pohybu, což je vlastní každému dítěti. Nutnost hýbat se a důvody k tomu vedoucí se opět dostávají do popředí v diskuzích o zdravém životním stylu. Zjistili jsme, že sedět většinu pracovní doby není jen „bez jiskry“, ale také vede k vážným onemocněním. A tak se ti rozumní z nás zase vracejí k tomu, co je pro člověka přirozené – k pohybu.

SAZKA a.s. jako prestižní společnost v českém i mezinárodním rozměru léta podporuje pohybové aktivity naší mládeže různým způsobem. Vytvořila promyšlený systém, jak školáky motivovat, jaké vzory předkládat, jak přimět mladé lidi k soutěživosti. V rozhovoru s Mgr. Terezou Vyhnálkovou, která v Sazce odpovídá za společenskou odpovědnost a sponzoring, se dovíte, o jak zajímavý koncept jde. A pokud se snažíte vymyslet i pro své ratolesti odpovídající program aktivit, ať už je to plavání, krasobruslení, atletika, nebo házená, zkuste se inspirovat na uvedených webových stránkách. Ušetří vám to čas a hledání, a přinese i spousty nápadů.

Sazka se během let zapsala do srdce dětí prospěšnou aktivitou Sazka olympijský víceboj. Jak byste ji představila těm, kteří ji ještě neznají?

Sazka Olympijský víceboj je prvním krokem Sazka Olympijské cesty. Jde o největší školní sportovní projekt v České republice. Určený je základním školám a odpovídajícím ročníkům víceletých gymnázií, které se mohou s dětmi jednoduše zapojit v hodinách tělesné výchovy. Pro první stupeň 12základní školy doporučujeme zařazení do Olympijského diplomu. Děti si odcvičí vybrané sportovní disciplíny, a díky výsledkům této sportovní analýzy je jim pak doporučeno několik pro ně vhodných sportů.

Co významného se odehrálo v polovině ledna?

Právě máme za sebou zimní Olympiádu dětí a mládeže (ODM), kde je Sazka generálním partnerem. Jde o prestižní celorepublikovou soutěž pod záštitou Českého olympijského výboru, kam se dostanou nejtalentovanější děti ze všech krajů. V rámci Sazka Olympijské cesty má právě ODM velký význam. První zážitky z olympijské atmosféry, velkolepé ceremoniály a vysněné stupně vítězů děti vnímají velmi intenzivně, a díky tomu jsou motivované i k dalšímu sportování. Spousta českých olympioniků (například Ester Ledecká) si první medaile vybojovala právě na ODM.
Organizačně je tato akce však nesmírně náročná. Na zimní verzi je méně sportovních disciplín, takže soutěží kolem 1400 dětí, na letní se to číslo šplhá až ke 4000.

Asi je rozdíl pozorovat nadšení a zážitky mladých sportovců v porovnání s životní energií školáků, jejichž smyslem života se staly počítačové hry...

Musíte to brát tak, že se změnila doba. Děti mají více možností, více na výběr. Nemůžeme dětem sebrat moderní technologie a nakázat jim pohyb venku. Podle našich průzkumů, které jsme realizovali pro portál Sportvokoli.cz, je nejlepším řešením určitý kompromis mezi pasivní a aktivní zábavou. V první řadě by s motivací ke sportu měli začít rodiče a jít dětem příkladem. Když rodiče sedí u televize, nemůžete čekat, že to dítě bude mít jinak. Snažíme se proto uživatelům portálu Sport v okolí nabídnout sportovní kluby a akce, kam mohou děti o víkendu vzít a ukázat jim, že pohyb je vlastně zábava.

Jaké disciplíny si děcka oblíbila nejvíce?

To je těžké říci. Většinou je baví sport, který jim jde. Každé dítě má ale talent na něco jiného, proto je důležité se na prvním stupni zaměřit na 1všestrannost a teprve později odhadnout, čemu by se mohlo úspěšně a se zájmem věnovat dlouhodobě.

Společná iniciativa Sazky a Českého olympijského výboru na podporu zdravého životního stylu mládeže získala velkou popularitu. Proč především?

Pomocí několika projektů vedeme děti k olympijským hodnotám a snažíme se jim ukázat radost ze sportu. Nazvali jsme to Sazka Olympijská cesta, která vychází od Sazka Olympijského víceboje přes Sport v okolí, Čes­kou olympijskou nadaci, Olympiádu dětí a mládeže až k Českému olympijskému týmu, Top týmu a Českému klubu olympioniků.

A co oceňují na užitečných radovánkách rodiče a uči­telé?

Naše projekty jim usnadňují život. Rodiče díky Sazka Olympijskému víceboji poznají, na jaký sport své dítě zapsat, a na www.sportvokoli.cz mají k dispozici databázi klubů. Učitelé mají zajímavý obsah pro hodiny tělocviku a výhody věrnostního programu.
Na nejrůznější kroužky a zájmové činnosti dojíždějí se svými ratolestmi maminky bez rozdílu pracovního zaměření. Je mezi nimi i plejáda žen z businessu, které to s časem nemají jednoduché. Rády si nechají poradit, co je pro jejich dítka vhodné, shání informace o nejbližší lokalitě...

Jak jsem již uvedla, snažíme se jim to co nejvíce usnadnit přehlednou a pravidelně aktualizovanou databází sportovních klubů a akcí na Sportu v okolí. Věřím, že si každá maminka může jednoduše vytipovat, co by asi jejímu dítěti nejvíce vyhovovalo. Těch možností je už celá řada.

Když byste se vy sama měla rozhodnout pro nějakou z disciplín víceboje, která by to byla?

Já jako jogínka preferuji flexibilitu, koncentraci a sílu, proto mám nejlepší výsledky v disciplínách „hluboký předklon“, „postoj čápa“ a „sedy-lehy“.

ptala se Eva Brixi 
www.sportvokoli.cz