2171129 022 SQAndrea KalivodováNa premiéru nového Peugeotu 208 se koncem loňského roku přišla podívat i operní pěvkyně Andrea Kalivodová. Je dobrou řidičkou i manažerkou, vzornou maminkou a člověkem, který si umí nabírat život plnými hrstmi. Rozdává kolem sebe optimizmus a dobrou náladu. Jaký vztah má k autům a značce Peugeot?

Jste známá svým obdivem k francouzskému pojetí života, k jeho hodnotám. Už mnoho let také řídíte vozy Peugeot. Čím si právě tato značka získala vaše srdce?

Jednoznačně designem! Jde s dobou, je odvážný a současně elegantní. Pořád překvapuje a nikdy vás neomrzí. Peugeot neustále vyvíjí moderní karoserie a interiér, přidává nové prvky a vymoženosti. Na vozech této značky oceňuji také spolehlivost. Nikdy jsem se u mého automobilu nesetkala s žádnými technickými problémy a běžné provozní záležitosti řeší servis rychle a precizně.

Co pro vás znamená francouzský styl a v jakých dalších oblastech k němu tíhnete? Móda, parfémy, gastronomie?

Tak samozřejmě k Francii a Paříži patří kromě úžasné historie a architektury i móda a parfémy, to jako žena musím ocenit, ale s Francií mám spojená i skvělá, zejména červená vína, a šampaňské! Francie je prostě šarm a již zmíněná elegance.

Nový Peugeot 208 v současné době přijíždí na české silnice. Tento model zaujme na první pohled právě svým designem karoserie. Získal tím i vás, nebo na vás zapůsobil spíše jinými prvky?

Premiéry nových Peugeotů si málokdy nechám ujít a na akci k uvedení nové dvěstěosmičky jsem šla s velkým očekáváním. Zvlášť v posledních letech značka Peugeot dělá opravdu povedená auta se zajímavým vzhledem. Například nedávno uvedený fastback 508 mě úplně nadchnul. Čekala jsem tedy, čím překvapí nová 208. A nezklamala mě. Je to opět krásné auto. Neokoukané, originální, moderní. U malých aut obecně nečekáte, že vás ohromí svým vzhledem. Tento malý Peugeot 208 se však vymyká veškerým stereotypům. Kromě jeho exteriéru se mi moc líbí interiér. Je útulný, moderní a působí luxusně. Používá zajímavé kombinace materiálů a barev. Takovou třešničkou na dortu je možnost navolit si barvu doprovodného interiérového osvětlení. Na výběr je osm barev, takže si zkusíte třeba jemně modrou nebo růžovou, zkrátka podle nálady. Je to plus, bez kterého byste se  DSC3834samozřejmě obešli, ale na druhou stranu je to něco, díky čemu se do svého auta budete těšit.

Jde o vůz s třemi možnostmi pohonu – benzin, nafta a elektřina. Pro který byste se rozhodla vy?

Něco jsem si o tom vyslechla i přečetla, dle mne elektřina je ideální pro dojezd na krátké vzdálenosti pro lidi, kteří mohou vůz doma dobíjet. Má to i své další výhody, třeba parkování všude v centru zdarma, a navíc roste počet míst, kde můžete vůz dobíjet, mimochodem stání pro elektrické vozy je i v Národním divadle, což bych rozhodně využila. Na každodenní jízdy by pro mě elektromobil byl ideálním dopravním prostředkem. Avšak v průběhu roku se autem přepravuji na koncerty po celé republice, a navíc převážím objemné kostýmy, takže větší auto na klasické palivo je pro mě nutností. Ideální by pro mě byly dva vozy, anebo ještě lépe – dobíjecí hybrid.

Jste osobností světa umění, provází vás takřka na každém kroku. Jaký vztah máte k výtvarnému vnímání věcí denní spotřeby, třeba právě aut, nábytku, porcelánu, šperků?

Říká se, že všechny věci mají hlavně sloužit a nemá cenu vše šetřit jen na okrasu. A žijeme jen jednou, tak proč nemít kolem sebe to, co nám slouží, ale zároveň nám dělá radost svým vzhledem. Mám ráda kolem sebe hezké a k sobě ladící doplňky, jak v módě, tak v bytě. Chci se cítit všude dobře – doma, na své zahradě, v autě, ve společnosti, to mě nabíjí energií i pro moji uměleckou práci.

Jaký model od Peugeotu je dnes tím vaším vyvoleným a proč?

Já jsem nyní moc spokojená s vozem Peugeot 3008 GT, který mi vyhovuje po všech stránkách – velikostí, výbavou, spotřebou i výkonem, a navíc vypadá opravdu skvěle. Příležitostně jsem jezdila i s většími auty a zalíbilo se mi i prostorné rodinné SUV Peugeot 5008, nebo Traveller, který je pro společné cesty celé rodiny naprosto ideální.

Oceňujete v interiéru svého auta určité vychytávky?

Jako žena a umělkyně, která je v neustálé časové tísni a hodně cestuje, to nemám tak úplně jednoduché. Máte-li v hlavě stále tisíc věcí, oceníte, když auto na některé myslí za vás, například hlídá mrtvý úhel a bezpečnou vzdálenost, samo vypíná a zapíná dálková světla, umí samo zaparkovat atd. Na dlouhých cestách si zasloužíte i trochu pohodlí, takže přijdou vhod masážní a vyhřívaná
sedadla. Já osobně si nemůžu vynachválit audio­systém Focal, díky kterému je zvuk v autě opravdu kvalitní.

 DSC4108Je to spíš auto pro ženy, nebo mladší věkové kategorie lidí?

Myslím, že je pro obě kategorie. Na jedné straně je moderní, svižné, vybavené těmi nejmodernějšími technologiemi, a to mladí umí ocenit. Lehce se ovládá, dobře se s ním parkuje, má příjemný a útulný interiér, to zase ocení ženy.

Co je na tomto modelu opravdovým potěšením?

Já myslím, že kdo ho uvidí a sedne si do něj, už bude nadšený...

Většinou volíme model vozu s ohledem na své potřeby a možnosti, to znamená z hlediska praktičnosti, prostornosti, cenové dostupnosti... Jaký byste zvolila, kdyby žádné omezení nebylo?

Asi Peugeot 508 – fastback – je to elegantní, ale i sportovní vůz špičkově vybavený, ale je to opravdu těžký výběr z té velké řady krásných aut...

Nač během jízdy myslíte? Řešíte pracovní záležitosti či ty ohledně fungování rodiny, povídáte si se svými syny nebo zpíváte?

Snažím se být ukázněnou a pozornou řidičkou, ale občas se nevyhnu nějakému telefonu, řešení operativních věcí v rodině, i v mé profesi. Když jedu na koncert, tak se i rozezpívávám a opakuji si písně, které budu zpívat. Když mám v autě kluky, společně si také zazpíváme nebo naslouchám jejich právě hrozně důležitým příběhům a přáním.

I pro Peugeot jsou výzvou budoucnosti kroky k ozdravění planety, proto se zabývá filozofií udržitelnosti. Jak ji vnímáte vy v běžném životě člověka? A čemu v této souvislosti učíte své děti?

S manželem se snažíme vést kluky k tomu, že se musí příroda, zvířátka i náš svět chránit. Začíná to drobnostmi, jako že doma poctivě třídíme odpad a kluci to vědí. Že se díváme na pořady a pohádky o zvířátkách a ukazujeme, co je dobře a co špatně. Jezdíme hodně na výlety a učíme je správně se v přírodě chovat, nic neničit, mít vztah ke všemu krásnému. Snad si do života odnesou to, že žít v poklidu a v míru na této planetě je dar, který si musíme umět sami chránit, každý dle svého nejlepšího svědomí.

ptala se Eva Brixi