2 Šárka Richtrová ve studiu Viabel foto Viabel Ivan Kahun repro zdarma Šárka Richtrová ve studiu ViabelNebývá to vždycky jen rozum, ale hlavně cit, který hraje v našem nákupním rozhodování hlavní roli. Zvlášť, když produkty budou užívat naše vlastní děti. Už patnáct let působí na českém trhu studio Viabel vedené Šárkou Richtrovou, které se specializuje na návrhy a zařizování dětských pokojíčků. V tomto oboru sehrálo průkopnickou roli a stále přichází s novými nápady a realizacemi. Není to téma k zajímavému rozhovoru? Na otázky odpovídá kdo jiný než Šárka Richtrová.

Co vás přivedlo k podnikání?

Původně jsem pracovala jako topmanažerka v nadnárodní firmě. O dětské pokojíky jsem se začala zajímat při narození prvního syna. Tehdy jsem pro něj marně sháněla hezký a funkční nábytek. A narazila jsem na studio, jehož vedoucí, cizinka, zrovna plánovala odejít. Vydala jsem se na designérskou stáž do Francie a po návratu obchod převzala. S pevným přesvědčením, že navrhovat a prodávat bydlení pro děti je můj osud, ale i specifická disciplína s vlastními pravidly.

1 Nabytek Oliver Furniture ve studiu Viabel foto Viabel repro zdarmaJaké byly začátky?

Začínali jsme jako exkluzivní franšíza jedné luxusní francouzské nábytkové firmy a začali vytvářet pokojíky navržené na míru podle stylu rodiny a osobnosti dítěte. Zpočátku k nám chodila hlavně vrstva nejzámožnějších lidí, včetně několika miliardářů, a většinu klientů tehdy tvořili cizinci. Prodávali jsme originálně sestavené dětské pokojíky i za víc než milion korun.

Od té doby se jistě něco změnilo...

Dnes Viabel vytváří zakázkové dětské pokojíčky především pro rodiny z vyšší střední třídy, kterým je dokáže nabídnout zhruba za cenu jednoho manažerského platu. Vsadili jsme na exkluzivní zastoupení většího počtu značek od prověřených evropských výrobců. A to se nám vyplatilo, protože jsme s naší širší nabídkou dokázali oslovit mnohem větší spektrum klientů. 

Můžete představit, co přesně zákazníkům nabízíte?

Zaměřujeme se na komplexní služby: pokojíky a herny umíme navrhnout „na klíč“ a pak zařídit od nábytku, svítidel až po drobné bytové doplňky. A pro ty, co nechtějí rovnou celý pokojík, máme i několik perfektních solitérů: nově třeba postýlku Wood Mini+ pro miminko, z níž lze časem udělat postel pro předškoláka a nakonec vysoké lůžko pro starší dítě. Výhodou je, že každou rodinu, její styl i jejich děti během navrhování dobře poznáme, takže jim pak dokážeme pokojík průběžně upravovat – jsme tu pro ně zkrátka od miminek až po teenagery.

3 Pokojik pro holcicku s vy sokou postelí sestavený z nabytku Asoral foto Viabel Ivan Kahún repro zdarmaČím je váš produkt charakteristický?

Snad jsme napomohli k změně vnímání dětského pokoje. Čím dál víc rodičů si ho už nepředstavuje jen jako barevnější zmenšeninu pokoje pro dospělého, případně jako odkladiště nábytku určeného k demolici. Chápou, že pokojík má jejich potomky rozvíjet, kultivovat a bavit. A musí být navržen tak, aby respektoval individualitu jednotlivého dítěte a zohledňoval životní styl konkrétní rodiny.
Ve studiu Viabel dnes jako jediní u nás nabízíme například krásně barevný španělský nábytek Asoral nebo minimalistický dánský nábytek Oliver Furniture – obě značky se jinak prodávají hlavně v západní Evropě. Jejich výrobky se pyšní mimo jiné vlastním a originálním designem, který vedle kvalitního zpracování zaručuje nábytku nadčasovost a trvanlivost.

A co si představit pod tím, že prostor má jeho malého obyvatele rozvíjet a kultivovat?

Zatímco jako dospělí máme k dispozici celý byt, dětem by se jejich svět měl vejít do jediné místnosti – musí tam spát, ale měly by si tam rády hrát, bavit se, učit a snít. Každé dítě je ale jiné, má jiný temperament, dává přednost jiným věcem, a jak roste, prohlubují se, ale někdy také výrazně mění jeho zájmy. Tohle všechno by měl návrh dětského pokojíku odrážet, ať už jde o nábytek, jeho barvy, ale i doplňky v podobě tapet, koberců, osvětlení, textilií a dalších důležitých drobností, které z pokojíku dělají pro děti lákavé a útulné místo.

Inspirovat ty, kteří jdou svým dětem pořídit originální pokojíček, je úžasná příležitost tvořit...

Pro „zakázkové pokojíčky“ chodí dnes do Viabelu výrazně více českých a smíšených rodin, které se také čím dál častěji zajímají o jejich příběh a původ. Nábytek i doplňky s eko a bio certifikáty, dřevo vytěžené v rámci šetrného hospodaření z evropských lesů, koberce a dekorace vyráběné za férových podmínek, ale i kusy, které lze upravit pro další použití – tím k nám přichází filozofie udržitelného rozvoje. Platí, že v čím dál víc globalizovaném světě se cení osobitost a bytový design vytvořený přímo na míru.

6 Toaletka pro princeznu z nabytku Asora l foto Viabel Ivan Kahún repro zdarmaKam směřují trendy, jak budou děti bydlet v příštích letech?

Právě požadavek na individuální přístup, sladění přání rodičů se sny jejich ratolestí a respekt k jedinečnosti každého dítěte je to, co se zřejmě ani za dalších 15 let nezmění. Lidé budou ale stále vyhledávat kvalitu, osobně zaměřený servis a služby profesionálů, kteří se jim přes počáteční investici v dlouhodobém horizontu vždycky nakonec nejvíc vyplatí.

Podnikání a práce pro nejmenší vás stále baví. Co je tím největším hnacím motorem?

Každý den se utvrzujeme v tom, jak nám v práci pomáhá naše vlastní nadšení a náš vřelý vztah k dětem, které ve studiu vidíme s jejich rodiči opravdu rádi. I proto, že právě ony přinesou našim designérům opravdu výborné nápady.

ptal se Pavel Kačer