editbphoto 4441Jana KolrusováTěžko se mi hledají slova v úžasu nad tím, co všechno člověk nevymyslí. Nemusí to být výrobek, který předčí ledkové žárovky nulovou spotřebou elektřiny a začne ji do sítě naopak dodávat, nemusí to být internetový produkt, který si podmaní upotřebitelností všechny generace. Může to být jednoduchý doplněk našeho jídelníčku, prosté využití české bylinky, které převrátí svět gastronomie naruby. Velké a přínosné nápady se rodí z myšlenek, které žijí kolem nás i v nás zatím nepovšimnuty. Jde jen o to uvidět je v jistém okamžiku a osobitých souvislostech. A to Jana Kolrusová, jejíž business rovná se zpracování Smetanky lékařské, dokázala.

Pampelišková jarní sezona je tady, spíše již končí, a milovníkům bylinek nabízí velkou inspiraci. V nedávném rozhovoru v Madam Business jste seznámila s tím, co všechno lze z pampelišky vyrobit, jak ji využít. Už můžete prozradit další ze svých vizí?

Pampeliška (smetánka lékařská) jako bylinka má velké možnosti použití. Pro ty, kteří si oblíbili žluto-zlaté květy, sezona končí. Já se zaměřuji na sběr listů a kořene, proto období sběru máme delší, a to od března do října. Přesněji: kořen je vhodné sbírat v březnu, dubnu, srpnu a září. A pro list je období od května do října. Takže „moje“ hlavní sezona sběru je od jara do podzimu. Pampeliška je pro mne hlavní bylinkou, kterou jsem se rozhodla znovu vrátit do povědomí široké veřejnosti tak, aby nebyla chápána jako plevel na loukách a zahradách, ale jako „kvetoucí slunce našeho zdraví“, která DSC 0997pomáhá v prevenci, léčí a zároveň bude i chutná třeba pro děti. Dalším mým směrem v letošním roce budou děti a prevence všech věkových skupin. Pokud mou myšlenku podpoří vesmír a hvězdy, přijde na český trh unikání výrobek, který ve světě ještě není. Jeho příprava je hotová a teď bude probíhat řada testů a zkoušek. Ráda bych ho začala nabízet v druhé polovině roku. A na své si přijdou i gurmáni masových pokrmů, kde chystám jeden výrobek ve spolupráci s regionálním výrobcem ze Západních Čech. Myslím, že je se na co těšit.

Letošním problémem je nadměrné sucho, postihlo i tak odolnou rostlinku, jako je smetanka lékařská. Určitě vás to trápí. Co s tím? Kde hledat pomoc?

Bohužel sucho není mým dobrým kamarádem. Když jsem před pár týdny začala se sběrem bylin v oblasti Kunětické hory, ukápla mi i slza smutku. Letošní sucho se podepíše na množství pampelišky, které předpokládáme zpracovat. Kořeny, které jsem v loňském roce na jaře sbírala, byly o polovinu větší a silnější než letos. Ale nezoufám, protože sběr teprve začíná a příroda je mocná čarodějka. Sucho je alarmujícím signálem pro lidstvo, aby si začalo přírodu hýčkat a pomáhat jí, prostě žít s ní v souladu. V loňském roce jsem připravila 40 kg pampeliškového čaje a upražila jsem 180 kg pampeliškové kávy. V letošním roce za první čtvrtletí máme vyrobeno jako za celý loňský rok. Proto musím hledat nové zdroje pampelišky. Spolupracuji i s výkupnami bylin, které mi garantují jejich kvalitu v lékárenské podobě. Sběračů bylin stále ubývá, a tak hledám nové a nové možnosti, jak získat další pampelišky.

Váš business však, jak jste naznačila, sucho neutlumilo... Naopak například ve spolupráci se značkou Andělské pralinky jste vyvinula náplň do bílých čokoládových bonbonů z macerátu sušeného pampeliškového kořene, dala jste podnět k výrobě pampeliškové zmrzliny, a chystáte řadu dalších receptur...

DSC 1137Letošní rok jsem se rozhodla spolupracovat s regionálními výrobci z celé ČR a společnými silami vytvořit jedinečné výrobky. V lednu tohoto roku jsme společně s Martinou Brandovou vytvořily pralinky z francouzské čokolády, které jsou plněny macerátem z praženého kořene pampelišky, bez konzervantů a umělých barviv. Taková podoba zdravého mlsání. Je zajímavé, že milovníky kvalitní čokolády jsou nejen ženy, ale také muži, kteří velmi hezky hodnotí naše pralinky. Asi to bude tím, že náplň je s bílým rumem! Zmrzlina s praženým kořenem pampelišky slavila svoji premiéru v pořadu ČT Dobré ráno, kde ji představila moje kamarádka Monika Pavlisová z Kunětické zmrzky. Její chuť je opravdu vyvážená a velmi lahodná. Přirovnala bych ji k tomu, jako když moje babička vařila mocca kávu. Když zavítáte do Kunětic, můžete si dát pampeliškovou zmrzlinu kdykoli, protože je ve stálé nabídce. Mezi letošní novinky bude patřit čokoláda s kořenem pampelišky ve variantě bílá a hořká, která bude posypaná kusy praženého kořene pampelišky. A jedna novinka je nachystaná i pro milovníky masných výrobků (bylinkové sádlo).

Propracovala jste rovněž sběr pampelišky a jiných bylin, chcete zapojit školáky, důchodce, kohokoli, kdo si tak rád přivydělá a koho bude taková práce těšit. Jak takový systém bude fungovat? A jak motivovat?

Na sběr mě přivedly vlastně žáci základní školy v Pardubicích, kde již druhým rokem v pravidelných hodinách po celý školní rok učím základům zdravé výživy v rámci hodin prvouky. Jednou jsme si povídali o bylinkách v regionech České republiky. Děti znaly základní bylinky ze zahrady a místa v supermarketech, kde je prodávají. A tak mě napadlo, že jim připravím návrh na sběr bylinek, které budou sbírat o prázdninách. Projekt jsem nazvala: Cesta k bylinkovému tajemství. Hlavní myšlenkou je dostat děti do přírody a naučit vnímat nejen její krásu, aby pochopily, že příroda nám může pomáhat k udržení dobrého zdraví.
Jako malá holka si prázdninový sběr pamatuji a z mého pohledu to byl velmi důležitý prvek výchovy dětí, na který se již zapomnělo. Připravila jsem sběr pro jednotlivce, školy, školky, každého, kdo má chuť podpořit tuto myšlenku. Pečlivě jsem vybrala čtyři bylinky, které budou děti sbírat. Na webových stránkách (www.fitforlive.cz) jsou již připraveny informace, které bylinky, kdy je sbírat, jak sušit, skladovat a také místa, kde bude provádět výkup bylin. Půjde o běžný postup, kde stanovíme cenu a bylinky podle váhy zaplatíme. U škol základních a mateřských máme připravenou smlouvu na DPP. Zatím jsou v úvaze tři místa výkupu. Vše budeme aktuálně zveřejňovat na webových stránkách. Z takto sesbíraných bylin připravíme pro děti dva druhy bylinkového čaje (na kašel a nachlazení a na podzimní pohodičku), které budou v prodeji jako podzimní limitované edice pro děti. Budou to české bylinky, které budou sbírat české děti, aby byly zdravé. Je to první zkušební ročník, tak uvidím, jak se nám povede.

 MG 5273V Bohdanči u Pardubic chystáte otevřít vlastní pražírnu kořene pampelišky a kavárničku v jednom, kde by se servírovala káva – kávovinové nápoje z praženého kořene. Kdy asi přivítá první hosty? A budou zde moci okusit i vaše čaje?

První česká pampelišková kavárna. Mým velkým snem bylo vždy vytvořit místo, kde zákazník uvidí, jak se takový pampeliškový kořen praží, bude si ho moci ochutnat a koupit. Tak dlouho sníte, až se sny stávají skutečností! Vybrala jsem si pro tuto kavárnu právě Lázně Bohdaneč, kam nyní kompletně stěhujeme výrobnu a připravujeme prostor i pro menší kavárnu. Je to historický dům, ve kterém byla bylinková lékárna a je hned vedle lázeňské zahrady. V každém koutě na vás dýchá historie, vůně bylinek a velmi pozitivní energie, a tím mě místo naprosto uchvátilo. V kavárně si budou moci zákazníci dát nejen pampeliškovou kávu, pampeliškový čaj a k tomu Dandelionku pralinku. Všechny výrobky budou i k prodeji, takže si může zákazník pořídit originální dárek třeba pro někoho blízkého. Ráda bych v kavárně pořádala různé semináře a přednášky o zdravém životním stylu a bylinkách. Prostě mělo by to být takové místo, kde si zákazník odpočine, přečte knihu nebo povídá s přáteli. Slavností otevření kavárny bych ráda zvládla v období letních prázdnin. Při této příležitosti připravuji limitovanou edici dvou zcela nových produktů, které budou vyrobeny již v nových prostorách.

Kde všude lze dnes vaše výrobky koupit?

Mé výrobky můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou, bylinkových lékárnách, na e-shopu. V posledních dvou měsících se mi podařilo navázat spolupráci s první kavárnou Jany Študentové Jannie’s coffee house v Rožnově pod Radhoštěm, která je v krásných prostorech zdravotního centra Brillovka. Usměvavá majitelka nabízí pampeliškovou kávu jako bezkofeinovou variantu, pralinky Dandelionky a další mé výrobky. Zákazník si může ochutnat a zároveň i zakoupit výrobky domů. Byla jsem u nich na návštěvě a jejich pampeliškové cappuccino s mandlovým mlékem jsem si zamilovala. Věřím, že bude dalších kaváren přibývat. Od května si mohou zákazníci zakoupit mé výrobky i návštěvníci Hospital Kuks, který je perlu českého baroka.

 MG 3186Pampeliškový med je známý, ale květy lze určitě využít i jinak, třeba sušit a přidávat do těsta jako vlákninu při pečení bábovek a koláčů. Budete prodávat i sušené zlato?

Právě s touto myšlenkou si nyní pohrávám. Zpracovávám kořen, list pampelišky, ale květ zatím není v žádném výrobku. Jeho využití bych chtěla právě směřovat do sušenek a k přípravě nealko nápoje, který vás může osvěžit v letních měsících, nebo jako horký nápoj v zimě zahřát. Nějaké kombinace už mám připravené, ale plně bych se tomuto směru chtěla věnovat v příštím roce. Myšlenek mám v šuplíku plný notes.

Jaká další bylinka vás fascinuje?

Mě osobně fascinují naprosto všechny bylinky, které rostou v našem podnebí a zeměpisném pásmu. Pro sběr bylin jsem jako další bylinku vybírala ostružiník, maliník a jitrocel. Jejich použití je široké a dostupnost je úplně pro všechny. Většinou maliny a ostružiny sníme a často na využití listů k přípravě čaje zapomínáme. Kupujeme míchané čaje, kde neznáme jejich zdroj, zpracování a skladování. Proto si myslím, že umět sbírat a využívat byliny, které máme běžně dostupné, je velmi důležité.

otázky připravila Eva Brixi
www.fitforlive.cz