kimlovaAlena KimlováPravidelně docházíte k zubaři, na mamografii, na poklábosení s přítelkyní, na konference, každý rok jezdíte na dovolenou. Uděláte si však čas jen a jen sama na sebe, umíte si odpočinout v kosmetickém salonu? A dopřáváte si své chvilky také v koupelně nebo před zrcadlem? To už je horší, viďte. A přitom všechny hledáme způsob, jak nestárnout, stále být ve formě, svěží a přitažlivé. Nejen před partnerem, ale i na obchodním jednání, při poradě, na služební cestě. Pro nápravu našich hříchů vynalezla francouzská kosmetická značka GERnétic dva přípravky, na obličej a tělo. Určeny jsou pro ženy v nejednoduchém životním období a umí doslova zázraky. Na toto téma jsem si povídala s Alenou Kimlovou, hlavní firemní kosmetičkou a školitelkou firmy LK SERVIS, která je generálním zastoupením GERnétic pro ČR a SR:

Jaké jsou vlastně dosavadní poznatky o pleti v tak složitém období života ženy, jako je menopauza?

Lidská pokožka se s věkem mění stejně jako tělo. Po 25. roce života, kdy dosahuje mládí pleti svého vrcholu, začnou pozvolna tkáně stárnout, zpomalují se přirozené regenerační procesy. Kolem čtyřicítky jsou patrné výraznější změny, kdy pleť už není tak hebká, svěží, pevná a viditelné jsou NOVINKA rada Vital Transfer GERnetici hlubší vrásky. To je příznačné pro perimenopauzální pokožku, tedy pokožku těch, které právě vstupují do období menopauzy. Mezi 40. a 45. rokem se ještě stále cítíme skvěle, jsme plné elánu, vnímáme se jako mladé a krásné. V těle ale pozvolna dochází k poklesu produkce ženských pohlavních hormonů estrogenů, které jsou považovány za zdroj krásy a mládí. Estrogeny také ovlivňují psychickou a tělesnou pohodu něžného pohlaví.

Hormony dokážou divy a často o sobě dávají vědět přesně ve chvíli, kdy o to vůbec nestojíme...

Musíme se s tím smířit. Avšak bezmocné nejsme. A právě proto, že z klinických studií vyplývá, že tyto hormony jsou velmi důležité rovněž pro vzhled a stav pokožky, snažili se odborníci GERnétic přijít na to, jak funkci hormonů nahradit v době, kdy je začíná organizmus ztrácet. Ony totiž stimulují syntézu kolagenu, kyseliny hyaluronové, mají podíl na udržení optimální hydratace pleti, uchovávají její hutnost a pevnost. Zakladatel naší značky, Dr. Albert Laporte, říkával, že žena je agregátem cestujících hormonů. V jediné větě je ukrytá velká pravda o řízení ženského těla i půvabu.

Co se tedy s naší pletí děje?

Postupný úbytek estrogenů se na stavu pokožky viditelně odráží. Pleť se stává povadlejší, ztenčuje se, kontury tváře ochabují, vrásky se prohlubují. Mezi další důsledky snížení hladiny estrogenu patří utlumení činnosti mazových žláz, zhoršuje se ochranný hydrolipidový film na povrchu pleti a ta NOVINKA Vital Transfer skupinasnáze přichází o hydrataci a přestává být vláčná. Postupně je narušována i kožní bariéra, čímž se stává pokožka mnohem náchylnější vůči působení vnějších vlivů, ať už jde o sluneční svit, nepříznivé povětrnostní podmínky jako mráz či vítr, nebo znečištěné prostředí. Častěji se může objevit pocit pálení, svědění, pnutí nebo červenání kůže. Z naší zkušenosti je na tyto změny a vlivy nejcitlivější jemná pokožka očního okolí, která častěji vykazuje známky podráždění, otoky. A s tím vším souvisí pocity diskomfortu.

To nezní zrovna povzbudivě. Lze se na tyto změny tedy nějak připravit?

Pokud se správnou a důslednou péčí začne žena v předstihu, pak má velkou šanci pleť udržet v průběhu celého života v krásném a pěstěném stavu, a to až do vysokého věku. Patří sem ne­jen používání správně cílených kvalitních přípravků, ale též stránka návyků: pravidelné odličování a čištění pleti, každodenní aplikace denního ochranného krému a nočního výživného přípravku, nanášení pleťové masky alespoň jednou týdně. A také rozmazlování se čas od času speciálním přípravkem ve formě séra či jiného aktivního koncentrátu na míru šitého potřebám pleti daného jedince.

Ne každá z nás má ale na ideální postup čas nebo chuť, prevence je naší slabou stránkou. Zajímat se o sebe začínáme více tehdy, když je problém na cestě...

Na budoucnost většinou nemyslíme včas. Jenže s nástupem čtyřicítky je třeba péči o pleť opravdu zintenzivnit. Potřebuje totiž vyšší dávku výživy, aby si zachovala své optimální fyziologické funkce i mladistvý vzhled. S věkem se zhoršuje vnitřní výživa buněk. Je proto dobré sáhnout například po hutnějších a na obsah aktivních látek bohatších krémech.

Jako na zavolanou tedy přichází novinka značky GERnétic. Je skutečně přelomová?

Náš tým se domnívá, že ano. Do kosmetického světa vtrhla revoluce, která přepisuje dějiny profesionální i domácí péče. Francouzská kosmetická značka GERnétic uvedla v březnu na český a slovenský trh dvě novinky pro ošetření pokožky těla i tváře. Řadou Vital Transfer se otevírá nová éra péče o pleť právě v období menopauzy a po ní.

Oč přesně jde?

Odborníci princip pojmenovali jako hormo­ceutický mechanizmus působení. Laboratoře GERnétic Synthèse vyvinuly dva nové hormoceutické krémy: Vital Transfer Visage pro ošetření obličeje a Vital Transfer Corps pro tělo. Oba jsou vytvořeny přesně na míru pleti s pokročilými známkami vlivu ubývajících hormonů. Krémy působí prostřednictvím takových látek, které se v kožní tkáni chovají podobně jako přirozené hormony lidského organizmu, ale nevyskytují se u nich žádné vedlejší účinky. Stimulují v buňkách fyziologické funkce a produkci důležitých enzymů jako v období, kdy
byla hladina přirozených hormonů ještě optimální. Pro nás v GERnétic je to opět velký pokrok, protože nyní dokážeme unikátním komplexem aktivních látek, které na kožní buňky působí podobně jako ženské pohlavní hormony estrogeny, zcela proměnit strukturu pokožky. Máme šanci i ženám po menopauze vrátit chuť pečovat o sebe a vnímat na plno svou krásu. A to je obrovská výzva i příležitost.

Tedy něco jako malý zázrak?

Nazvala bych to odborněji: fytoestrogeny jako elixír mládí. Fytoestrogeny jsou látky rostlinného původu, získávají se nejčastěji z červeného jetele, sójových bobů, chmele, Anděliky lékařské nebo různých semen. Účinky jsou velice podobné jako mají estrogeny v ženském těle. U žen mají pozitivní vliv na potlačení nepříjemných příznaků klimakteria, s jejich pomocí lze předcházet některým onemocněním, svůj vliv prokázaly například v případě kardiovaskulárních chorob nebo osteoporózy. Fytoestrogeny rovněž dokážou omladit pleť. Stimulují dělení buněk v zárodečné vrstvě pokožky, zlepšují životní cyklus kožních buněk, podporují regeneraci a obnovují energetickou rovnováhu. To ve výsledku přináší pokožce rozjasnění a pevnost. Fytoestrogeny dokážou do určité míry nahradit nedostatek přirozených hormonů a potlačit známky stárnutí. Oproti syntetickým hormonům však nemají žádné vedlejší účinky a kůže je velmi dobře přijímá. A právě oba jmenované krémy, Vital Transfer Visage i Vital Transfer Corps, jsou obohaceny vysoce hodnotnými fytoestrogeny, které se získávají moderní biotechnologií tak, aby si zachovaly svou plnohodnotnou biologickou účinnost.

Jde doslova o revoluci v oboru?

Domnívám se, že ano. Podívejme se blíže například na přípravek určený k ošetření obličeje. Krém s bohatou texturou obsahuje řadu aktivních složek, mezi nimiž vystupují fytoestrogeny získané z jetele či sójových bobů, které působí jako mimetikum přirozených hormonů. Bílý včelí vosk a skvalen zlepšují kvalitu hydrolipidového filmu pleti. Nativní kolagen zlepšuje její strukturu. Mastné kyseliny z lufy, avokáda, sladkých mandlí, Brutnáku lékařského a oříšků Sacha Inci umocňují regeneraci a přispívají k ochraně hydrolipidového filmu. Kalcium, organický křemík a peptidy výrazně zlepšují hutnost a strukturu pokožky. Mořské oligosacharidy přispívají k lepší regeneraci kožních buněk. Vitaminy, aminokyseliny a stopové prvky působí v dokonalém souladu s ostatními složkami a zabezpečují ideální výživu buněk.

Jak se s novinkami nejlépe seznámit a ověřit si, že fungují?

Není třeba se obávat. Nejjednodušší je objednat se k některé z našich kosmetiček, salóny najdete v celé České republice, vyzkoušet si oba přípravky a pak už jen používat. První zkušenosti ukazují, že se na trh dostal pomocník, který mnohým z nás přinese skutečně viditelné změny, a tedy nový komfort do života. Proč se bránit?

připravila Eva Brixi