soudek veliky DSC 7679Dny se krátí a člověk rád usedne večer k bylinkovému čaji, aby zklidnil uspěchaný den. Může-li zakousnout něco málo sladkého potěšení v podobě perníčku, zavřít oči a nechat plynout čas, rád si vychutná takovou chvíli. Perníčky z firmy JaJa Pardubice s.r.o. už čtenáři z našich stránek znají, ale především z nejrůznějších ochutnávek, prodejních trhů, z vánočních nákupů i v roli obdarovaných. Zakladatelka a jednatelka Jarmila Janurová má stále co dělat.

Co nového připravuje JaJa Pardubice pro letošní podzim a Vánoce?

S novinkami přicházíme rádi. Nyní obohacujeme svůj výrobní program o malé plněné perníkové bábovky máčené v cukrářské polevě světlé nebo tmavé. Obsah náplně jednotlivých bábovek napovídá zdobení povrchu. Ve zdobeném perníku s vánočním motivem použijeme výrobky vyvinuté ke konci loňského roku. Měly úspěch. A víte, co je zajímavé? Nejlepší nápady dostáváme právě v době, kdy je nejvíce práce, třeba právě před vánočními svátky. Když máme takříkajíc rozdělané téma, nevíme, co dřív, a... Novinka je tady.

janurova OHO 5686 1Většina perníkových výrobků putuje do firem, které je používají jako krásné dárky k nejrůznějším příležitostem. Oč je tradičně největší zájem?

Někomu by se to možná mohlo zdát přehnané, ale jsme skutečně národem, který miluje pohádky a poetiku. Z toho plyne, že největší zájem firem je po celý rok o tradiční perníkové chaloupky různých velikostí a provedení. Vedou také perníkové dezerty a minidezerty balené v kazetách. To je dárek vděčný i na přepravu a hodí se opravdu k jakékoli příležitosti.

Perníkové dezerty a minidezerty, tedy perníčky plněné různými náplněmi, jak jste potvrdila, sklízí stále velký úspěch. Proč se k nim zákazníci tolik vracejí?

Často se na to ptám sama sebe. Jsou to skutečně velmi úspěšné výrobky vyvinuté v naší firmě. Předčily naše očekávání, asi jsme se trefili do nevysloveného přání trhu. Tyto perníčky jsou na první pohled milé, praktické, lidem velice chutnají, přitom dokáží velmi vkusně naplnit představu o dárkovém předmětu. Jde o kousky zhotovené z kvalitních surovin bez zlepšujících přípravků v bohaté chuťové nabídce. Pěkný vzhled a balení se nabízí jako milá pozornost k různým příležitostem.

Váš sortiment dosáhl úctyhodného čísla a představuje asi 2000 různých druhů, tvarů... Můžete připomenout, co všechno jste již napekli a nazdobili?

Náš stálý výrobní program představuje výrobu a prodej zdobeného perníku, perníkových dezertů a zmíněných minidezertů, připravujeme perníkové dorty, produkty z cukrářské hmoty, pečeme sváteční cukroví a prosluli jsme i českými buchtami. Asi těžko bych dokázala vyjmenovat, co všechno z naší dílny už spatřilo světlo světa. Na přání zákazníka narůstají požadavky speciální a náročné na zdobení, které nezařazujeme do běžného výrobního programu pro pracnost. Za všechny uvedu velký pivní soudek, to byla opravdu rarita.

chalopka balkonova velka DSC 0011Prosluli jste i slaným pečivem nebo tradičními českými buchtami. Jsou stále v nabídce?

České buchty jsme v době dovolených do konce prázdnin ve výrobě omezili, dnes je již máme denně na pultech, ale dlouho se nezdrží. Stálá obliba zůstala i po zdražení kvůli stoupající ceně másla. Náhražky nepoužíváme, zůstáváme u kvality.

Firma JaJa Pardubice se stala věrnou soutěži Česká chuťovka a také letos jste se přihlásili. Čím byste rádi porotu zaujali?

Co představit České chuťovce, o tom jsem dlouho přemýšlela. Proto jsem také dlouho váhala s přihláškou. Ukázat zcela nový výrobek a z které řady? Nakonec jsem si uvědomila, že zdobený klasický perník klasický jsme ještě nepředstavili. Ano, budou to tedy chaloupky menší velikosti zdobené bílkovou polevou.

Pardubický perníček nejen chutná, ale lahodí oku, je krásný. Přináší pohodu a vůni domova. To, co dnes tolik potřebujeme. Je to tedy i produkt, který uklidňuje naši mysl a rozhání stres. Co poradit těm, kteří jen spěchají?

Pardubický perníček je opravdu chutný a dají se z něj dělat kouzla. Říká se, že je to zdravá cukrovinka díky velkému obsahu medu a koření, které blahodárně působí na zažívání. Pěkný zdobený perníkový výrobek umístěný na komodě provoní obydlí, připomene obdarování od blízké osoby, navozuje myšlenky, kdy a z které strany perníček odloupnu a ochutnám, nebo jestli jen zůstane vzpomínkou na pěknou chvíli.

Kazeta velika minidez DSC 0107

I vy jste hodně vytížená a většinu času věnujete podnikání. Přesto vždy působíte jako klidná a vyrovnaná. A nakonec vše stihnete. Máte pro nás ostatní návod?

Je pravdou, že můj věk již napovídá, abych zvolnila krok, ale nějak to nejde. Řeka, do které jsem před 27 lety vstoupila, mě stále žene dál. Zodpovědnost vůči firmě, zaměstnancům, perníčku jako takovému a záliba v inovaci mne povzbuzují, abych nepolevila. Pokud budu mít co nabídnout a rodina mi bude oporou, ráda u perníčku ještě setrvám.V podnikání je dosti složitých záležitostí k řešení, naopak příjemné je přidat se ke zdobičkám ve výrobě a zdobit, manuálně s kolektivem pracovat či vymýšlet nové perníčkové výrobky. Odměnou bývá spokojenost zákazníků nebo získání ceny v té či oné soutěži. Ostatně – každá skupina výrobků z našeho sortimentu již dosáhla na různá ocenění. V soutěžích Gastra zlaté medaile, dále Mls Pardubického Kraje, Regionální potravina, Český výrobek, Česká chuťovka, Cena novinářů v České chuťovce, Cena spotřebitelů. Těší nás to. A kdo nás ještě nezná, ale rád by ochutnal, ať se podívá na naše webové stránky pardubickypernik.cz. Může zavolat, napsat, zastavit se ve firemní prodejně, která je součástí našeho sídla, nebo v centru Pardubic. Rádi vyjdeme vstříc.

ptala se Eva Brixi