P9096163Když nemám po ruce cibuli, v kuchyni se ztrácím. Určitě nejsem sama. Cibule je zázrak. Hlídá naše zdraví, dokonce prý stimuluje libido. Na vysoký tlak podle jistých tvrzení účinkuje okamžitě – stačí si prý změřit před konzumací a chvilku poté, co jste ji snědli. Snižuje cholesterol, podporuje trávení a dává do pořádku střeva. Její silné antibiotické účinky jsou léty prověřené. Cibule nás provází dny všedními i svátečními. Jako nepostradatelná kamarádka, součást vaření, syrová jako příloha k čemukoli, od salátů po chleba s cibulí, krásná na pohled a příjemná na omak.

Mám úctu k tomuto daru přírody i umu zemědělců, kteří cibuli rozumí. Ve Všestarech a přilehlých obcích kolem Hradce Králové se pěstuje ve velkém, odsud putuje na domácí trh jako královna, která nemůže chybět při žádném hodování. O tom, jak se dostává z polí na náš stůl, kde se třídí a skladuje, jaké stroje k tomu jsou potřeba, se 9. září mohli dovědět všichni, kteří zamířili právě do Všestar do prostoru Zemědělského družstva Všestary. Cibulovým slavnostem pojmenovaným Oslava Všestarské cibule... a Nivy (družstvo chová také skot, z mléka se vyrábí proslulá Niva, pozn. red.) přálo počasí a obrovský zájem návštěvníků z širokého okolí. Náš redakční tým byl mezi nimi.
Líbilo se nám toho tady spousty. Zaujalo mne aranžování cibule mezi stroji, před traktory, cibulové pletence prokládané suchými květinami, i ty haldy pytlů a pytlíků cibule, žluté i červené, které úderem odpoledne zmizely, protože hosté nakupovali a nakupovali... Cibule. Plodina pro naši chuť, kondici a radost. Genetický kód zdraví. Poetika. Vezměte si cibuli jen tak do dlaně a prohlížejte si ji. Je to nádherná plodina. Tvarem, strukturou, barevností, která duši básníka a malíře dodává myšlenky, jež lehce plynou v slova vázaná a tahy štětcem, jež stávají se věčnými.
Ing. Monika Nebeská, předsedkyně představenstva a ředitelka Zemědělského družstva Všestary, jež je proslulým pěstitelem cibule u nás i v Evropě, právě o cibuli:

P9096063Cibule je jednou z nejváženějších potravin a surovin gastronomie, lékem, bylinou, posvátnou rostlinou. Jaký vy sama k ní máte vztah?

Uvádí se, že cibuli pěstovali už lidé ve starověkém Egyptě a že ji k nám přivezli zřejmě Římané. V dnešní době je přirozenou součástí našeho jídelníčku, je zdravou součástí mnoha skvělých jídel. Já sama Všestarskou cibuli při vaření používám často. Má vynikající chuť, je bohatá na železo a vitamin B3. Ve známé české pohádce se říká, že je sůl nad zlato. A podobně je to s cibulí. Dokážete si bez cibule představit například guláš, cibulačku, zapečené brambory a spoustu dalších jídel?

Zemědělské družstvo Všestary pěstuje jak bílou, tak červenou, ale i růžovou cibuli. Na jaké výměře a jaký díl z celkové produkce družstva představuje?

Cibuli pěstujeme na zhruba 200 hektarech. Její podíl z celkové produkce našeho družstva je přibližně dvacetiprocentní.

Získali jste zeměpisné označení – čím se tedy vaše cibule vyznačuje a proč právě má tyto vlastnosti?

Všestarská cibule byla v roce 2008 Evropskou komisí zařazena na seznam zboží s chráněným označením původu. Pěstuje se ve Všestarech a dalších obcích na Královéhradecku. Jak jsem už předeslala, je velmi bohatá na vitamin B3 a na železo, toho má přibližně o 25 % více než obvyklé druhy. Má sladkou, štiplavou vůni. Výživové vlastnosti Všestarské cibule jsou dané klimatickými a půdními podmínkami.

P9096180

Vyvážíte ji také?

Ne. Veškerá cibule, kterou vypěstujeme, je určena na trh v České republice.

Spolupracujete s vyhlášenými šéfkuchaři, kteří odebírají Všestarskou cibuli pro své delikatesy?

Prozatím ne. O Všestarskou cibuli je ze strany veřejnosti obrovský zájem, což je dáno i jejími skvělými výživovými vlastnostmi, a především také její chutí. Je možné, že vyhlášení šéfkuchaři už dnes s naší cibulí vaří, ale nedělali jsme v tomto směru žádný průzkum ani jsme zatím nedomlouvali žádné marketingové spolupráce. Ale věřím tomu, že kdo se zajímá o chuť a zmiňované výživové vlastnosti, ten si nás, respektive naši cibuli, najde.

Kde si ji můžeme koupit?

Je k dostání ve vybraných supermarketech a hypermarketech.

Myslíte si, že chleba se sádlem a s cibulí je hřích zdravé výživy?

Hříchů zdravé výživy je více a jsem přesvědčená, že chléb se sádlem a cibulí mezi ně patří. Myslím si, že dříve bylo toto jídlo častější, každopádně chuť této kombinace je perfektní. Strava by měla být zdravá, vyvážená a pestrá. Osobně na chlebu se sádlem a cibulí nevidím nic špatného, pokud samozřejmě nejde o konzumaci ve velkém množství.

V září jste organizovali Oslavu Všestarské cibule... a Nivy. Jak se vydařila?

P9096221Letošní oslava, kterou po celou dobu moderoval skvělý Jan Rosák, přilákala tisíce návštěvníků. Připravili jsme program pro celé rodiny a jsme rádi, že jsme tak mohli přispět k propagaci regionálních potravin a zemědělství jako takového. Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství ČR Mariana Jurečky a hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána. Přehlídka kvalitních regionálních potravin, gastroshow, prohlídka veškerých areálů družstva, včetně cibulové haly, s ukázkou technologií a skladování cibule, možnost návštěvy kravína a odchovny telat, přehlídka zemědělských strojů, traktorových veteránů, vystoupení mažoretek, Majdy z Kouzelné školky, projížďky v kočárech s koňskými spřeženími, workshopy pro děti i dospělé, návštěva archoeparku zdarma, to vše, a nejen to, patřilo mezi velká lákadla naší oslavy. Vzhledem k četným pozitivním ohlasům a vysoké návštěvnosti určitě připravíme i další ročník. Více informací na www.oslavavsestarskecibule.cz.

ptala se Eva Brixi