Jaroslava Vlükov†_Radium Palace.jpgJaké to je rozhodnout se a odjet? Berete to jako utíkání z boje? Jako nezodpovědnost v čase? Že vás právě teď vaše firma potřebuje nejvíce? Tak na to zapomeňte. A jestli jste se takového kroku dosud báli, překonejte zábrany. A až se po pár dnech zase vrátíte k běžným pracovním povinnostem, uvidíte, s jakým nadhledem je budete v roli odpočinutých šéfů vnímat. Přesvědčte se a dáte za pravdu Jaroslavě Vlčkové, ředitelce Spa hotelu Radium Palace v Léčebných lázních Jáchymov a.s.:

Celý život toužím odjet na 14 dní do lázní, ale děsí mne pomyšlení na dlouhé nicnedělání. Skoro se mi zdá, že kdybych byla ve svém každodenním stresu, bude mi lépe, než když si začnu užívat masáže, bazén, dobře míněná slova fyzioterapeutů...

Kouzlo lázní vždy spočívalo ve skloubení unikátní léčby, krásné přírody, zajímavé architektury a bohatého společenského života. Rozmanitost lázní je dána především pestrou skladbou léčivých pramenů a dalších darů z hlubin země. Rozsah zdravotních problémů, které v lázních léčíme, je široký, ale pobyt může být třeba jen příležitostí udělat si čas na sebe a odpočinout si o víkendu. Nebo v lázních strávíte více času a dozvíte se něco o svém zdraví...

Ostatně – od jakého věku bychom my, ženy, měly mít návštěvu lázní v diáři jako povinnost? A v jakém ročním období?

Raději dříve než později. Mnoho z nás nebylo u lékaře řadu let a o tom, jaký máme tlak či glykémii, nemáme ani ponětí, ačkoliv jsme dávno v rizikovém věku.

Lázně už dávno nejsou místem, kam se jezdí léčit jen nemocní lidé. Současné moderní lázně nabízejí nepřeberné množství způsobů, jak vypnout od běžných povinností bez rozdílu. Relax v lázních si můžete dopřát během své dovolené stejně jako přes víkend, a to kdykoliv v roce.

Navíc region Jáchymovska nabízí nevšední zážitky po celý rok. V zimě můžete spojit lázně s lyžováním nebo běžkami v blízkém Klínoveckém areálu, v létě zase s horskou cykloturistikou nebo si jen tak vyšlápnout po značených stezkách do přírody či posedět v parku. A pokud i to vám bude málo, můžete si zahrát tenis, pétanq, minigolf. Ani na kulturu u nás v lázních nezapomínáme, navštívit můžete některý z koncertů vážné, lidové nebo country hudby, zhlédnout módní přehlídku nebo si užít taneční večery s živou hudbou. Nabízíme i spousty výletů do okolí. Nudit se rozhodně nebudete.

Od letošního roku je vaše strategie více zaměřena na ženy středního a moudřejšího věku, na dámy, které zápasí s časem, a jsou vytížené násobně více, než bývá zvykem. Co jim nabízíte? Nač se mohou těšit?

Pro ty, které nepotřebují léčbu, ale chtějí uniknout před neustálým stresem všedního dne a načerpat novou energii, nabízí lázně Jáchymov skutečně pestrou paletu relaxačních a welllness programů o různé náplni i délce trvání. Během víkendových či týdenních pobytů můžete vyzkoušet některou z blahodárných přísadových koupelí či speciálních masáží, jako jsou motýlí, shiatsu, thajské, anticelulitidní, masáže lávovými kameny, exkluzivní čokoládovou masáž nebo reflexní masáž plosky nohy. Pro páry je určena vířivá koupel Afrodita, kterou je možné doplnit o romantickou večeři při svíčkách a ubytováním v hotelu Radium Palace. Ne náhodou se tento program stal žhavou jedničkou ve výběru vhodných dárků. Doporučit můžeme i anti-aging program, který ke zpomalení procesu stárnutí kombinuje radonovou léčbu s dalšími ozdravnými procedurami. Z široké palety poskytovaných služeb se staly oblíbenými týdenní Vital pobyty, nabízené v několika variantách pro individuální výběr každé z nás – regenerační, aktivní i relaxační. Zvolit můžete i krátkodobější pobyt typu Relax nebo doplňkové programy a balíčky.

Je v programu také místečko na umění relaxace, odvykání života ve stresu?

Zaměření na wellness a zdravý životní styl má pozitivní vliv nejen na klienty, ale i na zaměstnance. Vlastně už volbou pobytu v našich lázních je změna místa působení, volbou hotelu a typem pobytu očekává host relax a vyloučení stresu, který je součástí denního života. V našich lázních si můžete zvolit z několika typů relexačních a regeneračních pobytů, které v kombinaci s pohybovými aktivitami programovanými podle typu ročního období jsou vhodnou volbou k relaxaci a regeneraci těla i ducha.

kurhotel_radium_palace_5315

A co byste platícím klientkám doporučila zejména?

Rozhodně bych doporučila Rituály „ušité“ na míru pro náš hotel ve spolupráci s firmou Alqvimia zastoupenou v ČR. Klientky si mohou vybrat ze dvou typů ošetření celého těla, včetně obličeje, které je dvouhodinové a představuje celotělové ošetření přírodními produkty Alqvimia, inspirované zkrášlujícími rituály egyptských královen. Přináší dokonalé uvolnění a krásu tváři, tělu i duši. Rituál obsahuje celotělový peeling, detoxikační zábal a celotělovou aromaterapeutickou masáž. Během zábalu masérka ošetří obličej podle typu vaší pleti.

Nezapomněli jsme ani na pány, pro které je určen také jeden typ Rituálu. Při volbě procedury ovšem vždy záleží na samotné osobnosti hosta a jeho očekávání.

Někdo chce pobytu v lázních využít na dvě stě procent. Říká si, když už, tak už... Ale nic se asi nemá přehánět. Jak by měl vypadat ideální pobyt? Kolik masáží, cvičení, odpočívání by měl člověk zvolit?

Na to neexistuje všeobecná odpověď. Záleží na tom, zda si chce klient jen odpočinout, pak stačí 1–2 masáže za týden, lehčí pohybová aktivita jako plavání a chůze, to vše vhodně doplněné jinou relaxační aktivitou tak, aby se člověk cítil příjemně. Stačí poslouchat své tělo. Pokud má host nějaké potíže, jako jsou běžné bolesti zad, ale není přímo nemocný, potom může absolvovat i nějaké cílené cvičení vedené fyzioterapeutem. Účelem je se také naučit cvičení na doma, denně může absolvovat klidně jednu takovou aktivní jednotku v kombinaci s pasivní, relaxační procedurou. V případě, že běžné potíže přerůstají do podoby onemocnění, často chronického charakteru, doporučujeme absolvovat místo wellnes pobytu léčebný program a potom stanoví cílený individuální léčebný plán náš lékař.

O čem vypovídá praxe vašich lékařů a odborníků na nápravu civilizačních stop v našem organizmu? Odpočíváme málo, nebo to neumíme, odnaučili jsme se vypnout, koncentrovat, myslet zdravě sobecky na sebe?

Vzhledem k tomu, jak časté jsou bolesti zad (od šíje po kříž), jaké jsou statisticky nejčastější příčiny – sedavá zaměstnání, nedostatečná pohybová aktivita nebo naopak nárazově přehnaná intenzivní snaha vše dohnat v krátké době, nadměrná stresová zátěž v zaměstnání i v rodině, odpověď se nabízí sama.

Na jedné straně vidíme jedince, kteří „vypnout“ zdánlivě nedovedou, ale spíše nechtějí, protože mají pocit nepostradatelnosti a nedůvěřují okolí. Na druhé straně tito stejní lidé s ohromnou vůlí věnovat spoustu času své práci nejsou ochotni udělat něco pro sebe. Obrannou reakcí bývá většinou věta – „já nemám čas“, „to nefunguje“, „já mám pohybu dost“. Při bližším zjištění vidíme, že z celého pracovního dne se skutečné práci věnujeme jen menší část, větší část zabere oběd, telefonování, špatná organizace práce apod. Rady odborníků skutečně nefungují, pokud se zkusí jednou. I vývoj potíží je dlouhodobý proces. Pod dostatkem pohybu se zpravidla také myslí práce na zahradě, metla pro „zádaře“, pobíhání po kanceláři apod. Abychom byli ale spravedliví, obraz naší společnosti ve vztahu k pohybu se pozvolna zlepšuje. Dnes můžeme mnohem více lidí vidět na kolech, s nordickými holemi, na běžkách a také více lidí je ochotno si za relaxaci i zaplatit.

Jaké jsou trendy relaxačních postupů a oč je v jáchymovským lázních největší zájem? Je to jóga a její dechová cvičení, aromaterapie, bylinky, detoxikace organizmu, léčení smíchem?

Jsme léčebné lázně, které poskytují jak léčebné, tak i wellnessové pobyty, takže se trochu lišíme od klasických wellness provozů. Současný vývoj v českých lázních spěje ke zkracování původně třítýdenních léčebných pobytů a klasické lázeňské služby jsou doplňovány dalšími současnými wellness pobyty. Jedním z velmi diskutovaných témat je zrychlující se trend zvyšování průměrného věku ve všech vyspělých zemích a prodlužování aktivního věku. Toto přímo a výrazně ovlivňuje věkové složení klientů a jejich požadavky. Dnešní klienti vyžadují služby, které vizuálně zpomalí dopad procesu stárnutí, zlepší vzhled a celkový pocit a současně zmírní bolest spojenou s některými chronickými pohybovými obtížemi. Lidé všech věkových kategorií vyhledávají programy a služby, které nabízejí ne­jen relaxaci, ale především regeneraci a omlazení těla i mysli. Samozřejmě je poptávka po těchto službách ovlivňována medializovanými trendy. Zájem o wellnessové procedury se mění podle ročního období a podle složení klientely.

V chladných měsících je větší zájem o procedury, jako jsou masáže lávovými kameny, které tělo nejen zrelaxují, ale také zahřejí. Dále aromaterapeutické masáže a speciální rituály, které pečují o tělo i mysl. Novinkou je motýlí masáž, která je hluboce relaxační. Pro ty hosty, kteří nemohou nebo nechtějí trávit delší čas na proceduře, jsou určeny masáže, které ovlivňují celé tělo pomocí reflexních zón. A to je reflexní masáž plosky nohy nebo indická masáž hlavy, která je vhodná k relaxaci při bolestech hlavy nebo únavě očí. Součástí mnoha wellnessových procedur je i detoxikace organizmu. Jako příklad mohu uvést manuální nebo přístrojovou lymfodrenáž, medovou masáž, rituály a další. Stručné popisy jednotlivých procedur jsme připravili pro naše hosty v příručce Léčba a wellness a jsou k dipozici v tištěné formě v našich hotelech nebo případně na webu lázní.

Každá podnikatelka a manažerka jede ne­jen na plný plyn, ale překonává možnosti vlastního nekonečna. Podle čeho poznat, že je třeba zbrzdit?

To je individuální. Každý má tu hranici někde jinde. Je ale potřeba se odpočívat naučit a brát to jako povinnost. A v dnešní době to platí dvakrát. Doplníte tak energii tělu i duši.

Jaké je vaše osobní pravidlo k překonání únavy, když cítíte, že více už nezvládnete? Jdete si lehnout, necháte všeho a zamíříte s kamarádkou do cukrárny nebo si naordinujete procházku, vířivku, zážitek s pěknou knížkou v ruce?

Pravidlo asi žádné nemám. Je to podle momentální nálady. Někdy mi stačí poslechnout si pěknou muziku nebo si přečíst zajímavou knížku a nebo strávit večer v kruhu dobrých přátel. V létě ráda jezdím na in-linech nebo na kole, v zimě si jdu zase zahrát richocet a zaplavat si do bazénu. Nejraději ale cestuji nebo pracuji na zahradě. A když je úplně nejhůř, svěřím se do péče odborníků v našich lázních. Neváhejte a přijďte to zkusit i vy. Výsledek je zaručený!

otázky připravila Eva Brixi