P1010742.jpgLidé znovu objevují krásu, sílu a symboliku léčivých rostlin. Proč? O tom jsme si povídali s předsedkyní společnosti Pelero CZ o.s. Ing. Blankou Kocourkovou, CSc.

Myslíte si, že bylinky mají pro dnešní život takový význam jako v dobách, kdy lidem pomáhaly „babky kořenářky“?

Od dob „babek kořenářek“, které bychom měli všichni uctívat, význam léčivých rostlin vzrostl. Ty „babky“ měly velké znalosti získané od předků, uměly je využívat a stále je doplňovaly o vlastní poznatky, bez možnosti chemických analýz. V současné době, kdy došlo k velkému pokroku především ve vědních oborech, jako je chemie, farmakologie i farmakognosie, víme daleko více o obsahových látkách v léčivkách, o jejich působení na organizmus, ale především se znovu obracíme k přírodě a jejím darům. Na škodu může být rychlost, shon a další neřesti současné doby, které vedou k tomu, že hledáme něco „zázračného“, co nás povzbudí a vyléčí, když polkneme jednu bobulku, list, nebo šálek čaje z bylin. Je třeba si uvědomit, že léčivé rostliny, ať už je používáme přímo, ve formě čaje, tablet, tinktur, nebo jinak, mají ve svých orgánech vždy komplex obsahových látek. Obsahové látky působí uceleně, nástup jejich působení je proto pomalejší ve srovnání s jinými léčivy. U léčivých rostlin jde především o produkty sekundárního metabolizmu, které mají léčivý efekt. Obsah látek se mění v průběhu růstu a vývoje rostliny, je ovlivňován prostředím, původ mají léčivé rostliny v různých částech světa. Proto se stále více využívají léčivé rostliny tak, že se z nich izolují významné obsahové látky a ty jsou potom součástí komplexního přípravku. Jak se v tom vyznat? Možná vyštrachat znalosti z botaniky o druzích rostlin, vrátit se i k těm „babkám kořenářkám“, ty vždy nabízely k řešení problému léčivky z bezprostředního okolí.

Která léčivka je vašemu srdci nejbližší?

Snad nejbližší je mi heřmánek lékařský. Při prvním příznaku jakékoliv zdravotního problému má význam. Heřmánek je jednou z nejvíce používaných a nejlépe lékařsky zdokumentovaných rostlin na světě. Dá se u nás pěstovat ve všech místech s výjimkou vysloveně aridních oblastí. V současné době se v ČR pěstuje na 100 ha. Je určen k zevnímu použití (při podráždění kůže, zánětu sliznic dutiny ústní, zánětu dýchacích cest), ale také k vnitřnímu použití (střevní a zažívací potíže spojené s menšími křečemi, plynatostí a nadýmáním). Proč nenabízet hostům při jednáních místo obligátní kávy nebo ovocného čaje třeba heřmánek? Od roku 2008 máme navíc možnost v ČR užívat pro domácí produkci heřmánku označení země původu EU značku Chamomila Bohemica.

A jaké bylinky nejvíce charakterizují čes­kou krajinu?

Jednoduchá odpověď na tuto otázku je poměrně náročná. Pro naši krajinu je typická velká různorodost. V Beskydech bude charakterickou léčivkou asi mateřídouška, v Jeseníkách třezalka tečkovaná, případně šípek, na úpatí Orlických hor také dobromysl, všude se setkáme s kopřivou dvoudomou. Určitě pro jarní krajinu je u nás typický kvetoucí černý bez. Národním stromem je lípa, jejíž květy mají blahodárný účinek při nemocech z nachlazení. V některých oblastech se léčivé rostliny pěstují, pak to tam voní mátou, kvete měsíček lékařský, v posledních letech přibývá i levandule. Nejvíce se pěstuje fialově kvetoucí ostropestřec mariánský, který v době zrání připomíná bavlníková pole. Na řadě míst krajinu provází vůně kmínu kořenného, který se pěstuje na 2000 až 3000 ha. Mezi léčivé rostliny patří také len olejný, který v době kvetení působí v krajině jako modrý ostrov v zeleném moři. Velké plochy jsou máku setého, který je důležitou surovinou pro farmaceutický průmysl.

Co říci k působení těchto rostlin na kulturu?

Tady bych se zase vrátila k heřmánku. Byl ztvárněn řadou malířů (např. Svolinský), setkáváme se s ním i v beletrii. S kapkami „tety Kateřiny“ ze Saturnina si snad každý vzpomene na kozlík lékařský. K chalupaření patří neoddělitelně šípkový čaj. Výsledky jednoho nedávného mezinárodního projektu (www.traditionalandwild.eu/cz/) ukázaly, že lidé vědí hodně o léčivých rostlinách a umí je sbírat i využívat a zpracovávat. Průzkumem bylo zjištěno, že nejvíce se u nás sbírá kopřiva dvoudomá, bez černý a šípek. Pro různé regiony jsou typické různé formy zpracování. I to lze považovat za projev kultury.

Jak mohou bylinky pomoci ženám v době vrcholících předvánočních příprav a ve chvílích sváteční pohody?

Nemám zaručený recept. Každá preferuje něco jiného. Dobrý bylinkový čaj však nikdy neuškodí, je-li se skořicí, hřebíčkem, badyánem či zázvorem, navodí tu správnou atmosféru. Pro mne je důležité, aby byl čaj v pěkném porcelánovém hrníčku, který připomíná rodinnou tradici, maminku... Co nám vždy před Vánocemi chybí, je čas a spánek. Abychom dobře spali a rychle načerpali sílu a energii, můžeme zkusit meduňkový čaj se špetkou kozlíku, případně chmele. Nemusí to být jen čaj, mohou to být kapsle s těmito bylinami, které jsou u nás na trhu a jsou vyváženou bylinnou směsí pro rychlé usnutí. Na povzbuzení nemusíme vždy kávu, snad vitamínový „šok“ ve formě rakytníkové šťávy, případně tinktury z kotvičníku pozemního nebo jiných léčivek. A pro chvíle pohody něco voňavého, ne příliš exotického. Aromaterapie má tisíce podob. Pro mne je důležité, aby vůně sváteční pohody připomínala domov, všechny blízké.

V čem nejvíce chybujeme, když se snažíme využívat tyto dary přírody?

Dary přírody a jejich využívání souvisí s určitou pokorou každého z nás. Velkou chybou je, že očekáváme od léčivých rostlin okamžitý efekt. Opakuji – obsahové látky působí uceleně a postupně. Proto je třeba užívat jednu léčivku v různé formě minimálně tři týdny, pak udělat přestávku a třeba pokračovat. Léčivé rostliny se nejčastěji užívají ve formě čaje. Umíme jej správně připravit? Optimálně to je vždy až v čase potřeby a nikdy ne „do zásoby“.

Proč vzniklo Pelero CZ a čím se může za dobu své činnosti pochlubit?

V našem občanském sdružení působí 45 pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin (LAKR). Patří mezi ně i odborníci a instituce ze Slovenska. Členy jsou jak fyzické osoby, z nichž je sedm akademických pracovníků, vysokoškolských učitelů a výzkumníků, tak právnické osoby, kterými jsou především zpracovatelé LAKR. Právnické osoby zastupují zájmy celé organizace, tedy i nákup surovin od pěstitelů a sběračů. Sdružení bylo založeno s cílem vytvoření ucelené zájmové skupiny odborníků, podnikatelů, zástupců orgánů, výzkumných ústavů a škol k podpoře pěstování a využití zmíněných rostlin v ČR. Přestože sdružení neobsáhne všechny podnikatelské subjekty, snaží se o širokou spolupráci v oboru. Perspektiva jeho činnosti je v rozšíření poradenské a osvětové činnosti pro pěstitele a zajištění surovin pro zpracovatele. Součástí programu je i prosazování zájmů pěstitelů LAKR v rámci Ministerstva zemědělství ČR a dalších institucí. Nedílnou součástí sdružení Pelero CZ o.s. je také seznamování široké veřejnosti s problematikou bylinek. Jednou ze stěžejních činností je organizování prezentací na zahradnických výstavách Flora Olomouc; expozice bývá pravidelně oceňována.

hodně úspěchů popřál Pavel Kačer