SVATOVA_BILA BLUZA_IMG_4371_tisk.jpgOsud jí předurčil cestu. Složitou a plnou nástrah. Zvítězila nad nimi a naplňuje ji to štěstím. Učí ostatní, jak korigovat výživu, aby byl jejich organizmus v pořádku. Vyvíjí, vyrábí a distribuuje doplňky ze zdraví prospěšných hub a rostlin. Když stála před novinářským publikem a hovořila o svém podnikatelském příběhu, nikdo ani nedýchal. Bylo to na tiskové konferenci, těsně před oficiálním vyhlášením soutěže Ocenění českých podnikatelek v Praze letos v listopadu. Za Ing. Terézii Svátovou, zakladatelku společnosti TEREZIA COMPANY, vyprávělo její srdce, z něhož prýštilo nadšení učit lidi přemýšlet o tom, co jedí, jak se stravují. Zdánlivě nic nového
pod sluncem, ale přece…

Bylo znát, že emoce hrají v životě této ženy podstatnou roli stejně tak jako pevná vůle a zarputilost, odvaha postavit se překážkám, které k ní nebyly zrovna ohleduplné. Když byla před lety na dlouhodobé stáži s manželem v zahraničí v Bělehradě v někdejší Jugoslávii, vážně onemocněla. Na dva roky byla upoutaná na lůžko a nemohla vlastně ani chodit, natož se starat o dvě malé děti. Hrůza, kterou si dokáže uvědomit jen matka. Co dělat? Jak to změnit? Jak začít znova žít?
Otázky, na které se těžko odpovídá. Terézia Svátová ale nezpanikařila. Když jí lékaři příliš neuměli pomoci, rozhodla se nasadit zbytek svých sil. Nepodlehla strachu ani zdánlivé bezmoci. I v tak kritické situaci provázené neskutečnou únavou, se začala zajímat o to, jak by si mohla pomoci sama. A podařilo se. Po chvilkách četla, studovala, korespondovala se zahraničím. Optimistická rozhodnutí rostla. Všímala si, co jí, z čeho se strava skládá a co jí škodí. Uvědomila si, čím se dochucují polévky a jak glutamát sodný provází náš jídelníček od dětství. Rozpoznávala chyby, kterých se při konzumaci dopouštíme.
Vyústilo to v založení firmy, ačkoli byla bez finančního zázemí a se zdravím stále zápasila. Chtěla ostatní upozornit, že mohou udělat i oni něco pro své zdraví. Dnes užíváme její doplňky stravy obsahující hlívu ústřičnou,
reishi, shii-take, hericium, rakytník řešetlákový či koření kombinované ze zeleniny a mořské soli s naprostou samozřejmostí.

Je neuvěřitelné, co dokáže mateřská zodpovědnost a touha člověka žít...

Byl to rok 1986. Dětem jsem nedokázala podat ani Sunar, tak jsem byla unavená. Autoimunitní onemocnění je prevít. Dostala jsem revmatickou horečku, léky nepomáhaly. Věděla jsem, že musím hodně bojovat. Nic jiného mi nezbývalo. A také jsem věřila, že v době, kdy se létá do kosmu, musí vědci přijít i na lék, který mi zabere. To se však nestalo. Začala jsem se učit sama. Po troškách, po kousíčcích. Hledala jsem v literatuře, přemýšlela, čím uvést svůj organizmus do rovnováhy. Vědomí, že by se neměl o děti kdo postarat, ve mně vyburcovalo poslední zbytek sil. Věděla jsem, že dětem musím zajistit budoucnost. To jediné jsem měla před očima. Jak zvládnout autoimunitní onemocnění? Hlídat životosprávu? Co jíst? Čemu se vyhnout? Co naopak organizmu dodávat ve větších dávkách? Usilovně jsem přemýšlela.

b17_apricarc_60_500A v tom byl tedy základ vašeho podnikání?

Ano. Rozhodla jsem se také, že odejdu z ministerstva a budu se více věnovat dětem, rodině a že opustím i zahraniční obchod, v němž jsem měla určité aktivity. Začala jsem naplno hledat, co lidem škodí při stravování, protože to je základ všeho, co s člověkem souvisí. Přemýšlela jsem, jak kořenit z přírodních zdrojů, co zmohou vitaminy, jak působit na osvětu. Vytvořila jsem první recepturu kořenicí směsi ze zeleniny. Vzpomínala jsem na všechny maminky, které i malým dětem servírují potraviny nesprávného složení, kolik soli a cukru a jiných prvků musí sníst. Dnes je sortiment našeho koření pod značkou VEGI už rozsáhlou řadou a úspěšně bojuje o své místo na slunci, má řadu příznivců, kteří na ně nedají dopustit. Jen se nám stále nedaří dostatečně proniknout do školních jídelen a všude tam, kde jde o hromadné stravování mládeže. Naopak výrobci polotovarů s námi již počítají.

Zdá se mi, že si vás dnes zákazníci dávají do souvislosti s hlívou ústřičnou.

Tomu jsem velmi ráda. Je to moje zamilovaná houba, která dokáže zázraky. Studiem hub a jejich působení na organizmus člověka jsem se zabývala i na Karlově Univerzitě na přírodovědecké fakultě v rámci kurzů. Přesto se stále učím, poznatky jsou nekonečnou šňůrou.
Co z toho zatím vzešlo? Naše firma byla průkopníkem, který začal dodávat na trh doplněk stravy – hlívu ústřičnou v kapslích pod značkou TEREZIA. V roce 2004 jsme jako úplně první zavedli zcela novou kategorii výrobků, která zde zatím neexistovala. Nemohli jsme prorazit, lidé netušili, proč by mohl být pro ně takový výrobek dobrý. Psali, jestli to mají konzumovat, nebo kapsli zasadit a vyroste jim hlíva. Museli jsme vynaložit mnoho času, abychom vysvětlovali, proč je to zajímavá a tělu prospěšná houba, proč je vhodná forma kapsliček. Jezdili jsme po výstavách, přednášela jsem, učila jsem. Po deseti letech je naše firma největším výrobcem doplňků stravy s hlívou ústřičnou na českém trhu. Hlívu používáme celou, ne jen extrakt. Naučili jsme se ji zpracovávat tak, aby si zachovala co nejvíce užitečných látek. Trpělivost tedy přinesla ovoce.

Prvenství však máte ještě ve výrobcích, které obsahují rakytník řešetlákový.

Rakytník si zaslouží náš obdiv. Je považován za rostlinu budoucnosti pro vysoký obsah biologicky aktivních látek. Například obsah vitaminu C je 25x vyšší než v citrusových plodech. Obsahuje rovněž vitamin P, který násobí účinek vitaminu C. Podporuje imunitní systém a je skvělý pro očistu organizmu. Doporučuje se jako obranná látka proti následkům civilizačního stresu. Posiluje činnost srdce, snižuje únavu. A má spousty dalších příznivých účinků. Vyrábíme z něj řadu doplňků stravy a zájem o ně roste. Oblíbené jsou třeba želatinové bonbony tzv. želatinky RAKYTNÍČEK, jak říkáme zdravé mlsání pro celou rodinu – jsou bez konzervačních látek, barviva a sladidel. Máme i bezlepkové cererální tyčinky s rakytníkem, a také různé delikatesy jako třeba rakytník v medu nebo Reishi v medu a spousty dalších.

Nedávno jste uvedli novinku, která si zaslouží velký obdiv. Prozradíte?

Jde o produkt nazvaný B17 APRICARC s meruňkovými jádry, která přirozeně obsahují vitamin B17. To má mnoho souvislostí, především s dnešním bojem proti civilizačním onemocněním. Více se o tomto vitaminu můžete dočíst v publikaci Svět bez rakoviny příběh vitaminu B17, která je dostupná v knihkupectvích.

Vy sama se již věnujete převážně jen výzkumu a stále doufáte, že je co objevovat.

Je to tak. Mám na paměti, že stravování například vedle psychiky, je jedním ze základů toho, v jakém pořádku náš organizmus je. Přála bych si, abychom všichni věděli, co je správné jíst a čím si kondici vylepšovat. Vše jsem na sobě vyzkoušela. Než uvedu novou recepturu, trvá to většinou dva roky. Dva roky zkoušek, omylů, pilování. Není to jednoduché. Konkurence nespí, dravý marketing řady firem nás v mnohém také poučil. To, co mne žene kupředu a dává mi sílu vynalézat nové produkty, je snaha o to, aby byli lidé zdravější, aby jedli to, co jim jednoznačně pomůže. Vím, co to znamená být nemocná, co je to strach z toho, že se nebudu mít jak postarat o vlastní děti. Ale to už jen opakuji, co jsem mnohokrát vyjádřila. Nemoci jsou zákeřné a já se svými produkty snažím lidem naznačit, že je možné nad chorobami vítězit.

Postupně jste vybudovala firmu, která má zvuk. Už byste si mohla jen užívat a zpovzdálí pozorovat. Jaké jsou ale vize?


Řadu aktivit jsem předala synovi, sama jsem však stále v centru dění. Nemohla bych nyní všeho zanechat, nechat ležet ladem hodiny, dny a noci, kdy jsem studovala veškerou literaturu o užitečnosti hub, keřů, bylinek. Prožila jsem před lety peklo a vím, že mnoho lidí nemusí stonat, pokud se budou vhodně stravovat nebo alespoň budou přispívat k tomu, aby je nemoci tolik netrápily. To je moje jediná vize.
Je dosti silná, přitom prostá a jedno­značná. Myslíte si, že lidé o svých stravovacích návycích skutečně začínají více přemýšlet?

Určitě ano. Stále častěji také vyžadují české výrobky zaručené kvality. Naší filozofií je, aby se naše produkty pod značkou TEREZIA dostaly ke každému v co možná nejčistší podobě. Proto do nich nepřidáváme různé látky, které tělu nepřinášejí užitek. Všechny dostupné suroviny pocházejí z tuzemska a ze států Evropské unie. Produkty vyrábíme na území České republiky a mají je na starost čeští zaměstnanci. Všechny výrobky procházejí schvalovacím procesem Státního zdravotního ústavu, jsou pod stálou kontrolou Státní zemědělské inspekce a mají certifikát HACCP.

Co všechno máte tedy v nabídce?


Jde o několik kategorií. Jsou to doplňky stravy ze zdraví prospěšných hub, doplňky stravy ze zdraví prospěšných rostlin, také dietetické veterinární přípravky, máme i přírodní kosmetiku, samozřejmě přírodní zeleninové kořenící směsi a potraviny zdravé výživy.

Ženy bude jistě zajímat kosmetika...

Jak jinak, vsadila jsem na rakytník a lípu. Exkluzivní řada krémů s rakytníkovým olejem a lipovým květem LARI je vyvinuta na bázi přírodních ingrediencí pro normální a suchou pleť. Krémy neobsahují parabeny a nezanechávají na pokožce mastný film. Jde o denní hydratační krém a noční hydratační krém a také o regenerační krém na ruce.

Od okamžiku, kdy jste byla bez peněz, k dnešku, kdy TEREZIA COMPANY exportuje do pěti zemí, nějaký čas uplynul, ale váš pohled na život nezměnil. Vážíte si každého dne, kdy můžete pracovat na dalších recepturách, zavádět novinky na trh...

Ano, je to tak. Naučila jsem se vážit si života a být pokorná. Asi nikdy nezapomenu, když šel syn do první třídy a já neměla tehdy ani na školní aktovku, která stála 140 korun... To vše patřilo k mým podnikatelským začátkům. Nejprve nebyli zákazníci, pak neplatili distributoři. Abych si před 25 lety mohla založit v bance podnikatelský účet, museli mi rodiče půjčit 20 000 korun. Když se začalo firmě dařit, narostl počet dlužníků. Nebyla funkční legislativa a prostředí přálo všelijakým podvodníkům. Nezbývalo vždy nic jiného než pracovat a věřit, že se vše nakonec povede.

Nezatrpkla jste však...

To by nebylo správné. K ničemu dobrému by to nepomohlo. Místo toho jsem více a více studovala. Zajímaly mne nejvíce houby a můj milovaný rakytník. Občas dostávám otázku, proč zpracováváme do našich kapslí celé houby nebo plody a ne jen výtažek. Odpovídám, že příroda je o celistvosti. Je to zkrátka orchestr, který zahraje optimálně jen tehdy, jsou-li všichni hráči zapojeni.

Zásobujete přes 7000 lékáren doma i v cizině, což je důkazem trpělivosti a nezměrného úspěchu. Dostáváte děkovné dopisy od zákazníků. To je asi hodně povzbudivé.

Dopisy lidí, kteří používají naše výrobky, jsou pro mne životadárnou energií. Těší mne každý z nich. Víte, nemáme na zřeteli jen ekonomické výsledky firmy. Děláme to pro to, aby lidé pomocí našich výrobků regenerovali své vnitřní orgány, aby jim bylo lépe, aby byli zdravější. Snažíme se motivovat k prevenci, když medicína to sama ještě nezvládá. Svoji práci vnímám jako poslání a ráda pomáhám lidem. I mně se to všechno někdy zdá jako zázrak.

připravila Eva Brixi