Vanouckova_Petra1.jpgKe společenské odpovědnosti se pojišťovna Kooperativa nehlásí náhodou. Není jí totiž jedno, jak lidé, její klienti, žijí. Snaží se nejen svými produkty a službami jejich potřebám přiblížit a najít společný průsečík optimálního vztahu. Aktivní v tomto smyslu slova se rozhodla být i její nadace. Ráda by směřovala prostředky nejen na obvyklou charitativní podporu, ale podpořila rovněž inovativnější nápady. Zrodil se tak jeden zajímavý projekt, který by vám ráda představila Petra Vaňoučková, ředitelka nadace zmíněné pojišťovny:

Nadace se rozhodla pro podporu společenské odpovědnosti prostřednictvím navýsost zajímavého projektu Česká rodina žije. Co vás k tomu vedlo?

Chceme být rodinnou pojišťovnou, proto nás zajímá, jak české rodiny žijí, co je trápí, kde můžeme pomoci. Rozsáhlý průzkum nám odhalil mnoho problematických míst, které se týkají stravovacích návyků, pohybových aktivit nebo krizových situací, kterých se nejvíce obávají. Rádi bychom, aby se o těchto faktech dozvědělo co nejvíce lidí a nastartovala se dis­kuze, jak tuto situaci zlepšit.

První část průzkumu se nazývá Kde se rodí zdraví. Upozornil na zdeformované stravování a zlozvyky v něm. Myslíte, že je šance, aby se situace změnila?

Ano, proto na toto téma chceme diskuzi otevřít. Zjistili jsme například, že téměř u jedné třetiny (29 %) není zvykem pravidelně snídat. Příjem většího počtu jídel denně pozorujeme u domácností s vyšším kulturním kapitálem. Zelenina či ovoce se konzumuje denně pouze ve 44 % domácností. Typickým rysem českých strávníků je přejídání a dojídaní zbytků. K jídlu od oběda se denně vrátí jedna pětina členů domácnosti. Zároveň se členové 84 % rodin přejídají. Mezi hlavní důvody patří přílišný apetit, paradoxně však také spořivost, která Čechům nedovolí vyhodit zbytky jídla. Alarmující jsou také zjištění, která odhalují časté až patologické přejídání až jedné třetiny mladých rodin.

Jak vy sama dbáte na svůj, dejme tomu, manažerský jídelníček?

Patřím do těch dvou třetin, alespoň co se týče snídaně. Před lety to bylo naopak. Dnes se snažím jíst 4–5x denně, a pokud je to možné, tak lehkou stravu. Svíčková ani řízek nejsou v mém jídelníčku na prvních místech. Přemýšlím nad tím, co jím, a není to jen o poměru sacharidů, bílkovin a tuků. Mám ráda lehká, a hlavně chutná jídla. Trochu mě překvapilo, co znamená pro lidi zdravá strava. Vůbec neřeší dopady cukrů, soli a mouky na zdraví... to zřejmě zjistí až za pár let, až budou sedět v čekárně u lékaře.

Můžete prozradit, jaká skupina otázek přijde na řadu kolem Vánoc?

Jak už jsem předeslala, jde o rozsáhlý průzkum, který se zaměřil na stravovací návyky, pohybové aktivity nebo krizové situace českých rodin. Výsledky jednotlivých částí postupně představíme v následujících třech měsících. V prosinci se můžete těšit na krizové situace, kterých se české rodiny obávají. Již dnes můžeme prozradit, že největší obavy panují ze ztráty zaměstnání nebo rozvodu.

Život českých rodin je téma silnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Zvolili jste ho náhodně v tom pojetí, jak jste nedávno představili na tiskové konferenci, nebo po dlouhých úvahách?

O náhodu rozhodně nejde. Nadace Kooperativy tímto projektem pokračuje v podpoře projektů se společenským přesahem. Jejím hlavním smyslem je snaha přispět ke zlepšení kvality života v zemi, kde pojišťovna již téměř dvacet pět let úspěšně podniká. Zajímá nás život klientů a jejich případné problémy. A základním kamenem společnosti je rodina. Na tomto projektu jsme začali pracovat již v roce 2014. Sérii reprezentativních průzkumů, které představují hloubkovou sondu do názorů, zvyků, rituálů a pravidel českých domácností, postupně představíme do konce roku 2015. A nepůjde jen o suchá fakta. Současně s prezentací výsledků průzkumu chceme podpořit i projekty, které by mohly k nápravě přispět.

Kdy se do projektu svými nápady může zapojit široká veřejnost a jak?

Veřejnost se může zapojit kdykoliv. Na internetových stránkách www.ceskarodinazije.cz najdou zájemci postupně všechny výsledky průzkumů. Zároveň očekáváme, že se nám ozvou zájemci, kteří nám představí projekty na zlepšení života českých rodin. Tyto projekty jsme se rozhodli podpořit částkou 1 milion korun. Nejlepší projekty vybereme v rámci grantového řízení. Své projekty mohou zájemci přihlašovat pomocí internetových stránek www.ceskarodinazije.cz již od 1. října.

otázky připravila Eva Brixi