StrizkovHQ-4.jpgNa český trh vstoupila nová služba určená všem šikovným ženám na úklid, které si chtějí opravdu vydělat. LidskáSíla.cz je online a propojuje tyto dámy se zákazníky. U zrodu stojí partnerský pár od střední školy: Robert Vojáček, bývalý manažer růstu ve start-upu Liftago, a Michaela Somolová, jež se v roce 2011 probojovala do semifinále České Miss. O startu podnikání i plánech jsme si povídali s oběma zakladateli.

Jak se zrodil nápad začít podnikat a založit LidskouSílu.cz?

Robert: Míša odjela na stáž do Ameriky a já musel řešit úklid doma. Po pár pokusech jsem to vzdal a začal hledat někoho, kdo by to udělal za mne. No a nabídka byla docela tristní. V cizině existovaly podobné služby, a tak jsem začal o LidskéSíle.cz uvažovat. Míša byla navíc vždy velmi manažersky nadaná, a tak jsem věděl, že jakmile se vrátí, vrhneme se na vlastní podnikání.

Je to výhoda pracovat v páru? Co vám to přináší oproti podobným službám na trhu?

Robert: Pokud se opravdu milujete a nemáte vztah založený na smlouvě, tak je to výhoda. Máte po ruce parťáka, kterému můžete stoprocentně věřit a nejste na věci sami. Máte rovněž méně stresu. Navíc si práci užíváte, jelikož doma nemáte partnera, který vám říká: „Pracuj méně a udělej si na mě čas.“ Je to náhoda, ale LidskáSíla je ideální propojení našich profesních cest. Míša se stará o provoz a o pracovnice a na mě je poslední slovo, když je třeba.

V čem si myslíte, že je vaše „síla“ oproti podobným start-upům?

Robert: Velkým rozdílem je právě profesionální vedení – což následně směřuje k vysoké kvalitě, rozdílům oproti jiným subjektům na trhu a garanci spokojenosti. Nijak se nevymezujeme, ale naší velkou výhodou je budování dobré kultury, o kterou se stará právě Míša. Dámy ji opravdu milují, jelikož ten lidský přístup prostě nelze napodobit ani vysvětlit, to musíte zažít. Angažovala se už dříve, chodila do domova důchodců, četla dětem v nemocnici a pak pracovala přes rok jako au-pair v USA u třech dětí. Jedna věc je nabízet dobré podmínky, což může okopírovat každý, ale druhá věc je to unikátní teplo domova a jistá kultura. A to vím, že dokážeme jen my.

Zmínili jste, že se staráte o pracovnice na úklid. Můžete to upřesnit?

Michaela: Hodně sázíme na jejich kvalitní výběr, pohovor, následné prověření a trénink, budování vztahů. Navíc si u nás mnohem víc vydělají. Běžné inzeráty poptávající uklízečky na pracovních serverech nabízejí sumy od 55 korun na hodinu, u nás mají dvojnásobek, na úkor naší marže. Posledním střípkem, který výrazně přispívá k celkové kvalitě a pragmatičnosti modelu, jsou procesy fungující v terénu. Ženy se mohou spolehnout na podporu týmu. Mají vlastní asistenční operátorku a trenéra s dvacetiletými zkušenostmi, který je na mnoha úklidech přítomen.

Nakolik je LidskáSíla.cz pracovní příležitost pro našince, a třeba maminky na mateřské?

Michaela: Určitě je to služba pro všechny, kdo mají zájem. Studenty, matky na mateřské nevyjímaje. Přijímáme a jsme rádi. Práce je velmi flexibilní. Žena, která má zájem s námi spolupracovat, pošle rozvrh, kdy se jí to hodí, a vše se přizpůsobí.

Čím hlavně chcete konkurovat jiným subjektům na trhu, co je vaše přidaná hodnota?

Robert: Jak už jsme říkali, reálně si s ostatními nekonkurujeme, my měníme zážitek z té služby o 180 stupňů. Všechno je u nás jinak. Objednání hned na další den, dobré služby pro zákazníka, dále garance spokojenosti, pojištění do deseti milionů korun, služby po telefonu. Spokojené ženy na úklid, které berou hodně peněz a pracují v dobrém kolektivu. Žádné smlouvy a složitosti pro klienty, jednoduchý přehledný ceník. To, co chcete uklidit, tak naše pracovnice udělá, pokud to není nebezpečné. Nemáme žádné speciální podmínky. Pokud někdo onemocní, o vše se postaráme, zajistíme náhradu... Automatická platba kartou, čili nemusíte řešit peníze, žehlení, praní, mytí oken bez speciálních příplatků. Prostě platíte vždy za reálný čas úklidu. Pracovnice přiřazujeme na úklid podle lokality. Přijde k vám tedy ta, která je nablízku. A mnoho dalších detailů, jakože třeba po úklidu najdete lísteček, kde je napsané, co je třeba dokoupit za čisticí prostředky, či hodnocení.

Myslíte, že je důležitá komunikace vašich pracovnic se zákazníky?

Michaela: Určitě. Věříme v ni. Podstatu zajišťuje náš kontrolní seznam úklidu „ košilka“. Seznam obsahuje základní body běžného úklidu, extra služby a vlastní zhodnocení. Právě tato drobnost výrazně pomáhá zákazníkovi pochopit rozsah služby a přečíst si poznámku o překážkách, proč něco nemohlo být ještě lépe uklizeno. I tyto detaily nás odlišují a dělají službu lidštější v duchu našeho hesla LidskáSíla.cz – platforma důvěry.

Jak je možné vaše služby objednat? Slyšel jsem, že je to velmi jednoduché a rychlé.

Robert: Skutečně stačí jen pár kliknutí myší a zaregistrovat se na webu LidskáSíla.cz, vyplnit jednoduchou objednávku do šesti hodin večer, zaplatit, a hned druhý den u vás zazvoní příjemná žena, která zařídí, aby byl váš byt perfektně čistý, a to za nižší peníze než jinde. Brzy spustíme i mobilní aplikaci.

Jaké jsou vaše cíle, vize, kam až se má služba posunout?

Robert: Nikdy jsem nechtěl dělat nic malého a nedůležitého. Čekal jsem poměrně dlouho na start vlastního businessu. Na internetu se rozjely projekty hodnocení od zákazníků, ať už jde o knihu, řidiče auta, nebo ženy na úklid. Bohužel, ne vždycky jsou reference obrazem reality. Zvykli jsme si na systém, kde velká část zákazníků bude mít špatný zážitek ze služby – například když špatný elektrikář zničí vedení elektřiny v celém bytě, uklízečka něco ukradne, malíř zkazí celý pokoj. Systémy spoléhající se na hodnocení od zákazníků jsou prostě na nic pro služby, kde je potřebná důvěra, a proto se logicky spoléháme více na doporučení od přátel.

Co podle vás trh se službami postrádá?

Robert: Na internetu chybí platforma důvěry, prostředník, kterému opravdu můžete věřit. My chceme být takovou platformou důvěry pro všechny služby. U nás máte jistotu, že člověk, kterého vám posíláme, prošel procesem kontroly přes nás – ať už školením, testem, nebo jiným ověřením. Až se nám tohle podaří, budeme největší server služeb v ČR a doufám, že půjdeme i do ciziny.

To jsou velkolepé plány. Budete k tomu potřebovat hodně profesionálů?

 

Michaela: Počítáme s tím od samotného začátku. Je třeba si také uvědomit sociální rozměr. LidskáSíla.cz v dnešní složité době představuje po stránce zaměstnání splněný sen pro uchazeče o práci. Můžete si navolit rozvrh, kdy pracujete, firma se o vás stará a bere vás jako člověka, a nikoli jako robota, jste dobře placeni. Očekáváme, že do dvou let u nás bude působit kolem 2000 lidí. A co teprve do deseti let!

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer