suchanek.jpgVpravdě unikátní program kontroly tělesné hmotnosti, který nabídla v těchto dnech českému trhu společnost Amway, hodnotil také RNDr. Pavel Suchánek, nutriční specialista z Institutu dietologie a výživy. Když jsem ho slyšela o novém produktu hovořit, nabyla jsem dojmu, že jde vlastně o převratný vynález, který mnoha lidem může napomoci vylepšit, ba dokonce vrátit zdraví a pohodu. Ten, kdo rozumí oboru životní styl a výživa, kdo se věnuje preventivní medicíně nebo je ochoten respektovat nové vědecké poznatky a dá na selský rozum, by jistě souhlasil. Zdaleka totiž nejde o další pohádku, kterou si máte posílit víru v dobrý konec. Pavla Suchánka jsem se zeptala:

Co je na programu bodykey tak unikátního? Čím vás oslovil?

Je to řada souvislostí, které mají logický základ. Přednost spatřuji především v tom, že vychází z principu genetického nastavení, které je člověku celoživotně dané, neměnné. Takže je to základ, na němž se dá stavět a podle něj modelovat stravování. Metodu je možné používat opravdu celý život, a pakliže se člověk bude řídit tím, co mu systém napoví, bude to fungovat. Nejde o pokus-omyl, ale o hodnotu, kterou dotvářely týmy odborníků řadu let a na základě zkušeností, které jsou vědecky opodstatněné.

bodykey je průlomový produkt, který v sobě zahrnuje soustavu informací, na základě nichž vám poskytuje návod na to, co jíst a jak se hýbat. V té jednoduchosti je velké know-how. Budete-li se řídit tím, co vám program poradí, budete prostě hubnout nebo nebudete přibírat. Nepodléhá výkyvům vašeho zdravotního stavu, výsledky neovlivní to, že jednou jste po flámu a podruhé jste tři noci probděli v horečkách při chřipce (v tělesných tekutinách při běžných odběrech v laboratoři by se taková zátěž většinou projevila zkreslenými hodnotami, podle nichž by se mohlo mylně usuzovat například na to, že je s vámi něco dlouhodobě v nepořádku) nebo že jste byli měsíc v abnormálním stresu. Srhnuto – jde o velmi jednoduchý způsob, který vám namodeluje podle toho, jaké informace zadáte sami o sobě, co máte jíst a jaký pohyb je pro vás nejoptimálnější, abyste netloustli, hubli či si svá kila udrželi. Ale nejen to – abyste se cítili svěží a žili v relativně větším komfortu, a samozřejmě předcházeli nemocem. Jak víte, vše přece souvisí se vším. Nadváha má neskutečné dopady na naše zdraví, a diety prostě nefungují. bodykey je praktický návod, který dokáže, co potřebujeme.

Je však genetický test DNA, který je základem metody, spolehlivý?

Nepolemizoval bych. Jeho spolehlivost je ověřená klinickými studiemi, a postup jeho vyhodnocení splňuje veškeré normy dle tzv. ISO standardu platného v EU. Těžko se dá zpochybnit. Vypovídající schopnost se opírá o léta výzkumu a z tohoto pohledu mají DNA testy vysokou vypovídající hodnotu. Jinak by se nevyužívaly třeba v kriminalistice nebo v lékařství. V případě bodykey nám zjednodušeně řečeno určuje, zda je například člověk typem, který lépe tráví sacharidy, nebo tuky. Podle toho mu program navolí stravování a pohybovou aktivitu. A to je velmi významné. Někdo nepřibírá po pečivu, ale po sýrech, druhému nevadí maso ani sýry, ale pár krajíčků chleba navíc je pro něj pohroma. Onehdy jsem uváděl případ dvou bratrů – přesto že byli příbuzní, každý z nich reagoval na stejnou potravu úplně jinak. Jeden byl štíhlý, druhý, ačkoli jedl stejně, byl obézní. Příčina? To, co jsem právě popsal. Díky bodykey genetickému testu zjistil, jaký typ stravy a pohybové aktivity jsou pro něj vhodné a dnes má o 25 kilogramů méně. A řešení nalezl až díky genetickému testu.

Jak produkt bodykey šetří čas?

Řekl bych, že velmi výrazně. Čas je dnes jakýmsi fenoménem, který nám přerůstá přes hlavu. Všichni pracujeme od rána do večera, všichni ctíme loajalitu k firmě, všichni něco budujeme, všichni se ženeme za úspěchem, protože se u nás neúspěch neodpouští, nemáme čas se zastavit, v klidu se najíst, popovídat si s vlastními dětmi. Nemáme čas sportovat, máme čas jen na to, abychom ráno zapnuli počítač a o půlnoci ho vypínáme. A správné stravování? To nás nebere, dokud se neobjeví problém.

bodykey nám nabízí směr – předem nám naplánuje jídelníček, včetně postupu přípravy, víme jak dlouho nám bude trvat příprava pokrmu, sdělí nám, co máme nakoupit, takže nemusíme složitě nic počítat a vymýšlet a ani zbytečně utrácet a pořizovat potraviny, které nám stejně k ničemu nebudou a zkazí se. Dalo by se o tom mluvit dlouho, shrnul bych to takto: Jídelníček tvořím dle svých představ online na základě toho, jaký jsem z hlediska DNA analýzy stravovací typ, na jakou složku stravy jsem citlivý a na kterou si musím dávat pozor. Nemusíme se opakovaně objednávat k poradcům, aby nám přepracovali jídelníček, čekat na termíny atd. Je-li člověk dostatečně ukázněný, což také nestojí čas, během chvilky se naučí program ovládat, spolupracovat s ním a může na sobě začít pracovat. Bude to jeho každodenní všudypřítomný společník, s nímž bude radost komunikovat. Bude radit a naučí vás i mnoho nového.

Do jaké míry je obezita o psychice?

Je to případ od případu. Každý člověk reaguje jinak. Každý má jinak pevnou vůli. Právě proto náš Institut trvale s psychologem spolupracuje, a přibližně ve 40 procentech případů nutriční terapeut psychologa o součinnost požádá a konzultuje s ním nebo klientovi navrhne, aby s psychologem spolupracoval. Jde o to, že člověk někdy sám na hubnutí, resp. zdravé stravování a nový životní styl, nedokáže tak vstřícně zareagovat, jak by bylo potřeba, jak by chtěl. Zkrátka selže a nelze mu to vyčítat. S psychologem na to jsou už dva, a jak se říká, ve dvou se to lépe táhne. A ještě – při konzultaci s psychologem vám také řada souvislostí bude jasnějších, začnete o nich přemýšlet, a to se počítá.

Tedy se vracíme k motivaci. Jak je důležitá?

Chceme-li být zdravější, musíme žít jinak, než žijeme. Jak jednoduše to zní i vypadá. Oprostit se od manažerského stresu a zátěže, kterou mají dnes majitelky a majitelé firem, šéfové korporací a stejně tak živnostníci, když jim váznou zakázky, to je pro organizmus velký nápor. Ne každý to dokáže. Ani já to občas nezvládám.

V okamžiku, kdy se člověk rozhodne žít jinak a něco změnit, je plný odhodlání to udělat. Ale přijde další stresové období, postup v kariéře, síň slávy, a zdraví se opět ozve. A tak stále dokola. S psychologem je možné lépe překonávat krizová období. Mnoho potíží způsobí například atmosféra na pracovišti, manažerské rituály, firemní kultura, kdy je po zaměstnanci vyžadováno nasazení dnem i nocí...

Často se klient stydí svěřit nutričnímu terapeutovi, že něco neumí či nedokáže, a ani neví, že v rámci přechodu na zdravý životní styl mu i nutriční specialista může poradit, jak se stresem či určitými návyky bojovat. Jak uspořádat denní režim. Jak vytvořit priority. Je potřeba si uvědomit, že ne vše je důležité a také myslet na sebe sama. Člověk však zejména musí mít svoji vnitřní motivaci, musí chtít. Jinak to prostě nefunguje.

připravila Eva Brixi