V souvislosti s výzkumem, který vyprovokoval na půdě asociace inspirativní diskuzi, jsem Kateřinu Benešovou, ředitelku ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko, požádala o odpovědi na tři otázky:

Etika v businessu je téma nejednoznačné a otevřené. Záleží také na vztahu jednotlivce k hodnotám. Jak reagovali vaši členové v nedávném výzkumu?

Náš výzkum potvrzuje, že právě osobní integrita je nejlepší zárukou etického podnikání. Správné chování v businessu prostě nelze nařídit. Je to přesně o hodnotovém založení jednotlivců. Meziroční srovnání ukazuje, že míra etických dilemat u finančních manažerů osciluje přibližně kolem stejné úrovně. Nicméně počet rázných řešení ve formě výpovědi u neeticky se chovajícího zaměstnavatele roste. Já si dokonce myslím, že naším pravidelným výzkumem o etice v podnikových financích nastavujeme laťku pro chování jednotlivců v morálních dilematech. Vidí, že např. pětina jejich kolegů tyto situace řeší rázně svým odchodem. Možná i proto by se příště zachovali stejně.

Jak uvádíte, někteří certifikovaní účetní dokonce dali výpověď, protože nesouhlasili s názorem či postupy vedení nebo majitelů firem. To je docela odvážné. O čem to vypovídá?

Opět bych zde zmínila trend, který náš výzkum potvrzuje. Před rokem podal výpověď každý desátý z těch, kdo byli konfrontováni s morálním dilematem. Letos již každý šestý. Myslím, že morální kredit finančních manažerů se jednoznačně zlepšuje. Až se ráznost řešení etických dilemat výpovědí přestane podnikatelům vyplácet, budeme moci mluvit o úspěšném tažení proti neetickým praktikám.

Podle výpovědí respondentů se zdá, že dodržování principů morálky, důvěryhodnosti, čestnosti se v českých firmách mění. Jak to vaše asociace vnímá?

Určitě se něco mění. Zajímavé bylo letos sledovat mezinárodní srovnání. Přísnější než Češi byli při řešení etických dilemat v podnikání jen Maďaři. Slováci naopak výpovědi z důvodů profesní etiky téměř neznají. Naše asociace ACCA se snaží být zárukou etického chování v podnikových financích. Zní to možná přehnaně, ale musíme si uvědomit, že pouze profesní sdružování v ACCA nebo také Komoře certifikovaných účetních je v Česku v podnikových financích zárukou platnosti profesní etiky. Naše asociace principy této etiky vyžaduje a její nedodržování sankcionuje, například i ztrátou členství v ACCA. Cílem je, aby profesní vzdělání typu ACCA nebo také českého systému certifikace účetních bylo vyžadováno trhem. A to do té míry, že riziko ztráty pověsti prostřednictvím neetického chování finančního manažera pro něj bude příliš vysoké, než aby je riskoval.

připravila Eva Brixi