pralines5.jpgNeměla by to být kavárna a čokoládovna jako mnohé jiné. Mělo by to být místo svébytné, kam se budete rádi vracet, a nejen to. Prostor, jenž budete cíleně vyhledávat, aby vám bylo fajn. Jak jednoduché a jen zdánlivě složité. Myšlenky a nápady jako hra bez hranic. Kavárnička je sice zatím jen dva měsíce otevřená, ale svou cestu k originalitě si hledá tvrdošíjně stejně jako její majitelka nekompromisně i s odhodláním. Jmenuje se Queen Coffee & Chocolate a najdete ji v Londýnské ulici 77 v Praze 2. Dynamickou osobností, kterou byste od jejího snu asi těžko odradili, je Andrea Staňková. Původem ze Slovenska, 15 let žije v Praze, kterou si zamilovala stejně jako business s čokoládovými pralinkami. Proč?

Vystudovala jste střední školu a stala se oděvní návrhářkou. A nyní jste se nadchla pro zcela jiný obor, i když také spojený s kreativitou, a to design a výrobu čokoládových pralinek. Čím to?

Cesty osudu jdou různými směry. Už delší dobu jsem toužila mít vlastní podnikání, kavárnu, cukrárnu, určité místo, kde bych se dokázala seberealizovat, dát prostor novinkám a setkávat se zároveň s řadou zajímavých lidí. Vím o sobě, že jsem hodně společenská, a také mám potřebu tvořit, něco nového vymýšlet. Čokoláda mi dává netušené možnosti. Našla jsem se v ní. A je to úžasné.

ja_1616_01

Čokoládový business, to je dnes v České republice i samotném hlavním městě velká konkurence. Nebojíte se jí?

Proč bych měla? Ne, opravdu se nebojím. Vím totiž, čím mohu já konkurovat. Kvalitou, nešizenou čokoládou. Samozřejmě není levná. A to, že jdu správným směrem, mi potvrzují návštěvníci. I za tak krátkou dobu, co mám otevřeno, se lidé vracejí. A přicházejí také ti, kteří dříve chválili jiné výrobce, jiné kavárny.

Když se zde 25. června uskutečnila módní přehlídka butiku Balamina, naznačila jste, že pouze u čokoládové fantazie nezůstanete.

To je pravda. Na jeden produkt dnes nelze spoléhat. Proto se začínám pouštět do výrobuy čokoládových dortů, brzy přibyde sortiment slaného pečiva, zejména s přídavkem brambor, aby bylo i večer co zakousnout k vínku...

Ráda bych zájemcům nabídla také dárkové koše, objednávat budou moci přímo v kavárně nebo přes internet. Velká příležitost to bude pro firmy, ať již budou potřebovat menší dárek, nebo honosnější, různě velké krabičky, bonboniéry a zmíněné koše.

Ale to není vše, váš marketing jde dál...

Můj marketing je upovídanost. Přinesla mi už hodně známostí a příjemných překvapení. Již se mi ozvala další dáma, která by u nás ráda zorganizovala módní přehlídku, firmy si začaly rezervovat data k pronájmu na svá setkávání s obchodními partnery. Chystáme večery literatury a poezie, večery hudby při klavíru a kytaře. Organizovali jsme tu narozeninové párty, chystáme další oslavu. Také se nám postupně zaplňuje knihovnička. Hosté si sem mohou přinést svoji knížku a při kávě si ji postupně číst, po chvilce osvěžení ji zase odložit, aby na ně čekala příště. Ráda bych měla knihovnu brzy plnou, mohou tu být tituly pro podnikatele a manažery, detektivky, romány, knihy karikatur stejně jako sbírky veršů, kuchařky, co má kdo rád. Začínáme pořádat výstavy obrazů, chystáme i prodej bižuterie.

Co vás žene kupředu?

Hosté, kteří se vracejí. Je už jich dost. Studenti, kteří zde dopisují své práce stejně tak jako celebrity, které toto místo objevily náhodně. Jak jsem již řekla, mám ráda lidi, ráda si s nimi povídám. Možná i to je při­tahuje. Zajímají mne jejich příběhy. A kavárna o příbězích je. A pak ještě ta konkurence. Ta je motorem. Musím být lepší. Snažím se, aby lidé poznali jinou chuť čokolády, než jakou znají od jiných producentů. A když už jsme u té konkurence – její zástupci se sami přišli podívat, co nabízím. Měli připomínky, nebylo to příjemné, ale pak jsem si uvědomila: čeho je to známka? Že vadíme, že tady jsme, že něco umíme! Přesně tohle jsem potřebovala slyšet. Když vás někdo pomlouvá, znamená to, že jste lepší!

A co ještě?

Je to o tom, jakou sílu máte vést sama sebe k dalším cílům. Jak moc chcete dělat věci po svém. Sehnala jsem klavír, budeme hrát. Ráda bych také pomáhala ke zviditelnění se mladým umělcům. Potěší mne, když si tady každý najde něco svého – jeden hudbu, jiný klid, třetí chutné pralinky, další výtečnou kávu, jiný přátele. Vidím, že je co dělat, a to je podstatné.

Investice jsou čas i peníze. Jak to jde dohromady?

Vždy musíte zkoušet a být přesvědčená, že podnikání půjde. Bez toho se nehnete z místa. Interiér jsme s bratrem a rodinnou designérkou vytvořili sami, bylo to spíš o nápadu než o penězích. Tím více je to povzbuzující. Jsme hrdi na to, co se nám podařilo, máme své zdravé sebevědomí. Víte, co je úžasné? Přijde paní, dá si kávu a jednu pralinku. To stačí. Přijde podruhé, přijde po třetí. Není to ta pravá odměna?

Jste ambicózní a pokorná zároveň. Jak to jde dohromady?

Asi ano, nepřemýšlela jsem nad tím. Asi to tak má být.

připravila Eva Brixi

www.facebook.com/pages/QUEEN-

 

-coffee-chocolate