Dort  DSC_0664.jpgZajet do Pardubic za paní Jarmilou Janurovou, zakladatelkou a šéfovou firmy JaJa Pardubice s.r.o., a vidět, jak se vyrábí perníky nejen velikonoční nebo vánoční, to znamená ocitnout se v pohádce, ráji na zemi, výtvarné dílně. Adresa Přerovská 536 je místem, kde se pracuje srdcem, zakládá se na umu a řemeslné zručnosti a vychází z radosti, kterou perníčky dělají ostatním. Nahlédněte s námi:

Velikonoční perníčky se neobejdou bez motivů pomlázek, zajíců, beránků, kraslic. Ze zkušenosti můžete určitě potvrdit, že klasika je klasika a k tomuto svátku patří. Přesto – co se dá vypozorovat ze zájmu kupujících? Chtějí i nějaké supermoderní pohádkové postavičky nebo něco, nad čím by předkové lomili rukama?

Budu upřímná – Velikonoce, svátky jara, zakotvené v perníčkách v podobě slepiček, kuřátek, zajíčků, kohoutků, krasliček jsou stále upřednostňovány v drobném provedení, to zákazníci žádají nejvíce. Oblíbené jsou i větší plastické modely jako kohoutí spřežení, slepičí rodinka, kurník, zajíci s kraslicí, kraslice malované štětcem, bílkovou polevou nebo přizdobené cukrářskou hmotou. Nabízený sortiment je bohatý, více barevný než bíle zdobený perníček s vánoční tematikou. Jaro s pestrou loukou a očekávání rozkvetlých zahrádek přenášíme na naše výrobky.

Supermoderní pohádkové postavičky většinou klienti kupují dětem k narozeninám, svátku nebo pro radost v průběhu roku. Postavičky jako například Superman, Šrek, Kity a ty další, které si žádají zákazníci buď v podobě malovaného perníčku, nebo vytvarované z cukrářské hmoty jako přízdoby na dort, by naše předky neoslovily, možná v době velikonoc i pobouřily. Naše babičky a maminky si velmi zakládaly na pěkně upravené jarní výzdobě obydlí v duchu tradic Velikonoc. Peklo se i cukroví, dnes mnohé hospodyňky nahrazují i našimi perníčky a obohacují velikonoční tabule Perníkovými minidezerty. Tyto naše výrobky odběratelé mnohdy označují jako perníkové bomboniery, což jim dává další poslání a rozměr v používání. Zkrátka hodí se vždy, když chceme někoho obdarovat nebo pohostit.

Vždycky jste zdůrazňovala, že i pamlsky lze vyrábět z kvalitních a zdravých surovin. Co využíváte vy, abychom si zdravě pochutnávali? Anebo jinak – co nepoužíváte vůbec?

Naše produkty zhotovujeme pouze z kvalitních surovin při zachování přísných hygienických podmínek. Nepoužíváme žádné předvyrobené směsi a zlepšující přípravky. Naší nejdůležitější surovinou je med od českých včelařů.

K jaru patří láska a řada lidí si ji slibuje na věčné časy, připravují se svatby. JaJa Pardubice má také sortiment určený pro svatební hostiny. Co všechno zahrnuje? I perníkovou chaloupku jako symbol bydlení?

Svatební nabídka v našem výrobním programu je velmi bohatá. Děkovací srdíčka, velká srdíčka, podkovy, různé přízdoby na dorty, svatební dorty, batolata, kolébky, kočárky, vizitky na stůl, a na přání zákazníka zhotovíme i perníkový výrobek dle jeho představ. Vyrábějí se i svatební chaloupky v různých velikostech s otvorem ve střeše a slouží jako pokladnička, svatebčané do ní vkládají peněžité dary pro novomanžele. Jako výslužka se hodí také naše Perníkové minidezerty. Hojně se využívají a chutnají, jsou praktické, a nás to samozřejmě těší.

A úplná novinka – už můžete prozradit?

Máme jich několik. Ve zdobeném perníku kombinovaném s cukrářskou hmotou, třeba velikonoční beránek nebo slepička. Perníkové dezerty jsme zase rozšířili o plněné perníkové medvídky, už jich máme pět druhů. Liší se použitou náplní a cukrářskou polevou. Příchutě jsou švestková, kávová, karamelová a likérová s karamelovou. Perníkové minidezerty – kazetky doplňujeme novým druhem hvězdičky s příchutí skořicovou. Náplň drobných perníčků je obohacena o skořici, poleva se střídá tmavá se světlou, povrch je lehce posypán skořicovým cukrem.Vyrábíme i ve větším provedení a jednotlivě balené kousky.

A další vývoj pokračuje. Chuť zázvoru zakomponovat do perníkových dezertů či minidezertů je cílem příštích dní.

Ono je to s námi tak – vždy, když končí sezonní výroba, rodí se nejvíce nápadů. Letos je to obdobné jako loni. Jeden z takových nápadů byl výrobek nazvaný Zajíc postavený velký s vejcem. Důležité je, aby se líbil, oči kupují.

V expedici je připravený na přání zákazníka výrobek Pohoří 3D provedení s lanovkou, domečky... I taková přání naše děvčata umí zpracovat. Z perníku se dá totiž stavět celý svět.

ptala se Eva Brixi