003JPEG.jpgErika Vorlová je personální ředitelkou skupiny RWE Česká republika a.s. Z následujících řádků jasně vyčtete, že ji tato manažerská práce baví nad jiné. Zcela jistě jeden z pilířů úspěchu. Troufnu si tvrdit i radosti ze života. A ta je důležitá. Uvolňuje tvořivou energii, přivádí na svět nápady, dává sílu je dotáhnout do konce. O některých jejích myšlenkách jsem přemítala o něco déle, než bývá v dnešních uspěchaných dnech zvykem. Přivedly mne k dalším otázkám, jež jsem v duchu nakonec položila sama sobě. Věřím, že Erika Vorlová bude inspirovat i vás:

O úloze lidských zdrojů se mluví stále častěji. A to s měnící se ekonomikou, s faktorem, který přehlušil mnohá pravidla: co platilo včera, postrádá smysl zítra. Jak to vnímáte v RWE?

U nás v RWE je situace velmi podobná. Mění se trh, požadavky zákazníků, potřeby zaměstnanců. Lidské zdroje proto hrají stále důležitější roli, protože všem těmto změnám se dokážeme přizpůsobovat pouze díky zaměstnancům. Proto je naší hlavní úlohou vytvořit takové podmínky k práci, které zaměstnancům umožní na změny pružně reagovat a současně jim poskytnou dostatek prostoru, aby mohli potřebné změny sami navrhovat a realizovat „zdola“.

Téma dne je rovněž na jedné straně značná nezaměstnanost, na straně druhé velký nedostatek odborníků, počínaje zdatnými a slušnými obchodníky a konče třeba profesemi na údržbu rodinných domů. Máte z čeho vybírat, nebo šikovných lidí opravdu ubývá?

Šikovných lidí je na trhu stále dost, ale musíte je umět správně oslovit. Jiné motivační pobídky fungují na odborníky, kteří za sebou mají léta praxe, a zcela jinak musíte přemýšlet o tom, jak přilákat perspektivní mladé lidi, kteří mají často zcela jiné hodnoty a představy o svém pracovním i soukromém životě. Jinak se jako všechny technologicky zaměřené firmy potýkáme i my s nedostatkem technických pracovníků. Proto myslíme dopředu a intenzivně spolupracujeme jak s vysokými školami, tak například s plynárenskými učilišti.

Úloha talentů roste, ne každá firma si jich váží a dokáže z nich v nejlepším slova smyslu těžit. Máte k jejich vyhledávání nějaký zvláštní program, projekt, metodu?

Vyhledávání a rozvoji talentovaných zaměstnanců se věnujeme dlouhodobě. Každé dva roky otevíráme Trainee program pro talentované absolventy vysokých škol. Musím se pochlubit, že všichni účastníci programu přešli po jeho ukončení rovnou na zajímavé pozice v RWE. Uvnitř skupiny pak s principem Talent Managementu systematicky pracujeme již několik let. Pro talentované zaměstnance máme speciální rozvojové programy, umožňujeme jim účast v zajímavých projektech. Velmi se nám například osvědčil program Talks to Leaders, kde umožňujeme talentům osobně se poznat a spolupracovat s významnými lídry ze skupiny RWE. Získají tak vzory manažerského jednání, řízení a rozhodování a současně se jim otevírají nové možnosti osobního, odborného i kariérního růstu. Věnujeme se i rozvoji manažerů, aby dobře uměli talentované lidi ve svých týmech poznat, rozvíjet a dobře využívat jejich potenciál.

Ostatně – podle čeho vy sama poznáte, že jde o člověka na správném místě? Měla jste možnost vybrat si do svého týmu lidi, o nichž jste byla přesvědčena, že to jsou ti praví?

Šikovný člověk se pozná velmi rychle. Nejde jen o odborné znalosti, ale i lidskou stránku. Dnes už se nikdo neschová za práci někoho druhého. Pracujeme v týmu, a jakmile jeden článek nefunguje, je to okamžitě vidět. Já osobně mám skvělý tým. Některé své kolegy a kolegyně jsem měla možnost vybrat si sama a musím se pochlubit, že jsem se trefila ve všech případech. Jsem obklopena vynikajícími odborníky a lidmi se srdcem na pravém místě. Každý jsme úplně jiný a to nás vzájemně hodně obohacuje.

Dáte částečně při hodnocení osobnosti na vlastní, ryze ženskou intuici?

Bez intuice to určitě nejde. Na jedné straně jsou pro mě při hodnocení lidí samozřejmě důležité profesní kompetence, znalosti a zkušenosti, ale musíte si vzájemně „sednout“ i lidsky. Důležité je pro mě i to, jak daný člověk spolupracuje s ostatními kolegy, protože vždy potřebuji vědět, že se na svůj tým mohu plně spolehnout. Musím vidět a vědět, že lidi v mém týmu práce baví stejně jako mě.

Co si lze představit pod termínem volné pozice v RWE? Kolik specializací představuje portfolio zaměstnanců? A která profese je nejčastější?

Jsme veliká společnost, a proto je škála našich profesí opravdu velmi široká. Ta pestrost se mi mimochodem na mé práci velmi líbí. Zaměstnáváme techniky nejrůznějších specializací, plynaře, energetiky, projektanty. Široké uplatnění u nás najdou IT specialisté, projektoví manažeři, ekonomové, obchodníci. Máme velké call centrum v Ostravě a rozsáhlou síť zákaznických poboček po celé ČR. S ohledem na zaměření našeho podnikání jsou u nás samozřejmě nejpočetněji zastoupené technické profese.

Plynárenství je spíše doménou mužů, ale i tradice se mění. Kolik žen bychom u vás našli a v jakých pozicích?

V celkovém souhrnu počtem opravdu převažují muži, kterých je v celé skupině RWE 65 %, nicméně ženy se rozhodně nenechávají zahanbit. Například na manažerských pozicích je u nás 20 % žen a jejich počet stále narůstá.

Myslíte si, že by se něžná polovina lidstva měla prosazovat právě i na postech ředitelek stavebních, strojírenských, pivovarských a jiných „těžkých a mužských“ oborech?

Proč ne, když je to bude bavit a budou v tom dobré?

Jaký názor máte na tvrzení, že člověk, aby dobře řídil firmu, nemusí být odborníkem například ve slévárenství, ale především schopným manažerem?

Můj osobní názor je, že od lídra se primárně neočekává řešení technických či odborných problémů. Skutečný lídr musí umět udat směr, správně ho lidem vysvětlit a získat je pro plnění vytčeného cíle. Ze zkušenosti vím, že správný manažer se vyznačuje tím, že dokáže sestavit, motivovat a řídit vyvážený tým, složený z potřebných specialistů, expertů a odborníků.

Jistě se účastníte řady konferencí či jiných setkání, kde se diskutují novinky v personalistice. Zaujalo vás něco v poslední době? Něco, co by se dalo například aplikovat na podmínky RWE?

Všechny novinky a trendy z oblasti HR sledujeme velmi pozorně a sami řadu moderních postupů zavádíme do praxe. Souvisí to se změnami práce Lidských zdrojů, o kterých jsme se bavili na začátku. Pokud se chceme přizpůsobovat změnám, musíme být pružní a přizpůsobiví především my sami.

V současné době se zaměřujeme na širší využívání flexibilního stylu práce. U profesí, kde to náplň práce dovoluje, mohou zaměstnanci využívat řady „alternativních forem práce“, jako je home office, home working, zkrácené či sdílené úvazky, nebo pružná pracovní doba. V mém týmu tuto praxi provozujeme již druhým rokem a funguje to bezvadně.

Flexibilní styl práce přináší výhody zaměstnancům i celé firmě. Zaměstnanci oceňují, že si mohou sami uspořádat čas a lépe vyvážit pracovní a soukromý život. Přínosem pro firmu je pak jejich větší motivace a výkonnost a také úspora nemalých finančních prostředků. Nové formy práce velmi oceňují také maminky na mateřské či rodičovské dovolené, kterým to umožňuje postupný a plynulý návrat zpět do zaměstnání. Stejně tak rozšíříme pracovní prostor pro lepší zapojení lidí se zdravotními problémy či hendikepem, kteří by jinak nemohli svoji profesi vykonávat.

Současně chceme ukázat pracovnímu trhu, a především mladým lidem, že jsme progresivním a pružným zaměstnavatelem, který dokáže vyjít vstříc trendům moderní doby a individuálním potřebám zaměstnanců.

otázky připravila Eva Brixi