Zuzka_vyrez.jpgNemusí to být zrovna léto, když budete vybírat roční období, které by se hodilo do vašeho programu pro alespoň krátký pobyt v lázních. Třítýdenní by byl sice nejlepší, ale vysadit i na pár dnů se vyplatí. Nyní většinu z nás čeká dovolená, ale třeba na podzim, řekněme polovina listopadu, kdy venku začínají plískanice a člověk by se nejraději vyhříval někde v kavárně nebo v bazénu... Udělat něco málo jen pro sebe ještě před tím, než začne vánoční shon a poslední resty konce roku, to určitě není od věci. A lázně jsou přímo výzvou. Zkuste třeba Státní léčebné lázně Janské Lázně, s. p. Nabízejí řadu možností, jak investovat čas i peníze – do vlastního zdraví. O tom, co je pro vás připraveno, jsem hovořila s Ing. Zuzanou Pichlovou, marketingovou specialistkou:

Novou lázeňskou sezonu jste zahájili 6. června velkolepým kulturním programem. Již v dubnu byla za slunných dnů ale kolonáda plná. Nač se u vás klienti a pacienti těší vždy nejvíce?

Řekla bych, že na naše odborníky, lékaře a fyzioterapeuty, a procedury, na nichž se u nás rozhodně nešetří. Naši specialisté vynakládají svůj veškerý um, aby napravili, co příroda zanedbala, anebo co člověk nepřízní osudu zažil. Lázně patří k nejstarším v Evropě, léčivý termální pramen byl objeven již v 11. století. Světovou proslulost získaly v 1. polovině 20. století úspěšnou léčbou následků dětské obrny a staly se první léčebnou svého druhu v Evropě vůbec. Teplé minerální prameny a vynikající horské klima se využívá při léčbě pohybových, neurologických, onkologických a respiračních onemocnění. Proslulá je naše dětská léčebna Vesna, která pomohla a stále pomáhá nespočtu dětí s vážným pohybovým i nervovým postižením.

Mnoho vyznavačů zdravého životního stylu si oblíbilo prodloužené víkendy s řadou masáží. Co byste jim doporučila?

Prodloužený víkend řádný pobyt v lázních nenahradí, ale pomůže člověku uvolnit se, přijít na jiné myšlenky, jak se říká, osvěžit ducha i tělo. I to je velmi důležité, zejména vezmeme-li v úvahu, pod jakým napětím takřka všichni žijeme, zejména pak lidé ve vrcholových manažerských pozicích, majitelé firem, v neposlední řadě ženy, které se daly na dráhu businessu. Je to kolotoč, jehož zátěž nezvládne každý. Obnova sil je nutná. Lázně k tomu dobře poslouží.
A masáže? Jak co komu vyhovuje. Jsou ostatně nejstarší formou terapie, která pomocí speciálních hmatů, technik a rituálů pomáhá uvolňovat napětí ve svalech, kloubech, zmírňovat bolest, a především stres. Naše wellness v rámci Aquacentra má pestrou nabídku masáží vhodných k regeneraci a relaxaci organizmu. Zajímavou je havajská masáž Lomi Lomi, která uvolňuje energetické bloky, navozuje hlubokou relaxaci a ladí organizmus na správnou hladinu harmonie.
Ceněná je stále více i manuální lymfodrenáž, která aktivuje lymfatický systém, výrazně podporuje odstraňování metabolických produktů a toxických látek z těla. Má vynikající detoxikační, regenerační, relaxační i kosmetický účinek. Před vyzkoušením této masáže je však vhodná lékařská konzultace.

Vaše fitness centrum je stále plné, využívají ho i lidé z okolí...

To proto, že dokázalo zaujmout řadou rozmanitých programů, z nichž si vybere skutečně každý – ať již ten, kdo je na sportu doslova závislý, anebo ten, kterého cvičení moc nebaví. Naše fitness centrum se zaměřuje na posilování kondice prostřednictvím aerob­ních strojů a skupinová cvičení, například Medical Pilates. Spinningová kola, běžecký pás či veslovací trenažer jsou nedílnou součástí. Klienti mohou také využít multi­funkční posilovací věž nebo si zacvičit v kardio­zóně, a to vše samozřejmě pod vedením zkušeného trenéra.

Velmi zajímavý je prý SM-systém cvičení podle MUDr. Smíška...

Zcela určitě. Jsme pyšní na to, že se jeho filozofií snaží inspirovat další a další zájemci. Opírá se o 25 let klinických zkušeností a slouží lidem s bolestmi páteře v bederní, hrudní i krční oblasti a u akutních výhřezů plotének. Napomáhá i zmírnění následků skolióz. Cvičení má velký význam v prevenci a léčbě poruch velkých kloubů. Metoda je využívána také vrcholovými sportovci jako kondiční trénink pro zlepšení výkonu a předcházení přetěžování a degenerace páteře a velkých kloubů. Mohla by to být pobídka například pro ty, kteří tráví hodiny u počítače, tedy i pro vaše čtenářky.

A co je to Flexi-bar?

Cvičení s tyčí z umělé hmoty, které je prevencí proti bolesti zad, napravuje chybné držení těla a zlepšuje senzomotoriku.

Jaký byste tlumočila vzkaz našim čtenářkám?

Nebojte se ničeho, ani výčitek svědomí, že byste čas měly využít jinak, když si k nám zajedete na pár dnů odpočinout. Ono se vám to vrátí. Lepší kondice se projeví i na vašich úspěších. Není to žádné nové moudro, tak to prostě funguje.

ptala se Eva Brixi