Bilapani_CMYK.jpgKdyž jsem Ing. Kateřinu Šrámkovou viděla a slyšela poprvé, nevěřila jsem, že jako matka několika potomků a podnikatelka v jednom dokáže tolik věcí najednou: sršet nápady, které umí dovést k realizaci, stíhat několik jednání denně, řídit vše, co s provozem na zámku v Loučni souvisí, a především se ještě starat o rodinu. Úctyhodný výkon:

Zámek Loučeň na Nymbursku má zajímavou historii a neméně atraktivní současnost. Co daly zdejší dějiny dnešním dnům?

Loučenský zámek byl postaven jako rodinné sídlo šlechty, která vlastnila loučeňsko-dobrovické panství. Nebylo to žádné reprezentativní sídlo, ale účelně a na svou dobu moderně postavený palác, ve kterém početná rodina žila a kde se řešily veškeré podnikatelské aktivity na panství, jež dávalo obživu zhruba 40 000 lidí. Pole, lesy, pastviny, ovocné sady, cukrovary, cihelny, obora, těžba a zpracování dřeva. To vše je již minulostí a my máme příležitost se postarat o ten samotný zámek s překrásným parkem. Rozhodla jsem se před více než deseti lety, že ze všech možných záměrů půjdeme cestou zpřístupnění zámku veřejnosti a že v barokním prostředí vytvoříme klasickou prohlídkovou trasu a že v zámeckém parku vybudujeme nově labyrinty a bludiště. Ukázalo se, že to byl ten nejlepší nápad, které jsem v životě dostala.

Evropské finanční prostředky pomohly vzkřísit myšlenku o zpřístupnění bohatého odkazu minulosti a nabídnout prostory rozmanitým skupinám zájemců. Kdo je vaším nejčastějším návštěvníkem?

Patříme mezi nejnavštěvovanější památky v naší zemi, dle statistik jsme aktuálně na sedmém místě. To jsou výsledky, o kterých se mi na začátku skutečně ani nesnilo. Je to díky tomu, že jsme se rozhodli pro celoroční otevírací dobu a že máme produkty pro široké spektrum hostů. Chodí k nám rodiny s dětmi, ale jezdí i zájezdy seniorů ze zahraničí. Doslova nejčastější návštěvník je ale rodičovský pár ve věku 35 let s dvěma malými dětmi z Prahy. Díky dobře přístupnému parku a zábavě pro mladší generaci jsme se stali oblíbenou dětskou destinací.

K pravidelným datům patří květnový Svátek matek nebo přehlídky historických automobilů v červnu. Co všechno jste pro letošek ještě připravili?

Svátek matek a Den otců slavíme již několik let. Vždy dáváme vstupné zdarma pro mámy a táty, k tomu nějaký dáreček a chystáme speciální program. Letošní se ponese ve středověkém duchu, protože k nám opakovaně na léto přijíždí Robin Hood se svojí družinou a maminky se budou moci seznámit například s taji středověké kuchyně. Děti pro ně budou zase vyrábět srdíčka a přání. Přehlídka historických automobilů Concours d’Elegance nás přenese úplně do jiné doby, ocitneme se na počátku 20. století. Málo se ví o tom, že majitelé zdejšího panství, rodina Thurn-Taxisů, byli největšími akcionáři firmy Laurin a Klement, výrobce aut z Mladé Boleslavi, a že Erich Thurn-Taxis byl prvním předsedou správní rady, když se původně obchodní společnost přeměnila na akciovou. Letošní ročník se díky tomu poprvé uskuteční se Škoda Auto jako hlavním partnerem. Budou zde k vidění krasavci s koni pod kapotou, někteří návštěvníci na tuto akci chodí v dobovém oblečení, takže se těšíme, že zde bude panovat autentická dobová atmosféra.

Cestu do zámku našly také firmy, které využívají komfort zdejších konferenčních prostor. Co mohou mít k dispozici, jak komponujete program, aby se tu nejen pracovalo, ale také odpočívalo? 

Zámecký hotel je v budově původního úřednického domu, nikoliv v zámku samotném. Kongresové kapacity jsme vybudovali v době, kdy se předpokládal velký nárůst zájmu o pořádání firemních akcí mimo velká města. Věřím, že hotel v centru města má pro takové akce ideální polohu, k nám si klienti musí trošku „zajet“. Ti, kteří k nám přijdou poprvé, jsou nadšeni ze sálu, který disponuje veškerými technickými vymoženostmi, a přitom má výhled do zámeckého parku. Dobře se u nás vaří a máme bezpočet možností a prostor pro večerní a odpočinkové programy. Těmi nejoblíbenějšími je cvičení jógy nebo jogging v zámeckém parku, grilování na terase zámku a překvapivě dětský lanový park, ve kterém se krásně dospěláci „vyřádí“.

Kolik svateb se zde již odehrálo? Vy sama jste také u toho?

Podle našich statistik v letošním roce překročíme číslo 1000 svatebních obřadů od roku 2000. Takže směle můžeme říct, že svatby dělat umíme. Dnes se nejčastěji stává, že noví klienti přicházejí díky tomu, že zde někomu na svatbě již byli jako hosté a že se jim naše prostory líbily. My se vždy snažíme o to, aby měli snoubenci pocit, že s nimi chystáme a zažíváme ten velký den D, byť to je náročné ne­jen na organizaci práce. Já osobně, když vidím nevěstu nastupující přes starobylý nazdobený most za doprovodu svatebního pochodu, tak mám slzy v očích vždy. Přesto, že je to tak známá scéna, tady pod korunami staletých stromů je to výjimečně silný zážitek.

V nabídce je rovněž romantické ubytování, například program nazvaný Manželská láska nebo Dotyk přírody, což je ryze ženská záležitost nasměrovaná k relaxaci a nabrání dalších sil. Příjemné chvilky se dají strávit v Domečku knížete Alexandra...

Máme pár skutečně netypických pokojů v historických prostorách, které vyhledávají klienti s touhou zažít něco jiného. Vždy, když je zájemcům ukazuji, mám radost, že jsou překvapeni. Speciálně v Domečku knížete Alexandra, který byl postavený jako zahradní pavilon a traduje se, že zde kníže přijímal neurozené dámské návštěvy. Tak jsme rozhodli na tuto tradici navázat a vybavili jsme toto apartmá postelí s nebesy, krásnou rohovou vanou, a romantickými dekoracemi. Říkala jsem si, jak by to asi dnes starý pan kníže viděl, a myslím že by se mu tento útulný domeček také líbil.

Slyšela jsem, že právě ženy hojně pracovně vytížené, tedy v manažerských pozicích a podnikatelky, k vám jezdí poměrně často, aby na pár dnů zapomněly na každodenní stres a vyčistily hlavu. Proč se jim tady tak líbí?

V posledních dvou letech nám velmi rostou pobyty skupin, zejména ženských, na víkendová cvičení. Umíme jim vyjít vstříc při sestavení jídelníčku, který potřebují, v ceně pobytu je pitný režim. Máme hezký prostor na cvičení, k tomu bazén, masáže, sauny, a hlavně ten úžasný zámecký park, kde mohou cvičit venku. To je největší přidaná hodnota, které městské zařízení nemůže nabídnout. Představte si, že ležíte na trávě, relaxujete, splynete se zemí a pozorujete stromy nebo večer vycházející hvězdy. Já lepší místo pro meditaci neznám.

Asi víte, co takové šéfky potřebují – sama jste v roli ředitelky zámku program odpočinkových možností vymyslela a sestavila. Navíc i vy jste statečnou maminkou a nestaráte se jen o jediného potomka...

Mám čtyři děti a Zámek Loučeň považuji za své páté dítě. Navíc mi kdysi jeden z našich zaměstnanců řekl, že když jsem se kdysi rozhodla podnikat, tak jsem k těm svým čtyřem dětem dobrovolně vzala na svá bedra odpovědnost za dalších třicet lidí, a že na ně musím pohlížet také jako na děti. Někdy zlobivé, někdy nemocné, ale že za ně mám odpovědnost taky. Což je velmi trefné přirovnání a každý, kdo je zaměstnavatelem přes dvacet let, moc dobře ví, o čem mluvím. Jsem pyšná na to, kolika lidem v regionu dáváme práci díky tomu, že v roce 2007 vznikla nová turistická destinace Zámek Loučeň.

Značný zájem je o takzvané čokoládové prohlídky s ochutnávkou. Co si pod tím mohu představit?

 

Představte si, že jsou sladké, hříšně dobré, potěší chuťové buňky, a ještě se o čokoládě dozvíte něco, co jste dodnes netušila. Je to naše nabídka pro ty návštěvníky, kteří u nás na prohlídce už byli, ale nechtějí poslouchat opakovaně to samé. Takže jim místo historie zámku povídáme o kořenech fenoménu zvaném čokoláda a hlavně jim tu čokoládu dáváme při prohlídce ochutnat. Máme svého dvorního dodavatele, který speciálně pro nás připravuje malé porcičky čokolády, a jak se říká, to je úlet!

A jaký je sen zámecké paní? Může se o něm mluvit?

Tím, co jsme na Loučeni vybudovali, jsme změnili zdejší proud dějin. Ze zámku před spadnutím je vyhledávaná turistická atrakce. Moc bych si přála, aby tento počin měl pokračování v budoucnosti a aby sem návštěvníci chodili za třicet i za sto let. Za ty roky, která jsem tady na Loučeni strávila, jednoznačně vím, že to, co tady děláme, je fungující model, jak vesnickou památku udržet při životě.

ptala se Eva Brixi