IMG_6522.jpgOsud prý bývá napsán ve hvězdách nebo ho máme zaznamenaný v dlani. Takovým řízením osudu se můžete stát i výjimečnou podnikatelkou jako Bc. Renata Klimentová, majitelka společnosti KM-KOV s.r.o. Netušila, že bude muset převzít firmu na sběr a zpracování kovového odpadu po otci, přestože se původně věnovala docela jinému povolání. Změnila svůj život, ale ne přístup k práci, lidem, životním hodnotám.

Ocenění Výjimečná podnikatelka od GE Money Bank vás, dá se říci, zbavilo anonymity a dostalo „pod světla ramp“. Jak jste tento titul přijala a co pro vás znamená?
Za toto vyznamenání bych chtěla poděkovat paní Radce Pekelské z GE Money Bank, která mi tuto cenu udělila, a paní Heleně Kohoutové, která mě přesvědčila k přihlášení do soutěže Ocenění českých podnikatelek. Byla jsem velmi překvapená, protože jsem naprosto obyčejný člověk a nepřipadám si vůbec výjimečná. To, že jsem postoupila do užšího výběru soutěže, je vlastně zásluhou mnoha lidí – zákazníků, zaměstnanců i odběratelů, protože bez jejich spolupráce bych nemohla fungovat, a proto toto ocenění patří převážně jim. A co to pro mě znamená? Určitě si vážím jak ceny samotné, tak i toho, že mě vybrali lidé, které jsem nikdy předtím neviděla, a neznali mě. S odstupem několika týdnů po vyhlášení mohu říci, že mě ocenění povzbudilo a připravuji, nebo jsem si dala za cíl připravit, několik projektů, které bych chtěla začít a dokončit.
Čím vás přitáhl kovošrot, místo, kde vládnou muži?
Činnost kovošrotů je zajímavá v tom, že vykupujete a zpracováváte různé druhy odpadů. Každý odpad se zpracovává jinak, má jiné dodavatele i odběratele. Pokud činnost neustále rozšiřujete o nové druhy odpadů, pak se neustále musíte učit novému, a proto není tato práce stereotypem, ale je o neustálém hledání, vymýšlení a poznávání nového. A navíc jste v kontaktu s lidmi (zákazníky), kteří pracují v různých oborech a máte možnost se i o těchto jejich oborech něco dozvědět.
Sběrny kovového odpadu často zaplňují stránky „černé kroniky“, protože tam někdy končí věci nejasného původu. Je to problém i u vás?
Sběrny jsou často zmiňovaným tématem v různých médiích, ale je potřeba uvést, že nelze všechny sběrny házet do jednoho pytle. Pokud sběrna vykoupí dopravní značení, hřbitovní předměty a další věci, které jsou zakázané vykupovat od fyzických osob, měla by za to být zodpovědná a postižitelná. Opět uvedu, že tato konkrétní sběrna by měla být postižitelná, nikoliv všechny sběrny. S tímto typem věcí se nesetkáváme, naši zákazníci jsou informovaní o tom, co nelze vykoupit, a obsluha každé naší provozovny je proškolena, takže u nás to problém není. Zřídka se setkáváme s tím, že obsluha vykoupí třeba starý sud nebo trubku a později se zjistí, že nepatřily zákazníkovi, proto je vracíme zpět původnímu majiteli. Tohle bohužel ovlivnit nemůžeme, a pokud zákazník tvrdí, že odpad pochází z úklidu jeho zahrádky, obsluha nemá důvod mu nevěřit, neboť se jednalo o běžný odpad, který je možné vykoupit. Pokud tedy někdy nastane podobný případ, věc je vrácena majiteli.
Vím, že se snažíte motivovat občany ke sběru odpadních kovů. Byl to váš nápad a osvědčil se?
Každý podnikatel se snaží přilákat k sobě co nejvíce zákazníků. Stejně tak i my se snažíme motivovat nejen občany k důslednějšímu třídění odpadů, proto postupně rozšiřujeme portfolio svých služeb o další a další druhy odpadů. Někteří třídí odpad z přesvědčení, že dělají správnou věc, ale větší skupina třídí, aby za starý odpad získala finanční obnos, a mohla si tak třeba kompenzovat pořízení nové věci. Bez finančního motivu by třídění odpadů nebylo důsledné.
Ve šrotu končí mezi starým haraburdím i věci funkční, které někdo shání, jindy zase naprosté unikáty sběratelské ceny. Dokážete je zachránit? A vzpomenete si na nejzajímavější výkup?
Funkční věci se objevují, protože lidé pořizují věci modernější a dokonalejší. Provádíme likvidace technologických celků, strojů a zařízení, nepotřebných skladových zásob, takže se setkáváme s různými stroji, které jsou sice funkční, ale nikdo je už nevyužije – mají třeba velkou spotřebu energie, složité manuální ovládání atp.
Dnes už se „unikáty“ objevují zřídka, a když už ano, tak jsou zničené a nelze je nijak zachránit. Občas, když lidé vyklízejí garáže po prarodičích, tak přivezou například velmi staré kolo, staré díly na motorky, ale toho je opravdu velmi málo. Dnes firmy většinou odevzdávají do sběren výrobní odpad, občané pak např. při rekonstrukcích plotů a střech odevzdávají rezavé trubky a plechy nebo pletivo. Pro mě byl asi nejzajímavější ten výkup, kdy mi volala firma, že likviduje staré skladové zásoby a má toho asi 10 tun. A nakonec toho bylo něco kolem 1000 tun. 
Osvědčil se váš systém ceny na míru? Jak to v praxi funguje?
Při tvorbě cen musíme samozřejmě zohlednit spoustu faktorů – od dopravy k zákazníkovi až po náklady na zpracování konkrétního druhu odpadu od konkrétního zákazníka. Cena na míru tedy znamená, že každý zákazník – dle druhu odpadu, který produkuje, dle četnosti a množství dodávek, dle dopravní vzdálenosti, obdrží určitou individuální cenovou nabídku. Kromě ceny na míru se snažíme zákazníkům vyjít vstříc, i pokud potřebují odvézt například stavební odpad (tímto se nezabýváme), ale provozujeme autodopravu, tudíž to klientovi odvezeme na místo určení.
Společenská odpovědnost firem pro vás není cizí slovo. Zaměstnáváte hendikepované i jinak znevýhodněné osoby, podporujete nadaci Kapka naděje. Pomáháte i čistit město a okolí od odpadu a nepořádku?
V našem oboru je možné na některé pozice obsadit lidi s určitým zdravotním omezením, lidi bez VŠ titulu nebo starší občany, kteří si ke svému nízkému důchodu potřebují přivydělat, aby mohli pokrýt náklady na základní potřeby – léky, nájem apod. Většina sběren takovéto občany také zaměstnává a pomáhá k životu nejrůznějším nadacím a centrům. My v současné době podporujeme rozmanitá místní zařízení – sport a volný čas pro děti a mládež. Co se týká nepořádku – tak o tom se v našem městě hovořit nedá. O úklid se mimo technických služeb stará i občanské sdružení.
Nedivím se, že ve vaší branži podporujete silné chlapy – nejen místní hokejový klub, ale i kulturisty a zápasníky. Taky váš nápad?
To ne, ale byla jsem oslovena a zdálo se mi jako dobrý nápad podpořit sport dětí a mládeže a volný čas zájemců o kulturistiku nebo motorkáře. Mít zájem o něco jiného než počítačové hry a sociální sítě a svůj volný čas věnovat sportu se musí ocenit a podpořit.
Když už máte kovů plnou hlavu a potřebujete si odpočinout, co máte nejraději?
Určitě je to cestování, sport a zahrada.
KM-Kov je rodinná firma, ale žena vždy sedí na dvou židlích, když je podnikatelka a zároveň ochránkyně domácího krbu. Jde to u vás, netrpí někdy firma, jindy rodina?
Musíte si určit své priority, rozvrhnout čas pro práci, rodinu a volný čas a také naučit se „vypnout“. Pak to jde skloubit. Sem tam se objevují mimořádné situace, ale ty řeším operativně, aby nikdo netrpěl. Navíc, pokud vás baví práce, kterou děláte, a jsou kolem vás lidé, kteří vás podporují, jde všechno snadněji.
Nakonec největší přání do nového roku: co by vás opravdu potěšilo?
Já bych přála všem podnikatelům, ať mají dostatek práce, dostatek zakázek, dobrou platební schopnost a hlavně vytrvalost. Mě osobně by potěšila věrnost našich zákazníků i v následujících letech.
pogratuloval a popřál vše nejlepší Pavel Kačer