DSC08883Čtvrtá ze šesti nových jedlých školních zahrad se otevřela v úterý 30. května při Mateřské škole ul. 28. října Turnov. Byl to výsledek spolupráce mezi společností Lidl a programem Skutečně zdravá škola. Díky úspěchu v grantové výzvě získaly šest základních a mateřských škol finanční prostředky na výstavbu jedlých školních zahrad.

Po krátkém uvítacím programu čekalo na všechny drobné pohoštění, malé zahradní překvapení a prohlídka zahrady. Společnost Lidl zajistila i ochutnávku ze svého zdravého sortimentu. „Každý, kdo přišel, s námi mohl posedět v klidném prostředí a zažít tak příjemné odpoledne v zázemí komunitní zahrady,“ řekla ředitelka školy Lenka Dékány.

Vzdělávání a práce na školní zahradě má pro žáky zásadní pozitivní význam: otevírá dětem zcela nový svět učení, poznávání rostlin a přírodních procesů, umožňuje ocenit přírodu jako celek, podporuje pozitivní změnu stravovacích návyků, zvyšuje koncentraci a představivost, rozvíjí sociální dovednosti, estetiku, zvyšuje sebevědomí a dává dětem pocit hrdosti na svůj úspěch. „Vzdělávání dětí na školní zahradě bylo nedílnou součástí kritérií celoškolního programu Skutečně zdravá škola. Byla to velmi oblíbená aktivita, do které se zapojovaly i ty nejmenší děti v mateřských školách,“ vysvětlil Tom Václavík, ředitel programu.

„Jedlá zahrada byla naším snem již delší dobu. Prvních návrhů se účastnili všichni zaměstnanci školy společně s dětmi, na pomoc a konečný projekt jsme přizvali i zahradního architekta a odborníka. Samotná realizace po konečném návrhu proběhla v listopadu 2022, kdy jsme společně s rodiči, dětmi a naším poradcem zasadili ovocné stromy (jabloně, hrušeň, švestky, třešeň, meruňky a broskvoň), založili jsme záhony s ovocnými keři (borůvkové, malinové, ostružinové, rybízové a angreštové) a vybudovali nové vyvýšené záhony, kde byly již aktuálně zaseté hrášek, mrkev, ředkvičky a roketa, vysazené byly i dětmi předpěstované saláty, dýně a cukety, v jednom ze záhonů byly zasazené brambory. Děti se o rostliny učily starat a už se těšily na bohatou sklizeň, kterou budou využívat jak ve školní kuchyni, tak i pro samostatnou přípravu pokrmů přímo dětmi. Zahrada získala i po stránce estetické nový vzhled a stala se tak příjemným místem pro společná setkávání,“ doplnila Lenka Dékány.

„Těší nás, že můžeme podpořit školy a školky  při výstavbě jedlých školních zahrad. Díky jedlým zahradám se děti naučí pečovat o ovoce a zeleninu, výpěstky budou využité ve školní jídelně a zároveň vznikne místo pro komunitní setkávání mezi školou a rodiči. V grantové výzvě zabodovaly školy a školky, které mají s pěstováním na školních pozemcích dlouhodobou zkušenost, ale také školy, které jsou na poli budování školních zahrad nadšeným nováčkem. Vítězové grantové výzvy tak mohou díky finančnímu příspěvku rozšířit své stávající zahrady o rozmanité prvky, ovocné keře a stromky, vyvýšené záhony nebo mohou díky grantu jedlou zahradu vybudovat zcela od základu,“ uvádí mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Do prvního ročníku grantové výzvy na vybudování jedlých zahrad přihlásilo v roce 2022 své projekty 21 škol zapojených v programu Skutečně zdravá škola. Zástupci programu Skutečně zdravá škola a společnosti Lidl vybrali celkem šest škol, z nichž každá získala 100 000 Kč na realizaci jedlé zahrady a zároveň metodickou podporu při jejím budování. „Z velkého zájmu máme obrovskou radost. Všechny žádosti byly velmi kvalitně zpracované – ukazuje se, že téma vzdělávání na školních zahradách je aktuální a populární. Rádi bychom podpořili všechny školy, to ale bohužel nejde. Výběr byl opravdu těžký," říká Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

Nová jedlá školní zahrada již byla vloni otevřena při Mateřské škole Řestoky. Další budou během letošního jara otevřeny v těchto školách: Fakultní základní škole Otakara Chlupa v Praze 13, Mateřské škole 28. října Turnov, Mateřské škole Palováček v Šenově u Nového Jičína, a v Základní a Mateřské škole Ludgeřovice (okres Opava).
O Skutečně zdravé škole

Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. Do programu se mohou zapojit mateřské, základní i střední školy. Program má prokázaný pozitivní vliv na zdraví dětí, jejich schopnost učit se a na udržitelnost stravování ve školách a rozvoj regionu.
Program nabízí otevřený participativní proces vzdělávání - zapojení všech aktérů od žáků, učitelů, vedení školy, kuchařek, rodičů, zřizovatelů až po místní podnikatele a členy okolní komunity. Školy se aktivně zapojují do komunitního života obce. Aktivní zapojení rodičů umožňuje vedení školy získat zpětnou vazbu a zajímavé nápady.

Více informací naleznete na:
http://www.skutecnezdravaskola.cz/ 
https://www.facebook.com/skutecnezdravaskola/ 
https://www.youtube.com/channel/UCo8WYUpEkTdhLZYKoQCyjnA 
https://twitter.com/Skutecne_zdrava 
https://www.instagram.com/skutecnezdravaskola/ 

(tz)