3 Ředitelka ČeTajuplné noční prohlídky středověkého stříbrného dolu za svitu kahanu, které se konají každou středu. Letní muzejní čtvrtky s interaktivním workshopem na téma baroko. Vlastnoruční výroba nádob podle prvních zemědělců. Komentované prohlídky k výstavám i koncert středověké hudby pod širým nebem. To všechno nabídne Kutnohorské léto, které od 5. července do 31. srpna chystá pro návštěvníky České muzeum stříbra v Kutné Hoře. Chybět nebude ani „havířský trenažér“ – dvě makety havířské štoly, kde je možné si průchod úzkou důlní chodbou nejprve nanečisto vyzkoušet. Vstupné na všechny akce je za vlídné prázdninové ceny od 30 do 50 korun. Místa lze rezervovat na stránkách Kutnohorského léta https://www.cms-kh.cz/vystavy, vstupenky lze koupit i přímo před akcí.

„Neobyčejný zážitek představují noční prohlídky středověkého dolu, kde se dříve těžilo slavné kutnohorské stříbro. Trasu je možné projít s rozsvíceným kahánkem, který si návštěvníci mohou i zakoupit. Kutná Hora je i po setmění velmi krásná. Noční prohlídky budeme pořád každou středu od 21.30 hodin a první z nich je možné navštívit už 5. července,“ láká na akci ředitelka Českého muzea stříbra Lenka Mazačová.

„Středověký důl bude samozřejmě otevřený i ve dne. Před budovou Hrádku, jehož je důl součástí, nově instalujeme dvě makety. Ty mohou pomoci nerozhodným návštěvníkům, kteří nevědí, zda chtějí na prohlídku podzemí absolvovat. Jsou to v podstatě dvě průlezky. Každý tak může předem zjistit, kolik místa je v nejnižší a v nejužší části dolu a zda tudy může projít,“ dodává.

Baroko na oko, pravěká keramika i neobyčejné motocykly

Každý prázdninový čtvrtek se v Českém muzeu stříbra chystají i doprovodné akce věnované mimo jiné barokní kultuře – například osobnosti a tvorbě slavného architekta Jana Blažeje Santiniho. „Interaktivní program v Kamenném domě s názvem Baroko na oko – Sedlec barokní je určen pro všechny zájemce o tuto dobu, včetně rodin s dětmi. Uskuteční se 20. července a zacílí také na smyslové zážitky návštěvníků. Ti se vcítí do atmosféry baroka, seznámí se s půdorysy staveb, poslechnou si tehdejší hudbu a vychutnají si i kořenitou vůni kadidla,“ vysvětluje Mazačová.

„Pokud počasí dovolí, rádi bychom uspořádali 27. července v areálu Hrádku interaktivní program k výstavě Bylany. Ta ukazuje život prvních zemědělců a lidé si tu podle vzoru nalezené pravěké keramiky budou moci vyrobit i keramiku vlastní. V Hrádku pak uslyšíme 17. srpna i koncert středověké a renesanční hudby. A jestliže nám počasí přát nebude, akce přesuneme do interiérů,“ doplňuje Mazačová.

7 Muzeum stříK lákadlům Kutnohorského léta bude 13. července patřit i komentovaná prohlídka výstavy Kutnohorský Jandův odborný závod, plynmistr a motocykly. Provázet jí bude autor výstavy Michal Cetkovský, pravnuk plynmistra Václava Pánka, původního majitele někdejší slavné kutnohorské firmy. „Václav Pánek patřil na začátku minulého století k předním mechanikům v Kutné Hoře s neuvěřitelným záběrem v oboru – od šicích strojů, kol až po automobily. Jandův závod, jeho dějiny i zajímavosti, představí návštěvníkům přímý potomek tohoto mimořádně šikovného muže,“ zve na prohlídku Lenka Mazačová. A připomíná, že koncem srpna je na programu ještě Medailérský workshop pro rodiny s dětmi.

Pestrý program, vysoká návštěvnost

Od začátku sezóny zavítá do Českého muzea stříbra více než 1000 lidí týdně. „Jsme jednou z nejnavštěvovanějších památek Středočeského kraje. Za první tři neděle viděly výstavu Bylany – Život prvních zemědělců více než čtyři tisíce lidí. Nově doplněná expozice Kutná Hora v kovu ražená zaujala více než patnáct set návštěvníků. A výstavu Kutnohorský Jandův odborný závod, plynmistr a motocykly navštívilo již zhruba pět stovek zájemců,“ uvádí ředitelka Mazačová.

České muzeum stříbra je podle Lenky Mazačové výjimečnou institucí. „Nachází se v jedinečném prostředí a působí ve třech památkových objektech. Hrádek, Kamenný dům i Tylův dům. Posledně jmenovaný je nyní z technických důvodů uzavřen, ostatní dvě budovy jsou však v sezóně přístupné veřejnosti a nacházejí se v nich stálé expozice i krátkodobé výstavy. Za návštěvu stojí také samotná budova Hrádku, která je sídlem našeho muzea. Je to původně menší městský hrad. A kdo má hrady rád, bude jím jistě potěšen. Také další budova, Kamenný dům na Václavském náměstí, má svoje kouzlo. Jde o gotický dům s nádherným rekonstruovaným průčelím. I ten se řadí k nejzajímavějším památkám Kutné Hory. Patříme k muzeím, kam by měl alespoň jedenkrát zajet každý, kdo má rád historii a památky. A to i ty technické. Jak aktuální výstava o životě nejstarších zemědělců, tak náš středověký důl na stříbro jsou totiž opravdu jedinečné,“ uzavírá Mazačová.

Více na www.cms-kh.c

https://www.facebook.com/muzeumkh 

Doprovodné akce v rámci Kutnohorského léta v Českém muzeu stříbra:

Kutnohorské léto – 5. 7. – 31.8 noční prohlídky dolu od 21.30 každou středu

muzejní čtvrtky:

Hrádek:

6.7. od 18 hodin – Komentovaná prohlídka výstavy Kutná Hora v kovu ražená s autorem výstavy

Prohlídka výstavy medailí, odznaků, mincí a dalších ražeb z Kutné Hory a širokého okolí. Povídání o dějinách medailérství, o pracovních postupech při vzniku medailí a mnoha zajímavostí kolem regionálních ražeb a událostí, které jejich vznik doprovázely.

27.7. od 16 do 19 hodin – Interaktivní program k výstavě Bylany. Život prvních zemědělců

Návštěvníci budou moci vyzkoušet interaktivní prvky výstavy Bylany. Prohlédnou si také řadu nalezených pravěkých keramických nádob. Podle těchto vzorů si pak budou moci vyrobit svou vlastní keramniku.

17.8. od 18 hodin – Koncert středověké a renesanční hudby v podání skupiny Tre Donne

Koncert v produkci tria zobcových fléten za doprovodu zpěvu.

24.8. od 16 do 19 hodin – Medailérský workshop pro rodiny s dětmi

Komentovaná prohlídky výstavy s povídáním o dějinách medailérství, zajímavostí kolem regionálních ražeb a událostí, které jejich vznik doprovázely. To vše spojené s tvorbou vlastních návrhů medailí pro začínající umělce, které si odnesete domů.

31.8. od 16 – do 19 hodin Rozloučení s prázdninami v muzeu

Přijďte se rozloučit s prázdninami do muzea. Čekají na vás pestré úkoly, zábavná stanoviště a mnoho dalšího. U nás se nudit nebudete!

9 Detail z výstavy motockylů v Českém muzeu stříbra foto René VolfíkKamenný dům:

13.7. v 18.00 – Komentovaná prohlídka výstavy Kutnohorský Jandův odborný závod, plynmistr a motorky s autorem výstavy

Komentovaná prohlídka k výstavě o významné kutnohorské firmě, jejích dějinách a osudech s potomkem původního majitele.

20.7. – Populárně naučný interaktivní program Baroko na oko, aneb Sedlec barokní. K osobnosti a tvorbě architekta J. B. Santini Aichela představitele barokní gotiky

Přijďte se ponořit do barokního světa, budeme hledat jeho stopy a dozvuky. Na baroko si společně posvítíme a také k němu přivoníme.

Interaktivní program pro rodiny s dětmi.

3.8. 18.00 – Komentovaná prohlídka výstavy Kutnohorský Jandův odborný závod, plynmistr a motocykly s autorem výstavy

Komentovaná prohlídka k výstavě o významné kutnohorské firmě, jejích dějinách a osudech s potomkem jejího původního majitele.

10. 8. od 18 hodin – Komentovaná prohlídka s obnovené expozice Cechy

Prohlídka obnovené expozice věnované historii sdružování řemeslníků v organizacích zvaných cechy. O životě v cechu od učednických let přes tovaryšský vandr, mistrovské zkoušky až po slavnostní pohřeb.

Víte, že…

… i září bude v Českém muzeu stříbra patřit architektu Santinimu? „V letošním roce si připomínáme výročí Jana Blažeje Santiniho Aichela a k této příležitosti jsme se rozhodli uspořádat kulatý stůl. Půjde o přednáškový den určený pro laickou i odbornou veřejnost, kde bychom rádi připomněli dějiny sedleckého kláštera od jeho počátků. Přednášky se uskuteční 14. 9. v prostorách Hrádku,“ říká ředitelka muzea Lenka Mazačová.

… v Českém muzeu stříbra je nyní ke zhlédnutí až do podzimních měsíců celkem pět výstav? První z nich: Bylany. Život prvních zemědělců přibližuje na Hrádku nejstarší historii, která se odehrávala kousek od Kutné Hory, a ukáže mimo jiné i virtuální neolitické sídliště. Na Hrádku pak probíhá výstava s názvem Kutná Hora v kovu ražená, která poukazuje na vzácné unikáty medailérské tvorby. Kamenný dům představuje expozici Cechy zahrnující předměty místních řemeslníků od ranného novověku až po 19. století. A jeho další prostory pak patří motocyklům v Kutné Hoře. Další část Kamenného domu Českého muzea stříbra patří výstavě Ozvěny sedleckého kláštera. „Přidali jsme se k projektu „Santini Immortalis, 300 let po smrti, přesto nesmrtelný. Výročí úmrtí významného barokního architekta si tak připomínáme menší výstavou barokních předmětů, které se váží ke klášteru v Sedlci,“ doplňuje Mazačová.

(tz)

Foto René Volfík