pets 3715733 1280Pro spoustu lidí je dnes už zcela běžnou záležitostí, že letní dovolenou v zahraničí stráví se svým psím parťákem. A překážkou není ani cesta letadlem. Uvažujete o takovém společném dobrodružství i vy? Poradíme, na co a jak se připravit.

První a nejdůležitější otázkou, kterou byste si měli položit, není, do jaké destinace přesně vyrazit a s kterou aerolinkou letět, ale jestli to pro vašeho pejska bude vhodné. „Jestliže má váš čtyřnohý parťák pro strach uděláno, nadšeně se vrhá do nových věcí a nedělá mu problém cestovat s vámi autem ani v přepravním boxu, pak by měl i svůj první let v pohodě zvládnout. Pokud však máte doma uzlíček nervů, který by cestu protrpěl a ani v cizím prostředí by se necítil dobře, raději jej nestresujte a nechejte ho doma s hlídáním,“ doporučuje Bedřich Synek, ředitel společnosti PetExpert, jejímž pojistitelem je ČSOB Pojišťovna.

Destinaci vybírejte nejen podle podmínek, ale i délky letu

Před samotným nákupem letenky je potřeba zjistit, zda je vůbec možné psa do vámi zvolené dovolenkové destinace přepravit. Je třeba mít na paměti, že každá země stanovuje jiné podmínky a požadavky – ověřit si je můžete na HYPERLINK "https://www.svscr.cz/cestovani-se-zviraty-v-zajmovem-chovu/" stránkách Státní veterinární správy ČR. Pozor si dejte také na to, že v některých zemích musejí psi po příletu do karantény.
Při volbě destinace se zaměřte i na praktické aspekty cesty. Nejlepší je, pokud si vyberete zemi, do níž si můžete zarezervovat přímý let. A letíte-li se psem poprvé, zkuste vybrat země, kam vám cesta zabere co nejméně času, ideálně do 4 hodin.

S kým letět

Abyste mohli se psím parťákem vyrazit do oblak, je jasné, že si musíte vybrat takovou leteckou společnost, která domácí mazlíčky přepravuje. Vybírat můžete například z aerolinek ČSA, Lufthansa, Smartwings, British Airways a další.
Přepravu zvířete letadlem je nezbytné zarezervovat včas před samotným nákupem letenky, jelikož je pro ni určena jistá kapacita. Existuje pravidlo, že jeden cestující si může vzít na palubu letadla pouze jednoho domácího mazlíčka. Zvíře je tedy vždy spojeno s rezervací daného cestujícího, a aby vše proběhlo bez problémů, je dobré mít vystavené potvrzení o rezervaci.
Jakmile leteckého dopravce vyberete, důkladně si prostudujte podmínky a pravidla, která se k přepravě zvířat u dané společnosti vážou. Domácí mazlíčci se přepravují výhradně v uzavíratelných schránkách (přepravkách) s pevným a nepropustným dnem a dostatečnými otvory pro větrání. „Přepravky musejí splňovat určité rozměry, které se odvíjejí od velikosti zvířete. Maximální rozměr schránky, kterou lze přepravovat, je k nalezení v přepravních podmínkách letecké společnosti. Přepravku také rozhodně vybavte štítkem se svým jménem, kontaktem a informací, odkud a kam cestujete,“ radí Bedřich Synek ze společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění domácích mazlíčků a věnuje se také osvětě v péči o zvířecí parťáky.
Leteckého dopravce bude zajímat celková váha schránky s domácím mazlíčkem, rozměry schránky, informace o rase zvířete a váš rezervační kód. Následně vám dopravce potvrdí rezervaci o přepravě zvířete a na základě rozměrů a váhy přepravky určí, zda si ji budete moct vzít na palubu nebo bude přepravována v zavazadlovém prostoru. Při nástupu do letadla je rozhodně vhodné informovat personál, že s vámi cestuje živé zvíře. Pokud je pejsek přepravován v zavazadlovém prostoru, požádejte, aby tam piloti monitorovali teplotu a tlak.

Před odletem nekrmit a vyvenčit. A do přepravky přihoďte svoje tričko

Každý domácí mazlíček potřebuje k přepravě letadlem vlastní cestovní pas a potvrzení od veterináře, další nezbytností je očkování proti vzteklině. Zvíře musí být rovněž označeno mikročipem a některé země požadují například i doklad o provedení odčervení, a to maximálně 5 dní starý.
Před samotným letem pak chlupáči naordinujte hladovku a vezměte ho na pořádnou procházku. Když ho utaháte, máte šanci, že celý let prospí, což mu ušetří nervy. Můžete mu také zkusit podat doplňky stravy či tabletky od veterináře, které ho zklidní a uleví mu od stresu. Nezapomeňte, že během letu by měl mít pes v přepravce přísun k vodě, vhodné je dát mu dovnitř i oblíbenou hračku nebo žvýkací pamlsek. Přidejte i kus svého oblečení – pes z něj ucítí váš pach a bude klidnější.

Kryjte svému parťákovi záda cestovním pojištěním

Ať už se svým nejlepším chlupatým přítelem vyrazíte na dovolenou kamkoliv a jakýmkoliv dopravním prostředkem, nezapomeňte mu sjednat cestovní pojištění. Bude vám krýt záda, kdyby pejsek utrpěl úraz nebo náhle onemocněl, často navíc bývá jeho součástí i pojištění odpovědnosti. U společnosti PetExpert si navíc od loňského roku můžete pro psa sjednat i jen krátkodobé cestovní pojištění.
„Pojištění je možné sbalit s sebou na cesty do zemí Evropské unie, Velké Británie, Švýcarsku, Norska, Chorvatska a Černé Hory a lze ho sjednat až na 30 dní,“ uvádí Bedřich Synek s tím, že sjednání pojištění je možné online a zabere 2 minuty. Vztahuje se na úrazy a akutní onemocnění v zahraničí, které samozřejmě musí nastat až v zahraničí. Vycestovat lze s jednorázovým limitem 30 000 Kč na cestu. „Klientům pomáháme i v případě hospitalizace jejich pejska v zahraničí. Spoluúčast na nákladech vynaložených za veterinární péči činí 10 procent z celkové částky nebo minimálně 1000 korun,“ dodává.

(tz)