2023 05 15 2Ženy během svého života zažijí zhruba 500 menstruačních cyklů, při kterých spotřebují více než 10 tisíc kusů menstruačních hygienických pomůcek. Přestože k těm nejpoužívanějším stále patří jednorázové vložky a tampony, stále více žen volí znovupoužitelné ekologické menstruační potřeby. Tento trend potvrzují i tuzemští prodejci, dle kterých vzrůstá prodej menstruačních kalíšků, kalhotek i soft tamponů.

Podle nové studie amerických vědců uveřejněné v odborném žurnálu Current environmental health reports spotřebují ženy během svého života i více než 10 tisíc kusů produktů menstruační hygieny. K těm nejpoužívanějším přitom stále patří jednorázové vložky a tampony, které po použití putují rovnou do odpadu a tvoří tak značnou ekologickou zátěž.

V posledních letech však téma udržitelnosti proniká i do této oblasti a na trhu se objevuje čím dál více znovupoužitelných menstruačních produktů, které jsou oblíbené zejména u mladších žen. Dle nedávné australské studie provedené mezi dívkami a ženami od 15 do 29 let skoro 4 z 10 z žen při své menstruaci používá znovupoužitelnou menstruační pomůcku. Mezi znovupoužitelnými alternativami přitom vedly menstruační kalhotky, které využilo zhruba 24 % žen a menstruační kalíšky (kolem 17 %).

„Při výběru menstruační pomůcky pro ženy hraje největší roli pohodlí a efektivita, tedy ochrana před protečením. Velká část žen mezi top faktory při výběru zařadila právě i udržitelnost. Jako největší bariéru pro používání těchto ekologičtějších alternativ ženy zmiňovaly nutnost je pravidelně umývat a prát, řadu z nich od jejich používání odrazovaly i těžkosti a obavy spojené s výměnou pomůcek ve škole či v práci,“ uvedla Caitlin Ramsay, jedna z autorek studie z medicínsko-výzkumného institutu Burnet Institute v Melbourne.

Zájem i v Česku

Udržitelnější alternativy menstruačních pomůcek jsou řadu let dostupné i českým ženám. A zájem o tyto pomůcky značně vzrůstá. Podle loňského průzkumu společnosti Dm drogerie markt s nimi má zkušenosti 54 % mladých Češek do 23 let, v kategorii nad 30 let je to pak 37 % žen.

Zatímco v oblibě stále vede menstruační kalíšek, v posledních 4 letech výrazně sílí segment menstruačních kalhotek. To potvrzuje Ilona Bittnerová, majitelka e-shopu Maluna, který nabízí kompletní sortiment menstruační hygieny. „Oproti roku 2020 jsou prodeje menstruačních kalhotek u nás téměř čtyřnásobné. Srovnáme-li však s rokem 2019, je růst prodejů dvacetinásobný,“ uvádí s tím, že ženy přestávají slepě věřit tomu, že menstruace prostě bolí a zkrátka ji musejí přetrpět. Zkoušejí tak různé varianty hygienických pomůcek, aby jim bylo během menstruace dobře, neřešily omezení a cítily se pohodlně, a hlavně bezpečně.

Další výhodou alternativních menstruačních pomůcek je intimní život bez omezení. Stále více žen se cítí i během menstruace sebevědomě a nechce se vzdát sexuálních hrátek s partnerem. „Hygienický sex během menstruace párům umožní například měkké menstruační tampony. Ty jsou vyrobeny z jemného a pružného materiálu, který má tělesnou teplotu podobnou jako poševní stěny, takže partner u ženy nepozná zavedený tampon a ani to, že má menstruaci,“ popisuje Veronika Kubíčková, sexpertka ze společnosti Ruzovyslon.cz, která prodává erotické pomůcky, zabývá se zdravou sexualitou a vzhledem k velkému zájmu začlenila do svého sortimentu i alternativní menstruační potřeby. „Ženy se navíc během sexu s měkkými tampony nebo menstruačními kalíšky cítí příjemněji, protože nekrvácí a nijak nešpiní,“ upřesňuje sexpertka.

Kalíšky v létě, kalhotky po celý rok, hitem jsou menstruační plavky

Největší zájem je o menstruační kalíšky a menstruační kalhotky. „Kalíšky se prodávají zejména v létě, protože jsou velmi praktické v horkých dnech i na cestování. Menstruační kalhotky se prodávají dobře celý rok, často je volí matky jako první pomůcku pro dcery, které začínají menstruovat. Velkým hitem minulého léta byly menstruační plavky, které jsou bezva pojistkou při silné menstruaci nebo samostatnou pomůckou pro koupání při slabší menstruaci,“ dodává Ilona Bittnerová.

(tz)