Jana Večerková Coding Bootcamp Praha 2 6Jana Večerková, zakladatelka Coding Bootcamp Praha a BrikkApp, působí již deset let v oblasti startupů a vývoji inovativních produktů po celé Evropě.  Vystudovala ve Velké Británii. Coding Bootcamp Praha je mezinárodně oceňovaný program pro lidi měnící kariéru do webového vývoje. Jany nejnovějším projektem je BrikkApp, který pomáhá lidem s investováním do nemovitostí.  Položili jsme jí někoilik otázek.

Jak myslíte, že se bude vyvíjet budoucnost práce v IT?

I na současné pandemii je vidět, jak nám technologie mohou vylepšovat život. Jen si představte, že byste byli zavření sami doma v karanténě bez internetu! Zároveň ale věřím, že bude čím dál důležitější pro každého z nás si najít hranici, kam až technologie chceme pustit. Krok po kroku bude možné automatizovat efektivním způsobem většinu našich opakujících se činností. Naším úkolem pak ale bude zjistit, jestli tento ušetřený čas dokážeme smysluplně využít.

Vývoj v IT v posledních letech směřuje k využívání předpřipravených řešení, oproti programování všeho od začátku. Nicméně orientovat se v záplavě různých řešení je disciplína sama o sobě, stejně jako dokázat se rozhodnout co má smysl k sobě použít. Tudíž to klade ještě více nároků na analytické myšlení. Není tedy třeba se obávat, že by práce v IT ubylo, naopak je výhodou, že se programátorům uvolní čas na úkoly s více přidanou hodnotou. U jednodušších – standardizovanějších – aplikací by pak mohlo dojít ke zlevnění vývoje pro klienty.

Jaké jsou podle vás trendy, co si myslíte o home office / home working (uspoří skutečně čas?) a případně, jak podle vás měla vliv na současný stav, kdy jsme museli být doma – práci, případně bude mít své místo i v budoucnu?
Drtivá většina mé práce je na počítači, tudíž pro mě není problém pracovat odkudkoliv. Několikrát jsem si takhle zkusila na pár týdnů “nomádničit”, např. z Vietnamu a spojit tak práci s cestováním. Pracovat z domova v Praze pro mě je výhodou ve dny, kdy mi není dobře, případně čekám na opraváře. Dlouhodobě mně ale nikdy z domova pracovat nelákalo, připadá mi trochu nudné den za dnem prosedět doma. U nás ve firmě to má většina lidí podobně, home office je dobrý jako možnost, ale ne jako nutnost. Máme poměrně mladý tým, tudíž věřím, že jinak je tato možnost vnímána firmami s jiným věkovým složením, případně u lidí, kteří musí dojíždět z dálky. V mém okolí se ale většina lidí shoduje, že networking přes Zoom nefunguje a bez malých běžných interakcí s kolegy online řešíte jen to co musíte, a ne to co byste mohli, a tak přicházíte do budoucna o hodně nápadů.

Jaký je váš pohled na technologie, virtuální realitu, umělou inteligenci a třeba automatizaci?

Pro každý byznys, který chce zůstat relevantní, je důležité se orientovat v nových trendech a technologiích. V mnoha oblastech má virtuální realita či umělá inteligence potenciál dramaticky změnit celá odvětví. V oblasti vzdělávání působí celá řada startupů, které chtějí kombinovat VR a AI pro individuální na míru upravenou výuku pro jednotlivé studenty. Mnohá řešení ale naráží na současné limitace hardwaru, brýle například nemusí být každému pohodlné nosit a rozhodně ne na dlouhou dobu. Každá firma si musí také zvážit, jestli dokáže například umělou inteligenci smysluplně implementovat a co od takového řešení očekává.

Jaké jsou podle vás tech trendy 2020/2021?

Hodně vývoje v posledních letech se soustředilo na vylepšování uživatelské přívětivosti, aby uživatel měl pocit, že software s ním komunikuje zcela přirozeně. Očekávám tedy další vývoj v této oblasti ať už z hlediska personalizace anebo hlasového ovládání. Přístroje a aplikace, které dříve jsme si nedokázali představit, že by spolu komunikovaly už v dnešní době spolu do určité míry zvládají komunikovat, např. v oblasti „smart home“. Výměna dat je ale trendy tématem i ve webovém vývoji a například možnost sdílení bankovních dat již nyní umožnilo vznik mnoha nových fintech řešení, které usnadňují uživatelům při placení, investování či řízení jejich osobních financí.

Myslíte si, že digitální transformace a zavádění moderních technologií (do firem) mění trh, jak, s jakým efektem. Vnímáte pozitiva/negativa?
Pokud se bavíme o pracovním trhu, tak digitalizace má velký dopad na široké spektrum odvětví a specializací. Často zmiňovaným příkladem je dopad automatizace na manuální profese. Nicméně automatizace opakovaných úkolů je aplikovatelná mimo jiné na práci v marketingu, sales, administrativě či právu. Pro mnoho lidí to bude znamenat, že se jim uvolní čas na práci s větší přidanou hodnotou. Bohužel ale lidé, kteří nemají dostatečné dovednosti pro více analytické či technické činnosti, budou tímto trendem postižení. Vidím zde velký prostor pro podporu dalšího vzdělávání a umožnění těmto lidem posunout se ve svých dovednostech dále.

Jak být podle vás úspěšný v IT?

Prvním krokem pro úspěch v IT je mít skutečné nadšení pro to, co člověk dělá. Když člověka baví to, co dělá a krok po kroku se v tom stane skutečně dobrým, tak finanční ohodnocení přijde také. Většinu programátorů baví se dále vzdělávat při řešení nových problémů. Každému, co má zájem o studium IT také doporučujeme, aby byl trpělivý, přistupoval k věcem systematicky a nenechal se odradit, když neví kam dál. Důležité je být zvídavý a chtít se poučit ze svých hlavních chyb.

Internetové platformy jako pomocník při hledání práce v IT na dálku (např. Upwork.com, Freelancer.com...). Jakou to má podle vás budoucnost, co si o nich myslíte?
Hodně našich studentů má dlouhodobý sen, že bude pracovat z nějaké tropické destinace pro firmy v západní Evropě či USA. Je skvělé, že existují platformy, které lidem umožňují si takový sen splnit. Práce na dálku a freelancing se ale hodí pro spíše pro už zkušenější programátory, proto tuto cestu našim studentům doporučujeme alespoň až po několika letech v oboru.

Realistické obličeje pomocí umělecké inteligence, jakou to má podle vás budoucnost, vnímáte v tom nějaká pozitiva, negativa, jaká?
V oblasti umění či historie se jedná o zajímavý experiment, avšak výsledek je pouze tak kvalitní jako data, kterými je umělá inteligence „nakrmena“. Tudíž ve slavném příkladě realistických obličejů římských vládců je zcela možné, že výsledek vůbec neodpovídá skutečnosti, protože veškeré sochy, bysty a obrazy, které daného vládce zobrazovaly, ho samotné vykreslovaly v určitém světle.

Pozvánka na Introduction to JAVASCRIPT Workshop, 3. října v sobotu od 10.00 do 18.00. Místo konání: Data4You, Táborská 31, Praha 4. Více na https://www.codingbootcamp.cz/events. 

Termín nejbližších Coding Bootcampů Praha: 4. ledna 2021, 26. dubna 2021, nyní registrace se slevou 10 % (brzké registrace) https://codingbootcamp.cz/cz.

O Coding Bootcamp Praha
Coding Bootcamp Praha byl prvním coding bootcampem na českém trhu a nadále je jediným českým poskytovatelem takto intenzivních školení. Funguje nepřetržitě od září 2016 a vzdělal více než 200 nových programátorů. Coding Bootcamp Praha byl jako jediný evropský coding bootcamp oceněn prestižní americkou univerzitou MIT a Evropskou komisí pro vysoká úspěšnost absolventů a úspěšnost budoucího uplatnění. Všechny kurzy mají nově možnost studovat osobně nebo online. Více na https://www.codingbootcamp.cz/.