česká jablkaProdukty od místních pěstitelů, farmářů či pekařů jsou stále žádanější. Kaufland proto podporuje české dodavatele, kteří do prodejen dodávají čerstvé zboží v prvotřídní kvalitě. Díky tomu si mohou zákazníci vychutnat kvalitní ovoce a zeleninu, maso i vejce.

Během tuzemské pěstitelské sezóny, která trvá od brzkého jara do konce podzimu, se v sortimentu Kauflandu postupně objevuje vše, co se v České republice urodí. Podíl lokálního ovoce a zeleniny v nabídce momentálně tvoří více než třetinu celoročního sortimentu.

„Některé sorty ovoce, například citrusy, se u nás nepěstují, a s ohledem na místní podnebí mnoho druhů ovoce a zeleniny nelze pěstovat celoročně,“ vysvětluje dovoz produktů ze zahraničí Renata Maierl, tisková mluvčí Kaufland ČR a dodává: „Našim zákazníkům však přesto po celý rok nabízíme české bylinky a rajčata, kysané zelí, houby nebo jablka.“
Spolu s uspokojením poptávky ze strany zákazníků pečuje Kaufland také o dlouhodobé a pevné vztahy s dodavateli. „Vnímáme je jako své partnery a dbáme na takovou formu spolupráce, která bude prospěšná všem zúčastněným. Jako jediný obchodní řetězec s pěstiteli uzavíráme smlouvy na dlouhou dobu dopředu, čímž jim umožňujeme plánovat pěstební etapy či osevní postupy a počítat s pravidelnými odběry jejich produktů,“ popisuje Renata Maierl.

Díky tomuto přístupu se Kauflandu během více než deseti let podařilo vybudovat kvalitní vztahy se třiadvaceti dodavateli zeleniny a ovoce z Čech a Moravy a zajistit tak svým zákazníkům více než 100 druhů čerstvých lokálních produktů. Úzké spolupráce s Kauflandem si cení i samotní pěstitelé, pro většinu z nich je totiž obchodní řetězec klíčovým odběratelem. „Se společností Kaufland spolupracujeme již 20 let a jsme za to moc rádi. Za tu dobu jsme společně uvedli na trh spoustu novinek. Promýšlíme i odrůdy, které chceme zákazníkům nově představit. Tato spolupráce je pro nás zásadní. Pomáhá nám růst, rozvíjet se a rozšiřovat ovocné sady a naše jablka nabídnout široké veřejnosti“, dodává Štěpán Chára, výkonný ředitel společnosti Bohemia Apple.

Nabídka lokálního ovoce a zeleniny přesně odpovídá klimatickým podmínkám, zákazníci tak v prodejnách kromě výše zmíněných celoročních produktů od dubna až do listopadu najdou saláty, ředkvičky, mladou cibulku, česnek, košťálovou i kořenovou zeleninu nebo brambory. V dubnu a květnu přibude chřest, v červnu pak jahody a třešně a v dalších letních měsících také melouny, maliny nebo meruňky, ale i papriky a cukety. Podzimní měsíce jsou vyhrazeny zejména čerstvým dýním, hruškám a jablkům. Ta se těší velké oblibě zákazníků, zejména odrůdy Gala, Rubín nebo Šampion a Golden delicious. Na podzim je podíl lokálních jablek na pultech největší, toto dlouhodobě nejoblíbenější ovoce však zákazníci v Kauflandu najdou od českých dodavatelů celoročně.

(tz)