baby 571137 960 720Zásadní otázka, která jednou přichází do života téměř každé ženy. Ať už prostřednictvím vlastních myšlenek a tikajících hodin, nebo tlaku společnosti a rodiny. Kdy je vhodná doba si miminko pořídit a jak na to své tělo připravit, pokud už nejsme nejmladší?


„Ideální věk pro pořízení dítěte je určitě okolo 25 let, ale v současné době není pro většinu žen reálný. V současné době ženy nejčastěji řeší neplodnost po 35. roce věku,“ říká MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského Domu na Praze 7. Ženy toho dnes ale musí stihnout v životě tolik, přitom vše skloubit dohromady není jednoduché. Často můžeme pozorovat, že přednost dostane kariéra před mateřstvím, protože čerstvě nabyté znalosti a elán z vysoké školy je potřeba uplatnit a vybudovat si jisté postavení v rámci svého oboru. Na miminko tak přijde řada až po několika či mnoha letech, kdy se život ustálí a vytoužené pracovní úspěchy jsou zdolány. To ale není pro tělo vždy úplně jednoduché, protože v té době je na tak náročný proces zahrnující mnoho změn už většinou staré.
O to důležitější je věnovat péči výběru vhodných doplňků stravy už při plánování těhotenství. Zaměřit bychom se měli převážně na vitamíny, kyselinu listovou a inositoly spadající mezi méně známou skupinu vitamínů B. „Pro ženu jsou důležité hlavně vitamíny ze skupiny B, vitamín D, E a C. Ideální pro podporu plodnosti je přípravek, který současně kromě vitamínů, naštěpené kyseliny listové neboli folátů,
obsahuje i látku inositol. Ženám je také obvykle doporučeno cvičení zaměřující se na pánevní dno,“ vysvětluje doktorka Gregorová.
Jestli zvolit kariéru nebo dítě, to je na každé z nás. Mnoho žen dokáže obojí skloubit, je zde ale riziko, že budete dělat vše jen na půl, s čímž přijdou výčitky. Jisté ale je, že se nedoporučuje nechávat těhotenství po 35. roce života, kdy se rapidně snižuje šance otěhotnění a donošení zdravého dítěte. Časy se mění, a tak není pravidlo, že po 45. roce jsou lidé nepoužitelní, určitě si tak můžete udělat v životě chvíli „volno“ od klasické práce a prožít si mateřství se vším všudy.
Páry chtějí budovat kariéru, cestovat a být materiálně zajištěné. Mnohdy si opravdu neuvědomují, že otěhotnění ve vyšším věku může být velkým problémem a následné těhotenství velmi rizikové. Plod je ve vyšší míře ohrožen vrozenými vývojovými vadami. Ženám přináší těhotenství v pokročilém věku vyšší riziko samovolných potratů, těhotenských komplikací (těhotenská cukrovka, preeklampsie, nitroděložní růstová retardace plodu, předčasný porod).

(tz)

Ilustrace Pixabay.com