children 593313 1280Vlastní účet je dnes samozřejmostí pro většinu děti. Jen 5 % z nich vlastní účet nechce, zbytek ho má, nebo by ho chtěl. Klíčový je pro děti a teenagery mobil: s ním chtějí ovládat účet, mít zde chytré přehledy a platit s ním v obchodech. Za nejpodstatnější vlastnosti účtu považují vysoké úročení a výběry z bankomatu zdarma. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu Banky CREDITAS mezi dětmi a teenagery. Ten banka zohlednila i při zavádění svých dětských produktů pod značkou Richee Junior.

„V rámci přípravy nových dětských produktů jsme si zmapovali, co je pro děti a mladé lidi důležité. Trochu nás překvapilo, že dávají přednost racionálním vlastnostem jako je úrok či poplatky, zatímco možnost vlastního nastavení je pro ně relativně méně významná,“ říká ředitelka produktů a projektů Banky CREDITAS Ivana Pícková.

Z průzkumu vyplývá, že děti o vlastní účet stojí: jen 5 % jej nemá a nechce, 41 % by jej chtělo a zbytek jej má. Ti, kdo ho mají, ho primárně používají k platbám kartou v obchodech (63 %). Prioritu v ovládání hraje mobil (82 %), PC má jen zhruba pětinový podíl. Pozitivně děti přistupují i k platbám mobilem např. přes Google Pay: 61 % by je využívalo místo karty, kdyby to jejich účet uměl. Dalších 22 % nevědělo, zejména menší respondenti.

Z hlediska priorit označily děti jako nejdůležitější parametry bankovního účtu výběry po celém světě zdarma (91 %), dobrý úrok (84 %), grafické přehledy toků na účtu (83 %). Do top 5 se vešly ještě nabídky slev u řetězců rychlého občerstvení a možnost plateb mobilem, které by ocenily tři čtvrtiny dětí.

Dětské účty u Banky CREDITAS

Od poloviny září jsou v nabídce Banky CREDITAS dva nové účty pro děti. Richee účet Junior a Spoření Richee Junior. Běžný účet je určen dětem ve věku 6-17 let, spořicí již od narození. Do 14 let jej zakládá dětem zákonný zástupce, po dosažení 15 let si jej mohou založit sami. Výhodou je, že rodiče mají přes své IB a mobilní aplikaci CREDITAS nebo Richee přehled o tocích a mohou také nastavovat limity.

Richee účet Junior je bez poplatků, a to včetně výběrů z bankomatů kdekoli na světě. Část zůstatku do 50 tisíc Kč se úročí 1,5 % p.a. Ovládání je přes mobilní aplikaci Richee či internetové bankovnictví, ke kartě lze zřídit službu Google Pay pro placení mobilem. Přes Richeeho lze navíc ovládat i další dětské účty u jiných bank.
Spoření Richee Junior má vysokou úrokovou sazbu 1,8 % p.a., a to bez omezení výše vkladu.
Start Richee účtu Junior banka podpoří malým dárkem a soutěží o roční kapesné a nový iPhone. Za každý nově založený účet také pošle 100 Kč pro znevýhodněné děti neziskovce Společně pro děti.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com