Lucie Praskova_01.jpgV Česku  vzniká  zcela  nová  síť  restaurací  označených  logem  FOOD,  ve  kterých  se  lidé v pracovním týdnu mohou najíst dle principů kvalitního stravování a pravidel boje s obezitou. Od začátku března bylo do této sítě zařazeno téměř 600 restaurací v celé ČR a další budou přibývat v příštích měsících.

Vznik nové sítě restaurací je pokračováním evropského projektu na podporu zdravého stravování zaměstnanců, který před 7 lety iniciovala Evropská unie ve spolupráci se společností Edenred, jenž se specializuje na zaměstnanecké benefity a je známá vydáváním stravenek Ticket Restaurant. „Obezita je největším problémem veřejného zdraví v tomto století a Česká republika je první zemí, v níž nová síť  restaurací  FOOD  bude  fungovat  v celostátním  rozsahu,“  uvedl  generální  ředitel  společnosti Edenred Martin Bulíř.

„Restaurace označené logem FOOD musí splňovat několik základních podmínek: mít na jídelním lístku alespoň dvakrát týdně jedno zeleninové nesmažené jídlo, možnost objednat si menší porce, mít v menu jídla méně kalorická a zeleninové saláty jako hlavní jídlo. Vyžadovány jsou také zeleninové a nesmažené přílohy a energeticky méně vydatné polévky,“ uvedla Lucie Prášková, koordinátorka projektu ve společnosti Edenred. „Tyto zásady vzešly právě z evropského projektu FOOD,“ doplnila.

Restaurace do nově vznikající sítě nominují sami strávníci a uživatelé stravenek Ticket Restaurant, kteří ve webovém formuláři na  www.ticketka.cz odpovídají na otázky týkající se nabídky denního menu jimi zvolené restaurace.   Ta je do sítě FOOD zařazena, pokud splňuje alespoň 5 z 8 kritérií programu. Ze strany společnosti Edenred probíhá následná kontrola. „Restaurace označené logem FOOD (viz. příloha) může každý zaměstnanec pohodlně vyhledat od svého pracovního stolu ve vyhledávači provozoven na  www.edenred.cz nebo na  www.ticketka.cz, případně si stáhnout mobilní aplikaci Ticketka pro chytré telefony s iOS a Android. Aplikace vyhledá FOOD restaurace v okolí dle GPS lokace,“ uvedla Prášková.

Cílem projektu sítě FOOD je zajistit zaměstnancům možnost vědomé volby v oblasti vyvážené stravy a pauzy na oběd. Nekvalitní stravování je totiž jednou z hlavních příčin rostoucí obezity v zemích EU a počtu lidí s cukrovkou a dalšími civilizačními chorobami. Naopak kvalitní a vyvážená strava kromě zdravotních aspektů zároveň přispívá i k růstu produktivity práce.

V ČR  startuje  projekt  FOOD  restaurací  také  z toho  důvodu,  že tuzemsko  je  podle  Světové zdravotnické organizace zemí, kde trpí obezitou nejvíce lidí z celé Evropy (28,7 procenta).   České
zdravotnictví pak na léčbu nemocí spojených s nadváhou a obezitou vydá ročně 38,5 miliardy korun.

„Lidé dnes nemají mnoho času na pravidelný oběd a často nevědí, kde si zajistit kvalitní a vyváženou stravu. Proto jsme se rozhodli pro jednoduchou a efektivní cestu – vytvořit síť prověřených restaurací, ve kterých každý den budou k dispozici i jídla, která mají rozumnou kalorickou hodnotu. Současně poskytujeme  strávníkům  formou  mobilních  aplikací  a  web  vyhledávačů  jednoduchý  způsob,  jak takovou restauraci najít,“ řekl ředitel marketingu společnosti Edenred Pavel Kusý.

Vaření obědů a jídel dle zásad programu FOOD přitom není nijak náročné. Z čerstvého průzkumu mezi evropskými restauracemi vyplývá, že není ani dražší, ani nevyžaduje delší čas. „S tím, že vaření zdravých  jídel  není  náročnější,  souhlasí  více  než  polovina  tuzemských  restaurací,  ale  v zemích západní Evropy jsou to v průměru dokonce dvě třetiny,“ sdělila Lucie Prášková. S tím souhlasí i známý český šéfkuchař a spolumajitel Perfect Canteen Filip Sajler: „Vařit z lokálních a kvalitních surovin již není problém, protože jsou stále dostupnější a je to i celosvětový trend. Ať již se jedná o zeleninu, kvalitní maso, ale i další ingredience. Majitelé restaurací tak mohou bez větších problémů připravovat taková jídla, která vyhovují principům čerstvosti, lokálnosti, sezónnosti a pestrosti stravy. Pokud je někde problém, tak spíše v tom, že někteří restauratéři a kuchaři nemají odvahu změnit svůj lety zavedený přístup a vaří stále neefektivně a v principu bez jakékoliv ekonomické kalkulace.“


Edenred, vydavatel stravenek Ticket Restaurant® , je světovou jedničkou v oblasti předplacených korporátních služeb, navrhuje a dodává řešení, která zlepšují efektivitu organizací a posilují kupní sílu jednotlivců. Tato řešení umožňují společnostem účelně a efektivně spravovat:
      Zaměstnanecké výhody (Ticket Restaurant, Ticket Benefits, Ticket Junior, Ticket Alimentation, Ticket CESU a další)

      Řízení firemních nákladů (Ticket Čistý, Ticket Profi Card, Ticket Car, Ticket Clean Way, Repom, atd.)

      Incentivní a odměňovací programy (Ticket Compliments, Ticket Kadeós atd.)
Skupina také spolupracuje s veřejnými institucemi při řízení jejich sociálních programů (Ticket Service)

Na snímku Lucie Prášková