EY Spolecensky prospesny podnikatel roku - Tereza Jureckova_m.jpgTereza Jurečková, spoluzakladatelka sociálního podniku Pragulic získala v úterý ocenění v rámci soutěže EY Podnikatel roku v kategorii Společensky prospěšný podnikatel roku. Stala se tak zároveň jedinou ženou, která letos v soutěži uspěla. Pragulic zaměstnává lidi bez domova jako průvodce po Praze.

Lidé, kteří strávili část života na ulici, nám mohou svou zkušenost zprostředkovat. Prohlídkou míst spojených s jejich životním příběhem si přivydělají a zároveň mění naše stereotypní vnímání bezdomovectví. Taková je myšlenka sociálního podniku Pragulic, který od svého založení v roce 2012 získal řadu ocenění. Nyní k nim přibylo další – jeho spoluzakladatelka Tereza Jurečková uspěla v soutěži EY Společensky prospěšný podnikatel roku.

„Chtěla bych poděkovat všem, kteří za úspěchem Pragulicu stojí, je jich tolik, že je nemůžu ani všechny vyjmenovat. A děkuji také porotě, která mě vybrala, za její odvahu. Velmi mě potěšily reakce "velkých" podnikatelů během slavnostního galavečera, jejich upřímné gratulace a zájem. Tato soutěž nám umožní navázat nové kontakty a začít spolupracovat s podnikatelskou sférou v České republice,“ říká oceněná Tereza Jurečková.

 

zkušenost ze soutěží byla velkým zážitkem, mám z ní pocit, že kandidáti jsou vybírání skutečně pečlivě a o to víc mě těší, že porota dala důvěru právě mě, i když konkurence byla skutečně velká,“ dodává Tereza Jurečková, která je jedinou ženou, která letos v celé soutěži uspěla. A také je nejmladší vítězkou své kategorie od roku 2006, kdy se titul Společensky prospěšného podnikatele roku uděluje.

 Tereza Jurečková vystudovala Management v neziskovém sektoru na Ostravské univerzitě, nyní pokračuje ve studiích občanského sektoru na Univerzitě Karlově. V roce 2012 založila spolu se dvěma spolužáky sociální firmu Pragulic. Mezi její záliby patří současné umění, cestování, lokální gastronomické speciality a kulturní akce a dění ve veřejném prostoru.

Pragulic je sociální podnik, který umožňuje veřejnosti poznat a zažít svět lidí bez domova, a tím bořit zažité stereotypy. V současné době projekt nabízí unikátní prohlídky Prahy, během kterých ukazuje bezdomovecký průvodce turistům netradiční místa, kam běžný návštěvník hlavního města nezavítá a propojuje je se svým životním příběhem. Pragulic byl založen v roce 2012 třemi univerzitními studenty a během prvního roku svého fungování získal několik ocenění – Social Impact Award 2012, Cenu Nadace ERSTE za přínos sociální integraci 2013, Fidelity Future Impact Prize a cenu za sociální inovace SozialMarie. www.pragulic.cz