Lupénka nemusí být navždy důvodem vašeho trápení, když víte jak na to. Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP) startuje další projekt, který neobvyklým způsobem upozorňuje na situaci pacientů s lupénkou v české republice. Záměrem však nebyla pouze osvěta, ale konkrétní pomoc nemocným s lupénkou prostřednictvím mobilní aplikace, která obsahuje tipy a doporučení jak lépe překonávat úskalí nemoci. Pacient jistě ocení i možnost zaznamenávání svého zdravotního stavu pomocí jednoduché „auto diagnostické pomůcky". Ti, kteří si v průběhu kampaně stáhnou aplikaci do chytrých telefonů, nebo se zaregistrují od 1. dubna 2014 na www.navzdy.info, mají navíc šanci soutěžit o zajímavé ceny a týdenní pobyty v lázních zaměřených na léčbu lupénky.

Spuštění projektu: 1. dubna 2014, další informace na www.navzdy.info

Více informací poskytnou:

Filip Zoubek, projektový manažer Hana Potměšilová, ředitelka
Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Telefon: 606 299 299 Telefon: 724 07 30 27


Partneři projektu:
Projekt probíhá ve spolupráci s Českou dermatovenerologickou společností, pacientskými organizacemi SPAE a CARD a pod záštitou kanceláře WHO v České republice a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Mobilní aplikaci vyvinula společnost Pears Health Cyber s.r.o.,

která je odborníkem na digitální komunikaci ve zdravotnictví.

Psoriáza (lupénka) je chronické zánětlivé progresivní autoimunitní onemocnění, které se pojí se závažnými doprovodnými onemocněními. V České republice postihuje 2- 4 % osob. "To je téměř třísettisícová armáda našich obyvatel. Patnáct procent z nich trpí těžkou formou s rozsáhlým postižením, které často není z různých důvodů dostatečně léčeno", řekl předseda České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP a přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady, prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA.
Pro Českou republiku to znamená 264 828 pacientů s lupénkou. Pokud budeme předpokládat počet nově diagnostikovaných pacientů ročně ve výši 60,4/100 000 obyvatel, docházíme pak k ročnímu počtu nově diagnostikovaných pacientů 6 322 osob. Pacienti s lupénkou, obzvláště pokud není jejich nemoc pod kontrolou, mají vysokou míru pracovní neschopnosti a invalidity. Na jednoho pacienta v rámci pracovní produktivity tak přicházíme o více než 60 tis. Kč ročně a na celou Českou republiku je toto číslo odhadováno na 4 miliardy Kč ročně.
„Kožní zánět, který je s rozsáhlou neléčenou lupénkou spojen, je doprovázen zvýšenou přítomností zánětlivých mediátorů v celém organismu. Ty pak vyvolávají zánětlivé pochody i v jiných orgánech a urychlují například rozvoj aterosklerózy se zvýšeným rizikem infarktu myokardu a další přidružená onemocnění", doplnil prof. Petr Arenberger.
Fakta o psoriáze:
- Psoriáza je závažné chronické autoimunitní onemocnění postihující každého padesátého člověka ve všech částech světa.
- Nepostihuje „pouze" kůži, ale zasahuje i vnitřní orgány organismu (mnoha aspektové systémové onemocnění). Onemocnění „nad" a „pod" kůží, onemocnění, které je „zrcadlem" jiných vnitřních chorob.
- U 30-40% pacientů s psoriázou se rozvine psoriatická artritida a další závažná doprovodná onemocnění jako metabolický syndrom, kardiovaskulární onemocnění, diabetes, Crohnova nemoc, deprese a další.
- Není nakažlivá - nepřenáší se dotykem od jiné osoby.
- Může být bolestivá, nevzhledná a velmi stresující .
- Psoriáza se může objevit všude, dokonce může pokrývat celé tělo.
- Psoriáza není zatím vyléčitelná, ale léčitelná - pro každého pacienta dnes existuje možnost léčby, záleží na její dostupnosti.
- Léčba psoriázy v historii:
- Před více než 100 lety: dithranol, uhelný dehet, kyselina salicylová, sluneční záření, soli Mrtvého moře, změkčovadla

Pokud není pacient včas a dobře léčen, vede to ke zkrácení délky života, rozvoji přidružených onemocnění, ztrátě produktivity a tedy i zatěžování nejen zdravotního, ale i sociálního systému (invalidní důchod, nemocenská, soc. příspěvky atd.). Při včasné léčbě dochází k udržení soběstačnosti, práceschopnosti, zlepšení kvality života a prevenci komorbidit. Pouze zahájení včasné a vhodné léčby může těmto ztrátám zabránit.

Kampaň organizuje Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, který vznikl v roce 2007 v reakci na tíživou situaci postižených při vstupu na trh práce. Jeho posláním je snaha tuto situaci pomocí různorodých prostředků neustále zlepšovat. www.nfozp.cz

(tz)